Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

6 Απριλίου 1941. Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Επετειακό αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ.


Από το ψηφιακό αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης



Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα (6 Απριλίου 1941)
παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Αντώνη Βογιάζου «ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ», με τίτλο «Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ», παραγωγής 1987.


Το επεισόδιο αναφέρεται στο πρωινό της 6ης Απριλίου 1941, ημέρα εκδήλωσης της ταυτόχρονης επίθεσης της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. 

Η προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στο ελληνικό έδαφος θα ξεκινήσει από τα βόρεια σύνορα προς τη Θεσσαλονίκη (9 Απριλίου) και θα συνεχισθεί σε συνεργασία με τις ιταλικές δυνάμεις για να καταλήξει στα νησιά του Αιγαίου (8 Μαΐου). Στο ενδιάμεσο διάστημα πραγματοποιείται η υπογραφή των δύο Πρωτοκόλλων Συνθηκολόγησης (20 και 23 Απριλίου) και η εδαφική κατάκτηση της Αθήνας (27 Απριλίου).

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη φυγή της ελληνικής κυβέρνησης, αρχικά στην Κρήτη, την ορκωμοσία της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης, τις απαρχές της έκρηξης του πατριωτισμού, την άρνηση ορισμένων αξιωματικών να συνθηκολογήσουν, την πρόταση για διεξαγωγή ανταρτοπόλεμου, τη συλλογή και απόκρυψη οπλισμού, την απόκρυψη και φυγάδευση Βρετανών αιχμαλώτων, τη δράση των φοιτητών και τις εκδηλώσεις αυθόρμητης αντίστασης από τους Έλληνες με δολιοφθορές προς τον στρατό κατοχής.

Το ντοκιμαντέρ διανθίζεται από μαρτυρίες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, πρωτότυπες συλλογές σπάνιων ή ανέκδοτων φωτογραφιών, κινηματογραφικά ντοκουμέντα, καθώς και από έγγραφο αρχειακό υλικό από τις γερμανικές Αρχές, που αναδεικνύει την Αντίσταση από τη σκοπιά των κατακτητών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: