Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Η Πρέβεζα τίμησε τους Εθνικούς Ευεργέτες

Η Πρέβεζα τίμησε τους Εθνικούς Ευεργέτες


Η μνήμη των Εθνικών Ευεργετών γιορτάστηκε  σε εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Η Δοξολογία τελέστηκε στις 11 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους παρουσία των στρατιωτικων αρχών, των σωμάτων ασφαλείας και των  φορέων της πόλης.


DSC02493


Ομιλία για την σημασία της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος Κοσμάς Κοψάρης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι ευεργέτες κατά καιρούς που στόχευαν στην περιχάραξη της εννοιολογικής υπόστασης του έθνους υπήρξαν άνθρωποι με πεπλατυσμένη και ευρυγώνια γνώση και πνευματική μόρφωση, που είχαν διευρύνει κατά πολύ το φάσμα των εμπειριών τους και στόχευαν να εμφυσήσουν στον ελληνισμό την ιδέα του κοσμοπολιτισμού.
Η έννοια της χορηγίας ως μια ευρύτερη έκφανση ερμηνευτικής προσέγγισης της αντίστοιχης του ευεργέτη αποτελεί απόρροια του κλασικού πολιτισμού και της συνένωσης όλων στο άρτιο και υγιές εποικοδόμημα της πόλης ως ανακλαστικό φορέα μιας κοινωνίας που καλώς ζει ορίζοντας τη φράση με κριτήρια ηθικά. Η ευεργεσία ενέχει στον πυρήνα της τον πολιτισμό της ενοχής που συνεπάγεται την υπαρξιακή αγωνία του ατόμου να εκπληρώσει την αποστολή του στον κόσμο στοιχειοθετώντας ηγετικό κομμάτι εκείνου.
Από τη μεταβυζαντινή περίοδο ο ελληνισμός αναζητούσε ένα τρόπο να ανασυστήσει τα θεμελιώδη στοιχεία της συλλογικής του οντότητας ώστε να προχωρήσει στην πραγμάτωση της ιδέας ενός έθνους με την ίδια πολιτισμική πορεία και τις ίδιες βασικές νόρμες αντιλήψεων και ιδεών. Σε αυτή την προοπτική και πρόσληψη η έννοια του ευεργέτη αποτέλεσε μια ουσιαστική ιδεολογική και πολιτική λειτουργία που θα ενεργοποιηθεί μονάχα μέσα από τη μορφή της έμπρακτης απόδειξης της προσφοράς
με σκοπό την εκκόλαψη και αρτίωση ενός συλλογικού φορέα που ακόμη τότε δεν είχε εμπεδώσει στον συνολικό παλμό του την ανάγκη για πνευματική ανόρθωση και ωρίμανση εις το διηνεκές της ανθρωπότητας» ανέφερε ο κ. Κοψάρης ενώ στην συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στους ευεργέτες της Πρέβεζας  υπογραμμίζοντας:
"Στοχεύοντας λοιπόν σε αυτή την πρόσληψη και έκφανση του τοπικού αναφέρω χαρακτηριστικά τον Συρρακιώτη Χριστόφορο Ρίζο ο οποίος διέθεσε ένα ελαιοστάσιο πολλών στρεμμάτων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο.
Ένα μεγάλο οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε ο ναός της Αγίας Ειρήνης στον Ελαιώνα προέρχεται από το κληροδότημά του. Ο Σπυρίδων Μπαλτατζής που πλούτισε στην Οδησσό της Ρωσίας κληροδότησε στη γενέτειρα του το Συρράκο Ιωαννίνων το
αρχοντικό του σπίτι στην παραλία της Πρέβεζας γνωστό στους μεγαλύτερους ως το καφενείο ολύμπια. Κληρονόμο της τεράστιας περιουσίας του όρισε το ελληνικό εθνικό πανεπιστήμιο. Αρκετοί μαθητές της Πρέβεζας με καταγωγή από το Συρράκο έχουν πάρει υποτροφία από το κληροδότημά του. Πολλά επίσης κορίτσια έχουν προικοδοτηθεί. Επίσης, ο Αναστάσιος Θεοφάνης υπήρξε ο κατεξοχήν ευεργέτης της πόλης μας. Με τα χρήματα του κληροδοτήματος του αγοράστηκε οικόπεδο όπου κτίστηκε η Θεοφάνειος σχολή και καλύφθηκαν τα έξοδα λειτουργίας της για εκατό χρόνια από το 1814 έως το 1917 όταν ξέσπασε η Ρωσική Επανάσταση. Ακόμη ο Κολοβός άφησε κληροδότημα το διώροφο σπίτι στη Θεοφάνειο σχολή. Ο Βαρζέλης πρόσφερε σημαντικά χρηματικά ποσά στις εκκλησίες της Πρέβεζας καθώς επίσης και διέθεσε χρήματα για την προικοδότηση απόρων κοριτσιών. Ευεργέτες της πόλης μας υπήρξαν επίσης οι: Καλός, Αθανασιάδης, Κονεμένος. Ο Απόστολος Ρίζος, ο Καστάνης, ο Καραμάνης, η Ποταμιάνου, ο Χρήστος Μακρυγιάννης οι οποίοι υπηρέτησαν και εκείνοι από τη δική του πλευρά ο καθένας και συντέλεσαν στη διαμόρφωση και επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ευεργέτη».

DSC02497DSC02501

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: