Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Έξι μήνες φυλάκιση σε εκδότη για απειλές κατά συνδικαλίστριας


Σε έξι μήνες φυλάκιση καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τον πρώην εκδότη της εφημερίδας «Αιολικών Νέων». Σε βάρος του είχε κατατεθεί μήνυση από την πρώην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου, Θάλεια Βουγδή, για παρέμβαση στο συνδικαλιστικό της έργο. Σε δηλώσεις του στο tvxs.gr, το Σωματείο κάνει λόγο για μια μεγάλη νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος και «απόφαση - σταθμό». Ο εκδότης Γιώργος Κονδυλούδης άσκησε έφεση και χαρακτήρισε την απόφαση «έωλη» και «εντελώς λανθασμένη».


Η διαμάχη μεταξύ του εκδότη και των εργαζομένων στην εφημερίδα του και του Σωματείου ξεκίνησε το 2010, λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο της εφημερίδας, η οποία εκδιδόταν επί 20 χρόνια και είχε βραβευτεί ως η καλύτερη επαρχιακή εφημερίδα της Ελλάδας. Αφορμή για το κλείσιμο της εφημερίδας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ήταν κάποιες εργατικές διαφορές του εργοδότη με εργαζόμενες των «Αιολικών Νέων». Ειδικότερα, ο εργοδότης είχε αποφασίσει να αλλάξει τις ειδικότητες υπό τις οποίες εργάζονταν και να τους δηλώσει ως υπαλλήλους γραφείου, εξέλιξη που θα επιδρούσε στη συνταξιοδότησή τους και στους μισθούς τους. Οι εργαζόμενες δεν δέχτηκαν την παράνομη μεταβολή με αποτέλεσμα να έρθουν σε σύγκρουση με τον εργοδότη.

Από την πλευρά του, ο κ. Κονδυλούδης (σήμερα εκδότης της free press εφημερίδας Συνήγορος του Βορείου Αιγαίου) υποστηρίζει πως αποφάσισε να κλείσει την ιστορική εφημερίδα της Λέσβου, η οποία δεν αντιμετώπιζε κανένα οικονομικό πρόβλημα, διότι κάποιοι εργαζόμενοι προσπάθησαν να τον εκβιάσουν και να τον κρατήσουν όμηρο στην ίδια του την επιχείρηση.

Γεγονός είναι πάντως πως μια ημέρα - μετά από απεργία στα ΜΜΕ - οι εργαζόμενοι πήγαν στη δουλειά τους και είδαν τις κλειδαριές αλλαγμένες και την εφημερίδα κλειστή. Ακολούθησαν εκατέρωθεν μηνύσεις και αγωγές, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν τις αποζημιώσεις τους - τις οποίες όπως τονίζουν δεν τις έχουν λάβει ακόμη - και τον κ. Κονδυλούδη να τους κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η καταδίκη
Η δικαστική απόφαση της Τρίτης αφορούσε στη διαμάχη του εκδότη με το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου. Η πρόεδρος του Σωματείου, κ. Βουγδή μήνυσε τον κ. Κονδυλούδη το 2010, κατηγορώντας τον ότι προσήλθε στο χώρο εργασίας της λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της εφημερίδας και προσπάθησε να την εξαναγκάσει σε παραίτηση, ενοχλημένος από τις ανακοινώσεις συμπαράστασης που δημοσιοποιούσε το σωματείο υπέρ των 20 απολυμένων των «Αιολικών Νέων».

Μιλώντας, η γενική γραμματέας του Σωματείου Ανθή Παζιάννου εξηγεί πως το δικαστήριο επέβαλε την ανωτάτη των ποινών που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή για παρέμβαση στο έργο σωματείου. Η ίδια κάνει λόγο για μια νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος και τοπικά και πανελλαδικά. «Είναι μεγάλη νίκη και για μας, αλλά και για τον κόσμο για να δει ότι ναι μπορείς να συνδικαλίζεσαι, μπορείς να συμμετέχεις στο σωματείο σου και να μην έχεις κανένα πρόβλημα», τονίζει.

Ο κ. Κονδυλούδης πάντως υποστηρίζει πως ουδέποτε ζήτησε από την πρόεδρο να παραιτηθεί και πως απλώς την επισκέφτηκε για να της εκφράσει την αγανάκτησή του για ένα «δυσφημιστικό», όπως το χαρακτηρίζει, δελτίο Τύπου, που παρουσίαζε τους εργαζόμενούς του «σαν να δουλεύουν σε φυτείες καφέ», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Η χθεσινή απόφαση είναι έωλη, είναι 100% ότι θα εκπέσει στο Εφετείο, γιατί δεν στηρίζεται πουθενά. Δεν υπάρχει ούτε ένα έγγραφο, ούτε μία μαρτυρία που να μπορεί να στηρίξει αυτή την κατηγορία με την οποία καταδικάστηκα πρωτοδίκως», επισημαίνει.

Η ίδια η κ. Βουγδή, σε δηλώσεις της, σχολίασε πως η όλη ιστορία ξεκίνησε ενώ ήταν μόλις 20 ημέρες εκλεγμένη πρόεδρος του Σωματείου. «Ήμουν άπειρη στα συνδικαλιστικά και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Γι' αυτό παραιτήθηκα. Αν γινόταν σήμερα θα αντιδρούσα διαφορετικά», εξηγεί. Σημειώνεται πως η κ. Βουγδή ήταν τότε το μοναδικό μέλος του 5μελούς διοικητικού συμβουλίου του σωματείου, που δεν εργαζόταν για τα «Αιολικά Νέα».


Διαβάστε επίσης για την υπόθεση 






Δεν υπάρχουν σχόλια: