Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το κάρο (πρωτοβουλία των 58) και το άλογο (ΔΗΜΑΡ): Ή μήπως και το αντίθετο..;



Για άλλη μια φορά η εσωκομματική εσωστρέφεια επιστρέφει στη Δημοκρατική Αριστερά, αυτή τη φορά για το ζήτημα των υπογραφών στο κείμενο της Πρωτοβουλίας των 58.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει αποκλείσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο να μπει η ΔΗΜΑΡ σε διάλογο με τους «58» ή με το ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης σε προχθεσινή συνέντευξή του, επανέλαβε την αρνητική του στάση, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία».

Διαφωνίες
Ωστόσο, στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η απόφαση Κουβέλη είναι λαθεμένη. Εκτός των δημόσιων διαφοροποιήσεων, πλέον στο εσωτερικό του κόμματος και σε όλες τις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις, διεξάγεται... ηλεκτρονική εκστρατεία υπέρ των «58» και του διαλόγου για την Κεντροαριστερά. Μάλιστα, οι διαφωνούντες έχουν ξεκινήσει μία εσωκομματική εκστρατεία συλλογής υπογραφών, μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που αποστέλλουν σε όλα τα μέλη και όλα τα στελέχη του κόμματος ανά την επικράτεια. Το σημείωμα που διακινείται σε όλα τα μέλη της ΔΗΜΑΡ έχει τον εύγλωττο τίτλο «Η ΔΗΜΑΡ να πει ναι στο διάλογο» και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

Οι διεργασίες στη ΔΗΜΑΡ μπορούν να αποτελέσουν πρόκριμα για τη "μεγάλη εικόνα" στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ γεννήθηκε τότε, όταν ο Φώτης Κουβέλης είδε ότι δεν μπορεί να συμπλεύσει με τον Τσίπρα και το "Αριστερό Ρεύμα" του Λαφαζάνη. Τώρα η πρωτοβουλία των 58 προβάλλει κι αυτή τη λογική του αντι-ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη διαμόρφωσης του τρίτου πόλου στη λογική της εις ατόπου απαγωγής. Είναι γνωστό επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ συγκροτήθηκε πάνω σε χαλαρές δομές, χαρακτηριστικό που θεωρήθηκε από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ιδανικό για την προσχώρησή τους. Αυτή η χαλαρή δομή όμως και το εύπλαστο των θέσεων οδηγεί σε διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό της, όταν προκύπτουν διλημματικές καταστάσεις.  Τώρα η πρωτοβουλία των 58 αποκηρύσσει τις οποιεσδήποτε σκέψεις δημιουργίας κόμματος, προβάλλοντας τον χαρακτήρα της χαλαρής "αμφικτυονίας". Επιπρόσθετα ο Φώτης Κουβέλης είναι ένας πολιτικός που χαίρει εκτίμησης, λόγω της πραότητας, της σοβαρότητας και της αξιοπρέπειας του. Ωστόσο η ίδια του η φύση μοιάζει ανάχωμα να κρατήσει το τιμόνι σταθερό, όταν ανακύπτουν κρίσεις (μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η απόφαση για την ΕΡΤ ήταν παλικαρίσια). Και τώρα, πολλούς από τους υπογράφοντες του κειμένου της πρωτοβουλίας των 58 είναι άτομα καταξιωμένα που χαίρουν εκτίμησης για το έργο και τη σταδιοδρομία τους. Δεν μπορούν όμως να ασκήσουν το αναγκαίο leadership στο όλο εγχείρημα. 

Καταληκτικά το εγχείρημα ΔΗΜΑΡ τι μπορεί να διδάξει το εγχείρημα που τώρα τρέχει στην Κεντροαριστερά: 1ον) Πρέπει να μείνει πίσω η λογική του "αντί" και να διατυπωθούν θετικές προτάσεις, με γωνίες και όχι στρογγυλέματα, 2ον) Χρειάζονται δομές, όχι σταλινικού τύπου, ούτε όμως και συνομοσπονδίας που θα λειτουργεί στη λογική "όλοι οι καλοί χωράνε" και 3ον) Χρειάζεται σταθερό τιμόνι ηγεσίας, ατομικής ή συλλογικής, που θα διασφαλίζει την ενότητα πάνω στη σύνθεαη και της σύγκρουσης ιδεών και προτάσεων και όχι στη λογική του "μέσου όρου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: