Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Συναγερμός για την Ιόνια Οδό- Εντείνονται οι φόβοι για κούρεμα του έργου


Οι πληροφορίες που ώρα με την ώρα φουντώνουν για κούρεμα της Ιόνιας Οδού έχουν θέσει σε συναγερμό την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία. Ο κίνδυνος να μείνει εκτός σύμβασης το τμήμα της Παλιοβούνας- Κλόκοβας, αποκαλύπτεται λίγες μέρες μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις που έκαναν ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Καλογιάννη στα Γιάννινα περί έναρξης των εργασιών εντός της τρέχουσας εβδομάδας κι ανάπτυξης των εργοταξίων σε όλο το μήκος των οδικών αξόνων.

Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές στην Αιτωλοακαρνανία και προέρχονται κυρίως από τους φορείς του Αγρινίου και του Μεσολογγίου, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην Ήπειρο δεν υπάρχει προς το παρόν καμία τοποθέτηση, ούτε καν από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Αρταίων που όφειλε να είχε κινητοποιήσει την αυτοδιοίκηση.

Οι φόβοι ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με την Ιόνια Οδό, επιβεβαιώνονται από την ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.

 Στη συνάντηση μετείχαν ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόγκας και οι κύριοι Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραϊτης, Φ. Σαχινίδης. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Παραχωρησιούχων υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία η οποία οδηγεί σε άμεση επανεκκίνηση των έργων για το επόμενο τρίμηνο –ωστόσο, μένει ακόμα να ολοκληρωθούν οι πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις οριστικοποίησης του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου των έργων, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Παραχωρησιούχων και Τραπεζών, να δοθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και βεβαίως, να κατατεθούν οι νέες συμβάσεις προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.  Και όλα αυτά, μέσα σε εξαιρετικά ασφυκτικές προθεσμίες».

Η αναστάτωση που επικρατεί το τελευταίο τριήμερο είναι μεγάλη, ειδικά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ο Δήμαρχος Αγρινίου την προηγούμενη εβδομάδα είχε χτυπήσει τα καμπανάκια για το θέμα της Κλόκοβας και ζητώντας άμεσα την λύση του προβλήματος.

Επίσης επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Χατζηδάκη, με την οποία ζητά συνάντηση εργασίας με την συμμετοχή των Βουλευτών του νομού, για το θέμα της επανεκκίνησης των έργων στην Ιόνια Οδό και το κομμένο τμήμα της Κλόκοβας.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι την ώρα που οι πληροφορίες για κούρεμα της Ιόνιας Οδού, ότι δεν υπάρχει καμία διάψευση ούτε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών ούτε από την Κοινοπραξία που έχει την ευθύνη του έργου.

Μετά το κούρεμα στον Ε-65 και το εκ θεμελίων κούρεμα στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, το οποίο ανακοινώθηκε επισήμως, φαίνεται πως έρχεται η σειρά της Ιόνιας Οδού. Κι αυτή τη φορά οι συνέπειες θα είναι δραματικές καθώς θα πρόκειται για έναν άξονα που θα έχει απολέσει τα δύο άκρα (Αντίριο- Κακαβιά) και φυσικά δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: