Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Αφιέρωμα των New York Times για τον Γιάννη Αντετοκούμπο του Φιλαθλητικού Ζωγράφου.

Αφιέρωμα των New York Times για τον Γιάννη Αντετοκούμπο του Φιλαθλητικού






  O Γιάννης Αντετοκούμπο κάνει όνειρα για μία σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και το παγκόσμιο μπάσκετ μαθαίνουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο! Ο 18χρονος μπασκετμπολίστας, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε ελληνικό διαβατήριο και αγωνίζεται με την Εθνική U20 (Νέων Ανδρών), περιμένει τα ξημερώματα της Παρασκευής να ακούσει το όνομα του μεταξύ των πρώτων επιλογών στο Draft 2013 και να φθάσει εκεί που ονειρευόταν από παιδάκι
Εκεί που έβλεπε τη διέξοδο για μια καλύτερη ζωή για τον ίδιο αλλά και για την 7μελή οικογένεια του, που έλκει τις ρίζες της από τη Νιγηρία. Οι αναλυτές και οι scouters που έχουν κάνει την τελευταία σεζόν απόβαση στο μικρό γήπεδο του Ζωγράφου, εκτιμούν οτι τα τρομακτικά αθλητικά προσόντα του Γιαννάκη προορίζουν τον πρώην παίκτη του Φιλαθλητικού για το ΝΒΑ.



«Η πείνα για μια καλύτερη ζωή μπορεί να σε οδηγήσει στο ΝΒΑ», είναι ο τίτλος του άρθρου των New York Times που παρουσίασαν έναν εντυπωσιακό και εκτενές αφιέρωμα στον Έλληνα παίκτη. Έλληνας όχι μόνο γιατί πήρε επιτελούς το ελληνικό διαβατήριο, αλλά γιατί γεννήθηκε εδώ, τελείωσε το σχολείο εδώ και κυρίως γιατί αισθάνεται Έλληνας. Άλλωστε για αυτό ένιωσε την ανάγκη την 25η Μαρτίου, να είναι ο σημαιοφόρος του Φιλαθλητικού στην παρέλαση στον Δήμο Ζωγράφου, παρότι οι σύλλογοι παρελαύνουν μόνο με τις Ακαδημίες τους.

Στο κείμενο τους που συνοδεύεται από βίντεο και φωτογραφίες του Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι New York Times αποκαλύπτουν όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ταλαντούχος μπασκετμπολίστας μέχρι να φθάσει ως την πόρτα του ΝΒΑ.

«Όπως κι άλλες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα, οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν δουλειά. Ο Αντετοκούνμπο και ο μεγαλύτερος του αδελφός, Θανάσης, βοηθούσαν πουλώντας στο δρόμο ρολόγια, τσάντες και γυαλιά ηλίου. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος έχαναν προπονήσεις αλλά και πολλά γεύματα τους» σημειώνει ο δημοσιογράφος Ken Maguire, που συνομίλησε με τον υποψήφιο για το Draft 2013.

«Μερικές φορές το ψυγείο μας στο σπίτι ήταν εντελώς άδειο. Ήταν ημέρες που δεν κατορθώναμε να πουλήσαμε την πραμάτεια μας και έτσι δεν εξασφαλίζαμε χρήματα ούτε καν για το φαγητό μας» είπε στον Αμερικανό δημοσιογράφο ο Γιαννάκης, ο οποίος του εξήγησε πως «τις καλές ημέρες οι εισπράξεις μας ήταν απλά αρκετές για να καλύψουμε το ενοίκιο του σπιτιού, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ και να πάρουμε λίγο το φαϊ μας».

Σημαντική βοήθεια, γράφουν οι NY Times στην οικογένεια πρόσφερε ο Φιλαθλητικός και ο προπονητής μπάσκετ, Σπύρος Βελινιάτης που ήταν εκείνος ο οποίος έπεισε τον Γιάννη και τον Θανάση να ασχοληθούν με το μπάσκετ. «Αν βρεθείς μπροστά στον Μότσαρτ και είναι πεινασμένος γιατί δεν έχει να φάει τι θα του δίνατε; Έχετε δίλημμα; Η απάντηση είναι πως δεν θα του δίνατε ένα βιολί, αλλά ένα καρβέλι ψωμί» είπε στην αμερικανική εφημερίδα ο προπονητής που άνοιξε το δρόμο στο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ πριν από σχεδόν πέντε χρόνια.

To δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πληροφορίες για το συμβόλαιο που έχει υπογράψει εδώ και μήνες ο 18χρονος με την Σαραγόσα, σημειώνοντας οτι είναι 4ετες, έχει κάθε καλοκαίρι, ακόμη και το εφετινό, buy out για ομάδες ΝΒΑ και Euroleague, και του εξασφαλίζει 325.000 δολάρια (250.000?) για τα πρώτα τρία χρόνια και οψιόν της ομάδας μπορεί να γίνει χρήση του τέταρτου χρόνου έναντι άλλων 325.000$! Ο Αντετοκούνμπο θα πάει στη Σαραγόσα μόνο αν κάποια ομάδα του ΝΒΑ, ή της Euroleague δεν θελήσει να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που προσφέρει το συμβόλαιο με την ομάδα της ACB League για εξαγορά των δικαιωμάτων του 18χρονου.

Στην ισπανική πόλη, αλλά και οπουδήποτε αλλού εκτός Ελλάδας βρίσκεται το μέλλον του ο Γιαννάκης θα πάρει μαζί του την οικογένεια του η οποία δυσκολεύεται να βρει εργασία την εποχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. «Τον παροτρύνω να φύγει από τώρα και πως εμείς θα τον ακολουθήσουμε αργότερα. Αλλά εκείνος επιμένει να πάμε μαζί του. Θέλει να φροντίσει την οικογένεια και μας θέλει δίπλα του» είπε ο μητέρα του Βερόνικα Αντετοκούνμπο που έχει στην Αθήνα δύο ακόμη αγόρια, εκτός του Γιάννη και του Θανάση. Ο 15χρονος Κώστας και ο 11χρονος Αλέξης ακολουθούν τα βήματα των μεγαλυτέρων και παίζουν επίσης στον Φιλαθλητικό.

Ο Κώστας είναι σούτινγκ-γκαρντ και ο Αλέξης ένας καλός πόιντ-γκαρντ, οι οποίοι βλέπουν τη διέξοδο στην οικονομική δυστυχία τους στο μπάσκετ. Για εκείνους ήταν πιο εύκολο να μπουν στα γήπεδα με το ξύλινο παρκέ, αφού είχαν τα παράδειγμα των αδελφών τους. Αντίθετα ο Γιάννης είχε προτίμηση στο ποδόσφαιρο και η επιμονή του Σπύρου Βελινιάτη του άλλαξε τη γνώμη.

«Παίξτε για ένα μήνα. Μόνο για τη διασκέδαση σας. Μπορεί να σας αρέσει» αποκάλυψε στον Αμερικανό δημοσιογράφο ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πως τους πρότεινε ο Έλληνας προπονητής. «Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ, από την πρώτη στιγμή. Ο αδελφός μου ήταν σαν να μου έλεγε «σε παρακαλώ μην παίζεις μπάσκετ. Έλα να παίζουμε μαζί ποδόσφαιρο. Ήθελε να είμαι πάντα μαζί του, δίπλα του σε ότι κι αν έκανε. Όμως έτσι ακολούθησε εμένα στο μπάσκετ. Αυτό ήταν» εξήγησε ο μεγάλος γιος της οικογένειας, που αποτελεί μεταγραφικό στόχο του Πανιώνιου.

Δείτε ένα βίντεο με τα κατορθώματα του Γιάννη.


http://youtu.be/Oaw0_zw9LGs


www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: