Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Εκβάθυνση του λιμανιού της Πρέβεζας, για αποκατάσταση του Αμβρακικού.


Το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ περίπου θα διατεθεί από το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» για τα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού της Πρέβεζας προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ανανέωση των υδάτων του Αμβρακικού.

Με το  συγκεκριμένο έργο θα γίνει διαπλάτυνση του εσωτερικού στομίου του διαύλου και επέκταση των προβλεπόμενων εκσκαφών προ του ανατολικού κρηπιδώματος με απώτερο στόχο:

α) να  αντιμετωπιστεί η ανεπαρκής ανανέωση των υδάτων και κυρίως των βαθύτερων στρωμάτων του κόλπου, λόγω της μόνιμης σχεδόν παρουσίας ισχυρού πυκνοκλινούς, το οποίο εντείνεται από τις αυξημένες παροχές των ποταμών και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, και του μικρού βάθους του διαύλου Ακτίου - Πρεβέζης, το οποίο επιτρέπει την είσοδο στον κόλπο μόνο επιφανειακών νερών του Ιονίου. 

β) Να μειωθεί το φαινόμενο του ευτροφισμού.

γ) Να σταματήσει η σταδιακή μείωση του διαλυμένου οξυγόνου στον Αμβρακικό κόλπο που είναι το αποτέλεσμα της αποικοδόμησης των οργανικών ουσιών που μεταφέρονται στον Αμβρακικό σε συνδυασμό με τη μη επαρκή ανανέωση των βαθύτερων στρωμάτων νερού του κόλπου.

Ήδη είναι έτοιμος ο φάκελος Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ) και θα αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση.
Το έργο αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την αποκατάσταση του Αμβρακικού και αναμένεται να επιφέρει πολύ θετικές συνέπειες στο οικοσύστημα.

«Ο Αμβρακικός είναι μοναδικός και η σημασία του όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για τη χώρα είναι τεράστια, καθώς αποτελεί ένα σπάνιας βιοποικιλότητας οικοσύστημα. Επιπλέον, ο Αμβρακικός ήταν διαχρονικά πηγή βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής, με τις τεράστιες ιχθυοπαραγωγικές του δυνατότητες. Σήμερα μπορεί να αποτελέσει, πάντα κάτω από όρους και προϋποθέσεις, με την τουριστική και οικοτουριστική του σημασία, ένα μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία και ένα πρότυπο συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Εκείνο που προέχει είναι η συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι η σκόπιμα επιλεκτική επικέντρωση σε μια πλευρά του θέματος», τονίζεται σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: