Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

''Το νομοσχέδιο για τα κληροδοτήματα διατηρεί το «πλην Ιωαννίνων»''. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, που ζητά την αφαίρεση «φωτογραφικής» διάταξης.


Ως ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να διατηρήσει ένα «αντισυνταγματικό και παράνομο καθεστώς αυτό των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων και των Σχολικών Περιουσιών της πόλης», χαρακτηρίζει η Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα το Σχέδιο νόμου «Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών» που είναι υπό διαβούλευση, γιατί όπως υποστηρίζει ενώ με το άρθρο 82 του Σχεδίου Νόμου (παράγραφος 8, εδάφια στ, ζ, η) καταργούνται, τα τρία αντισυνταγματικά διατάγματα που δημιούργησαν αυτό το καθεστώς, με το ίδιο άρθρο 82 (παράγρ. 2), ορίζεται ότι «η νομική μορφή των ήδη συνεστημένων περιουσιών δεν ανατρέπεται με τις διατάξεις του παρόντος κώδικα».«Πρόκειται για φωτογραφική διάταξη που αφορά τα Παλαιά Κληροδοτήματα Ιωαννίνων και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα, και επιχειρεί να διαιωνίσει αυτό το καθεστώς που διατηρήθηκε με αντισυνταγματικά διατάγματα τα οποία καταργούνται, αλλά το αντισυνταγματικό και παράνομο καθεστώς που δημιουργήθηκε από αυτά διατηρείται», τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο Σπύρος Εργολάβος.

Συνεχίζοντας ο ίδιος επισήμανε ότι πρόκειται για μια διάταξη εξωφρενική, που πρέπει οπωσδήποτε να απαλειφθεί, με άμεση και αποφασιστική παρέμβασή, διότι αν η παράγραφος 2 του άρθρου 82 του Σχεδίου Κώδικα διατηρηθεί στο τελικό σχέδιο νόμου, τότε ο Κώδικας αυτός αντί να εκσυγχρονίσει, όπως μας λένε, το μεταξικό νόμο 2039/1939, θα είναι χειρότερος από αυτόν.«Κατά τρόπο ύπουλο, ενώ στα δυο προηγούμενα σχέδια νόμου περιλαμβάνουν "χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ" διάταξη (άρθρο 86, παρ. 5) σύμφωνα με την οποία "Ειδικές διατάξεις που αφορούν την ίδρυση και εποπτεία συγκεκριμένων περιουσιών εξακολουθούν να ισχύουν", στο νέο σχέδιο νόμου η διάταξη αυτή δεν υπάρχει.

Με το Σχέδιο Νόμου - Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών, επιχειρείται, για τρίτη φορά, απ' τους ίδιους σκοτεινούς κύκλους, ένα πραγματικό αντι - συνταγματικό πραξικόπημα, ένα τεράστιο σκάνδαλο - μπροστά στο οποίο ωχριά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, και τα άλλα παρόμοια, που αν τελικά προωθηθεί στη Βουλή και γίνει νόμος του Κράτους, θα συγκλονίσει, με όσα θα ακολουθήσουν, το πολιτικό μας σύστημα, το οποίο θα δείξει στον Ελληνικό Λαό ότι παραμένει αμετανόητο από τα αμαρτήματα του παρελθόντος.Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το δεχθούμε», είπε ο κ. Εργολάβος.

Κλείνοντας απεύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια που γνωρίζει μάλιστα πολύ καλά το θέμα, να παρέμβει ως τηρητής του Συντάγματος και των νόμων, και να μην επιτρέψει να περάσουν οι διατάξεις στο Σχέδιο Νόμου, αλλά και στους ηπειρώτες βουλευτές όλων των κομμάτων, για κοινή άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή τους, ώστε να απαλειφθούν από το Σχέδιο Νόμου οι διατάξεις που σύμφωνα με τον ίδιο καταδικάζουν την Ήπειρο στην οπισθοδρόμηση, την επαναφέρουν στο ζοφερό σκοτάδι του μεσαίωνα, και δυναμιτίζουν τα θεμέλια της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.
«Αν δεν το πράξουν θα φέρουν, στο ακέραιο, την ευθύνη για το επιδιωκόμενο πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και ηθικό ανοσιούργημα», είπε κλείνοντας ο κ. Εργολάβος.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: