Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, εκπροσωπεί ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομος.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κράψης, χτισμένος το 1563 από τον κραψίτη Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωάσαφ, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κράψη με τις εξαιρετικές ενυπόγραφες τοιχογραφίες των Γεωργίου και Φράγκου Κονταρή έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Οι δυο καλλιτέχνες ανήκουν στην λεγόμενη «σχολή των Θηβών» που έδρασε τον 16ο αι. στην Βορειοδυτική Ελλάδα και στα Βαλκάνια και άφησε εξαιρετικά δείγματα στο παρεκκλήσι του Αγ. Νικολάου της μονής Λαύρας του Αγίου Όρους (Φράγκος Κατελάνος υπογράφει), στην μονή Βαρλαάμ των Μετεώρων (αποδίδεται στον Κατελάνο), στην μονή Μυρτιάς, κοντά στην Τριχωνίδα (αποδίδεται στον Κατελάνο), στην μονή Ντίλιου στο νησί των Ιωαννίνων (άγνωστος καλλιτέχνης), στην μονή Γαλατάκη στην Εύβοια (άγνωστος), στον Όσιο Μελέτιο του Κιθαιρώνα(άγνωστος) και στον ναό Αγίου Δημητρίου της Κληματιάς Ιωαννίνων.
Οι αδελφοί Κονταρή συνδέονται με την αγιογράφηση του δυτικού εξωνάρθηκα και του βόρειου και νότιου νάρθηκα της περίφημης μονής Φιλανθρωπηνών στο νησί των Ιωανίνων , ενώ ο Φράγκος Κονταρής υπογράφει τις αγιογραφίες της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κληματιά Ιωαννίνων. Το ύφος συνδυάζει αριστοτεχνικά τις παραδόσεις του 14 και 15ου αι από την μακεδονία και την βόρεια Βαλκανική με την σύγχρονη κρητική σχολή και την δυτική τέχνη.
Η Κράψη, όπως προαναφέρθηκε, είναι το χωριό από το οποίο κατάγονταν ο Μακαριστός Πατριάρχης Ιωάσαφ Β΄ ο επονομαζόμενος Μεγαλοπρεπής ο οποίος ανήγειρε και το Ναό. Ο Ιωάσαφ Β΄ ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από το 1556 ως το 1565. Γεννήθηκε στην Ήπειρο. Σπούδασε στη Μονή Φιλανθρωπινών στα Γιάννενα και στη συνέχεια στο Ναύπλιο. Έμαθε αραβικά, περσικά και τουρκικά. Ο Πατριάρχης Ιερεμίας Α΄ τον χειροτόνησε Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως το 1535. Παρέμεινε στη θέση αυτή 20 χρόνια και μετά τη δολοφονία του Πατριάρχη Διονυσίου Β΄ τον Ιούλιο του 1556, τον διαδέχτηκε στον Οικουμενικό Θρόνο.
Διαβάστε και αυτό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου