Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Σύνοδος Κορυφής με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η "χαμένη γενιά' της Ευρώπης. Ξεπερνούν τα 5,5 εκατ.οι νέοι άνεργοι.

Νεαρός γάλλος αναζητά εργασία μέσω του τοπικού ΟΑΕΔ (φωτ.Reuters)

Την ώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τέταρτο των νέων ηλικίας 18-25 στην Ευρώπη δεν έχει εργασία και το αντίστοιχο ποσοστό ειδικά σε Ισπανία και Ελλάδα αγγίζει το 50%, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που είναι αφιερωμένη στην ανεργία των νέων, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκάθαρες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ενώ αποτελέσματα από το σύμφωνο για την απασχόληση ακόμη δεν είναι ορατά.

Για πρώτη φορά έχει προσκληθεί να παραστεί σε Σύνοδο Κορυφής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων." Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση και ζητούμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια λόγοι για να το κάνουν. Η αδράνεια ή οι υπεκφυγές θα ήταν απαράδεκτες", είπε η Μπερναντέτ Σεγκόλ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να διαθέσουν 6 δισ.ευρώ νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς  (από το 2014) για προγράμματα κατάρτισης, γίνονται σχεδιασμοί για τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων ενώ σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν άλλα 10δις ευρώ θα διατεθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε ιδιωτικές τράπεζες να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά χρόνο μαθητείας νέων σε ευρωπαϊκές χώρες τους πρώτους μήνες που μένουν άνεργοι ή βγαίνουν στην αγορά εργασίας μετά τις σπουδές και θα συμβάλλει-σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο- στη μείωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών βορρά και νότου. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται το σχέδιο αυτό δεν αντιμετωπίζει το ουσιώδες ζήτημα που είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ευθύνη που βαρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών. Απομένει όμως η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό 2014-2020, η οποία δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.

"Δεν θα είμαστε σε θέση να επιλύσουμε το σύνολο του προβλήματος της ανεργίας με τις προτάσεις που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι" σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης ενόψει της συνόδου. Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπάι  ο οποίος τόνισε ότι "η κοινωνική πολιτική αποτελεί ευθύνη των κρατών. Η ΕΕ μπορεί μόνο να βοηθήσει".

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε μακρο-οικονομικές αλλαγές και υποστηρίζουν ότι μόλις χαλαρώσουν οι πιέσεις από τις αγορές, θα επανέλθει η ανάπτυξη.Για τη Μαρί Ντιρόν, οικονομολόγο της Ernst & Young, "πιθανότατα λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για τον σημαντικό περιορισμό της ανεργίας των νέων βραχυπρόθεσμα. Η ίδια προειδοποιεί όμως ότι "η αδράνεια μπορεί να απειλήσει μακροπρόθεσμα τη σταθερότητα της ευρωζώνης". Περισσότερα από 26 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στην ανεργία στην Ευρώπη, ανάμεσά τους 5,6 εκατομμύρια νέων κάτω των 25 ετών.

Ακόμη ένα θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής είναι η πορεία της τραπεζικής ένωσης ενώ η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωζώνης δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη διενέργεια των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, οι 27 θα κληθούν να συμφωνήσουν για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια στιγμή ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο και να διαρκέσουν πολλά χρόνια.

BBC, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: