Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Με όχημα το πολυφωνικό τραγούδι, κοινά πολιτισμικά στοιχεία στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο Αώος


Κοινά πολιτισμικά στοιχεία στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο Αώος, εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος

Η διαμόρφωση ενός πλήρους εθνολογικού και πολιτισμικού χάρτη της περιοχής που ξεκινά από την Κόνιτσα και φτάνει ως την Πρεμετή της Αλβανίας, από την οποία διέρχεται ο ποταμός Αώος, ήταν το τελικό αποτέλεσμα ενός έργου που υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα Interreg III και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Στόχος του έργου ήταν η ανάδειξη κοινών πολιτισμικών στοιχείων, με έμφαση στα πολυφωνικά τραγούδια. Ακολούθως τα στοιχεία αυτά μετά την ομαδοποίηση και καταγραφή τους αξιοποιούνται παιδαγωγικά και διδακτικά. Στα πλαίσια της δράσης δημιουργήθηκαν δύο CD με ηχογραφημένα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια, ένα DVD με ενδεικτικά εκπαιδευτικά σενάρια, μία διαδικτυακή εφαρμογή εκπαίδευσης εξ αποστάσεως και όλα αυτά και στην ελληνική και στην αλβανική γλώσσα. 

Η καταγραφή σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αναστάσιο Εμβαλωτή, έγινε σε απολύτως «φυσικούς» χώρους και στο πλαίσιο των παραδόσεων των συγκεκριμένων ομάδων που αποτέλεσαν το ερευνητικό πεδίο. 

Έτσι, ηχογραφήθηκαν οργανικοί σκοποί από μουσικές κομπανίες, αλλά και αυθεντικά πολυφωνικά που αποδόθηκαν από κατοίκους των δύο περιοχών. 

Το σύνολο του υλικού, βιβλία, CD και DVD προτάθηκαν ήδη για αξιοποίηση από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ υπήρξε συνεργασία με σχολεία της Κόνιτσας. Επίσης, το υλικό αξιοποιήθηκε ερευνητικά και η προοπτική είναι μία νέα πρόταση ώστε αντίστοιχες καταγραφές να επεκταθούν γεωγραφικά και στις δύο χώρες. 
Όπως τόνισε ο κ. Εμβαλωτής, διαπιστώνεται μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος ότι υπάρχουν κοινές πολιτισμικές αναφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες φαίνεται να απέχουν, εξαιτίας του ότι χωρίζονται από ένα οριοθετημένο πολιτικό σύνορο. 
Ως τέτοιο ορίζεται το καθορισμένο πολιτικό σύνορο, απότοκος των ιστορικών εξελίξεων και ως ένα δεύτερο ο ποταμός Αώος που διασχίζει τον κάμπο της Κόνιτσας και την κοιλάδα της Πρεμετής, διαμορφώνοντας μία άλλη ενότητα του χώρου που παραπέμπει σε διαφορετικές χρονικότητες από εκείνες του πολιτικού συνόρου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: