Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

«Κραυγή αγωνίας» για τη γαλακτοβιομηχανία ''ΔΩΔΩΝΗ''. Ευθύνες και επικοινωνιακά τερτίπια

«Κραυγή αγωνίας» για τη ΔΩΔΩΝΗ - Ευθύνες και επικοινωνιακά τερτίπια

Με «κραυγή αγωνίας» για τη ΔΩΔΩΝΗ και το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, μοιάζουν τα έντονα παράπονα των γαλακτοπαραγωγών, που εμπιστεύονται το γάλα τους στην εταιρία.
Οι Ηπειρώτες περιμένουν τα οφειλόμενα μηνών από τη ΔΩΔΩΝΗ, κάτι που είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας (διαβάστε: ΔΩΔΩΝΗ: Η επένδυση που έφερε προβλήματα και υποκρισία...) και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πάνω στην παραγωγική διαδικασία.
Την ίδια ώρα σε ένα επικοινωνιακό... ντεμαράζ, οι νέοι ιδιοκτήτες της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας για την Ήπειρο, διοχετεύουν σε ΜΜΕ πως: «Ενίσχυση των εξαγωγών της κατά 20% στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 καταγράφει η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, ενώ την ίδια στιγμή η διοίκηση της εταιρείας καταβάλλει προσπάθεια να περιορίσει τις καθυστερήσεις πληρωμών απέναντι στους κτηνοτρόφους-συνεργάτες της και να αντισταθμίσει τις απώλειες τζίρου από την εσωτερική αγορά» και ότι ««Η Δωδώνη παραμένει κυρίαρχη στην φέτα».
Κάπου δε συνάδουν οι δύο καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί, αλλά αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση...

Την ίδια ώρα, έκκληση προς τη Διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ να βρει τρόπο ώστε να εξοφλήσει τους εισκομιστές γάλακτος απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να λέει ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Όταν κάποιος ήταν υποψήφιος να αγοράσει τη "Δωδώνη" έπρεπε να ξέρει από την αρχή, ότι αυτό είναι το τίμημα, αυτά είναι τα δάνεια, αυτά είναι τα κεφάλαια κινήσεως», τόνισε ο Περιφερειάρχης, λέγοντας, ότι είναι δίπλα στους κτηνοτρόφους και συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, είπε: «Δεν έχω τίποτε με τους νέους ιδιοκτήτες, θέλω να είμαστε συνεργάτες αλλά οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους. Όταν οι εισκομιστές γάλακτος σε μια βιομηχανία δεν είναι καλά, δεν είναι πληρωμένοι, έχει πρόβλημα και η ίδια γαλακτοβιομηχανία. Παρακαλώ και κάνω έκκληση: Αύριο θα είναι πολύ αργά για την κτηνοτροφία και την κοινωνική συνοχή στην Ήπειρο».

Αρκετοί όμως είναι εκείνοι που καταλογίζουν αδράνεια στον Περιφερειάρχη. Και εξηγούμε το γιατί. Μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Αρωμα πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου αναδίδει η πώληση της μεγαλύτερης τυροκομικής επιχείρησης της ελληνικής αγοράς, της Δωδώνης, ενώ η διαχείριση του θέματος φαίνεται ουσιαστικά να έχει μετατοπιστεί από την τυπική ευθύνη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου - ο υπουργός κ. Ι. Στουρνάρας έχει αποστασιοποιηθεί από το θέμα - στο Μέγαρο Μαξίμου και στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά. Και προ ημερών, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε κατ' ιδίαν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας για το τι ακριβώς έχει συμβεί στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο - λόγω καταγωγής το ενδιαφέρον του είναι προφανές».

Ωστόσο ο κ. Καχριμάνης προτίμησε αντί να συνταχθεί σε ένα κοινό μέτωπο, να επιτεθεί στους συνεταιριστές (τους χαρακτήρισε γυρολόγους), ενώ προηγουμένως στήριξε άλλη πρόταση αγοράς (κοινή πρόταση Ενώσεων - ΒΙΚΟΣ Α.Ε.). Την ίδια ώρα το κόμμα που τον στηρίζει «πανηγύριζε» για την... επένδυση. Μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία ο Περιφερειάρχης, εφόσον έκρινε αδιαφανείς συνθήκες πώλησης;
Παραμένει το ερώτημα, ενώ του «χρεώνεται» από κτηνοτρόφους και πολιτικές παρατάξεις πως «φωνάζει» για τη ΔΩΔΩΝΗ, με σκοπό να μην έχει διαρροές ψήφων λόγω της κατάστασης, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η ουσία είναι πάντως πως οι γαλακτοπαραγωγοί, με τις τελευταίες εξελίξεις στη ΔΩΔΩΝΗ έχουν σοβαρό πρόβλημα. Και αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι για την οικονομία της Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: