Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Τα 100+1 πιο επιδραστικά πρόσωπα στη μουσική

n

Η μουσική στην Αθήνα


Η μουσική δεν σταματάει ποτέ, ακόμη κι όταν -όπως λένε πολλοί- η (λεγόμενη) μουσική βιομηχανία καταρρέει. Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, η μουσική πραγματικότητα μεταβάλλεται σε όλους τους τομείς, το παλιό πεθαίνει και κάτι άλλο -αδιαμόρφωτο ακόμη- ετοιμάζεται να γεννηθεί. Οι πωλήσεις πέφτουν, το κοινό που συνεχίζει να αγοράζει όλο και γερνάει (εξού και οι αθρόες ανατυπώσεις και επανακυκλοφορίες), αλλά το (νόμιμο) downloading είναι πλέον η κύρια διακίνηση της μουσικής. Οι (πρώην) μεγάλες εταιρείες κυνηγάνε ακόμη τους γνωστούς ανεμόμυλους: «η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική», αντί να βρουν τρόπους να εισχωρήσουν σε αυτό που -καλώς ή κακώς- έχει γίνει καθεστώς και να θυμηθούν ότι όταν οι χρυσοί και οι πλατινένιοι δίσκοι δίνονταν για νούμερα πωλήσεων τριπλάσια από τα τωρινά, σε κάθε γωνιά υπήρχε κι ένα καρότσι με (παράνομες) κασέτες, κάθε συνοικιακό δισκάδικο έγραφε κασέτες και κάθε dj πουλούσε το πρόγραμμά του σε κασέτες.

Οι ακροατές όμως αγόραζαν, οι πωλήσεις έφταναν σε επίπεδα που σήμερα δεν μπορούμε να δούμε ούτε με κιάλια. Είναι οι συνήθειες που αλλάζουν, είναι ο τρόπος της διακίνησης που γίνεται διαφορετικά, είναι η σχέση των ανθρώπων με τη μουσική που μεταβάλλεται. Κι ενώ η βιομηχανία της μουσικής ζορίζεται, η μουσική είναι ζωντανή και η ποσότητά της όλο και αυξάνεται. Οι μικρές ανεξάρτητες εταιρείες, η free μουσική μέσω διαδικτύου, το streaming, το νόμιμο downloading για διαφημιστικούς λόγους, οι ατομικές παραγωγές, οι κυκλοφορίες βινυλίου είναι ένα ολόκληρο μουσικό σύμπαν που ζει και βασιλεύει. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η μουσική υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, έξω από τις συνθήκες του εμπορίου, που είναι επακόλουθο κι όχι προϋπόθεση για την ανάγκη της ανθρώπινης έκφρασης, κι αυτά είναι, σε αλφαβητική σειρά, τα πρόσωπα που την κάνουν να συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα.



n

Γιάννης Αγγελάκας 
Ροκ ποιητής, γκουρού, δάσκαλος και μαθητής μαζί. Εξίσου επιδραστικός σε διαφορετικές γενιές των ψαγμένων μουσικόφιλων, είναι ο μεγάλος αδελφός που όλοι θα ήθελαν να έχουν. Μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα alltogethernow, που έχει δημιουργήσει στο διαδίκτυο, δίνει πρώτος το σήμα της νέας εποχής συνομιλώντας απευθείας με το κοινό του.
Mιχάλης Αδάμ (Badminton)
Είδε, έζησε και αγάπησε το μουσικό θέαμα στην καρδιά της δημιουργίας του, στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Στην Ελλάδα, δημιούργησε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους μεγάλων μουσικών παραστάσεων και τον συντηρεί, παρά τις αντιξοότητες, με πίστη, υπομονή και γνώση του αντικειμένου του. Οι μετακλήσεις ονομάτων και οι παραγωγές του, είναι πάντα «οι πιο τώρα» και καλύπτουν από το πιο πλατύ μέχρι το πιο ειδικό κοινό. 
Χάρις Αλεξίου
Εθνική Ελλάδος. Η ίδια μπορεί να έχει ένα τρυφερό παράπονο ότι «δεν την παίζουν τα ραδιόφωνα», αλλά είναι τόσο σταθερή αξία στην καρδιά όλων των Ελλήνων που κανένα μέσο δεν μπορεί να την αγνοήσει. Από τις εξαγώγιμες ελληνικές φωνές, δίνει το μεσογειακό της στίγμα διεθνώς, πάντα σε γεμάτες αίθουσες. Η δε προσπάθειά της «να ελαφρύνει» το ύφος της, απέδωσε, χαρίζοντάς της τελικά μία ιδιαίτερη άνεση και στιλ στην επιλογή του ρεπερτορίου της. 
Χρήστος Αλεξόπουλος 
Μουσικός, συνθέτης, μουσικός δάσκαλος αλλά και ιδιοκτήτης της Puzzlemusik, μιας δισκογραφικής εταιρείας που βγάζει διαμαντάκια χωρίς να κάνει φασαρία, ενώ από φέτος έβαλε μπροστά το Puzzlemusik Festival.
Διονυσία Ανδρικοπούλου
Γνωρίζει ιδανικά το διεθνές ρεπερτόριο και ειδικά τη μαύρη μουσική. Άνθρωπος του ραδιοφώνου, με στιλ και αξιοπρέπεια, δημιούργησε την D-Version και μαζί με την ομάδα της διαχειρίζεται τώρα τα πνευματικά δικαιώματα μουσικών έργων, προτείνοντας τρόπους χρήσης (π.χ. διαφημιστικά σποτ) και δημιουργώντας επιτυχίες μέσα σε μία νύχτα.
Άννα-Μαρία Αντίππα
Ανέλαβε εδώ και λίγες μέρες τη διεύθυνση της εταιρείας Cobalt Music, που αποτελεί τη συνέχεια της Universal Music Greece και μαζί την αξιοποίηση ενός πολύ πλούσιου καταλόγου με έργα σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Εύρος από Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι Γιώργο Μαζωνάκη.
Ελευθερία Αρβανιτάκη
Αφού στέριωσε στις ελληνικές καρδιές δίνοντας αυθεντικό ύφος και σύγχρονη εικόνα σε παραδοσιακά ακούσματα, μετά πέρασε σε διεθνείς σκηνές χάρη στην «παγκόσμια» folk φωνή και την κομψή της εικόνα. Ξέρει καλά τις κινήσεις που κάνει, επιλέγει με προσοχή και είναι μία ξεχωριστή δύναμη στη δισκογραφία και τις live εμφανίσεις. 
Vassilikos 
Από τις λίγες περιπτώσεις που ξεκίνησαν με «αγγλόφωνο» ήχο και έγινε αποδεκτός από όλα τα ραδιόφωνα, από τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής, και παρουσίασε διεθνείς συνεργασίες. Άλλωστε γι'αυτές τις συνεργασίες-ντουέτα που κάνει, είναι περιζήτητος.



n
Κωνσταντίνος Βήτα
Από την πρωτοπορία των Στέρεο Νόβα στην ηλεκτρονική ελληνική σκηνή εξέλιξε την προσωπική του έκφραση σε νέους δρόμους, ανανεώνοντας την κουλτούρα του παλιού ελληνικού «νέου κύματος», τη θεατρική μουσική και το είδος Μοναχός Καουμπόης. Πρόσφατα άνοιξε και πάλι το δρόμο προς τις παλιές μπουάτ της Πλάκας.
Δημήτρης Βόγλης (Tiki Athens, Stereomatic Productions) 
Μετέτρεψε ένα «μεταμοντέρνο» εστιατόριο σε παλλόμενο στέκι ενδιαφέρουσας μουσικής άποψης και ετερόκλητων live επιλογών, ενώ στήνει μερικές από τις πιο επιτυχημένες συναυλίες κάθε σεζόν.
Τάσος Βογιατζής (Sonik/Avopolis) 
Το μοναδικό pop/rock μουσικό περιοδικό στην Ελλάδα και το -εδώ και χρόνια- πρώτο σε επισκεψιμότητα και αποδοχή μουσικό site.
Αλέξανδρος Βούλγαρης (the boy) 
Η νέα εναλλακτική φάση τον έχει κάνει ήδη πατριάρχη ενός ιδιότυπου DIY ή, καλύτερα, του «κάνε κάτι τώρα, οπωσδήποτε». Μουσική, σινεμά, θέατρο, φεστιβάλ πολλής μουσικής, μουσικοί μαραθώνιοι, αλλόκοτα live. Ασταμάτητος.
Αλέκος Βρέτος 
Μουσικός που συνδυάζει δεξιοτεχνικά το παραδοσιακό στοιχείο με την τζαζ και βρίσκεται πίσω από πολλές ξένες μετακλήσεις σπουδαίων oνομάτων της παγκόσμιας jazz σκηνής.
Γιώργος Γερανιός 
Ο άνθρωπος που δημιούργησε και στηρίζει συνέχεια τη σκηνή της electropop στην Ελλάδα. Ο υπεύθυνος για το μεγαλύτερο φαν κλαμπ των Depeche Mode στον κόσμο, δημιουργός της Undo Records, ο άνθρωπος που βρίσκεται (μαζί με τον Νίκο Μπιτζένη) πίσω από τους Fotonovela, τις Marsheaux. Οι OMD περιλαμβάνουν ένα τραγούδι των δυο τους, στο νέο τους άλμπουμ. 



n
Δήμητρα Γαλάνη
Είναι σχεδόν αστικός μύθος το «κυνήγι νέων ταλέντων» που κάνει, ανοιχτή σε κάθε τι νέο και πρωτοποριακό. Ό,τι αγγίζει γίνεται αποδεκτό και σεβαστό, ενώ παράλληλα η ίδια είναι ακτιβίστρια και υπέρμαχος των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Και, φυσικά, τι φωνή μετά από τόσα χρόνια. 
Παναγιώτης & Γιώργος Γεώργας (Half Νote)
Τα αδέρφια που συντηρούν την τζαζ και τις ποιοτικές μετακλήσεις σε μία ιστορική σκηνή της Αθήνας. Μπορεί να μην έχει τη διεθνή αίγλη παλιότερων εποχών, αλλά καλύτερα, γιατί έτσι φωτίζει περισσότερο τη δυναμική ελληνική σκηνή της τζαζ.



n
B.D.Foxmoor
Ο γκούρου της Low Bap σκηνής με συνεχή και συνεπή μουσική δράση μέσα από τους Αctive Member και παραγωγές μαζί με όλη τη βλάσφημη και πάντα σκεπτόμενη Low Bap κοινότητα του Περάματος.
Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος (six D.O.G.S.) 
Τα «κομμάτια και θρύψαλα» της οδού Αβραμιώτου ενώθηκαν -υπό την επίβλεψή του- εις σάρκαν μία και το υπερδραστήριο club έγινε σημείο αναφοράς της εναλλακτικής κουλτούρας.



n
Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου (Εν Λευκώ, Freedom) 
Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Frontstage, Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, κόρη του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), εξαγόρασε και δεύτερη συχνότητα, ανανεώνει μουσικά τα μουδιασμένα ραδιοκύματα και επεκτείνεται σε συναυλίες επιπέδου. Το πάρτι του σταθμού στο Ρομάντσο χτύπησε ταβάνι.
Φοίβος Δεληβοριάς
Τρυφερός και μάστορας της στιχουργικής πλοκής, παραμένει ο πιο γοητευτικός αφηγητής μουσικών ιστοριών αυτής της πόλης. Η φωνή του είναι ανθρώπινη και ζεστή και οι εμφανίσεις του πάντα κρύβουν μία ανανεωτική δύναμη στο πλευρό του: νέους καλλιτέχνες, απρόοπτες μουσικές συνεργασίες, λεπτομέρειες που απηχούν κάθε τι νέο στην πόλη, κόμικς, ζωγράφους κ.ά. 
Πολύκαρπος Ζαλώνης (Pollen) 
Η δημιουργική του ομάδα βρίσκεται πίσω από τις ιδέες και τις μουσικές διασκευές των διαφημίσεων Jumbo. Όλα τα μουσικά είδη διασκευάζονται ανάλογα με την σεζόν και ταξιδεύουν στα αυτιά εκατομμυρίων ακροατών. Άλλους τους κάνουν έξαλλους, άλλους τους κάνουν να γελάνε, πάντως οι διαφημίσεις συζητιούνται και οι διασκευές γίνονται hits και βγάζουν σλόγκαν.
Ελεονώρα Ζουγανέλη 
Το δυνατό κορίτσι του «νέου έντεχνου» που ακούγεται παντού. Ακομπλεξάριστη με τη μουσική, αφού μεγάλωσε μέσα σε μουσική οικογένεια, έκανε 3 απανωτά hits και επισημοποιήθηκε στο star cast των ζωντανών εμφανίσεων. Η γέφυρα ανάμεσα στο mainstream, την pop, τις ροκ μουσικές σκηνές και την προηγούμενη γενιά με την τωρινή («ξέρουμε τον μπαμπά σου»).
Γεωργία Ηλιοπούλου/ Γιώργος Μουστάκας (Λάβρυς) 
Το καλλιτεχνικό ζευγάρι που έφερε στην Αθήνα μεγάλα ονόματα, όπως οι Woody Allen, Ute Lemper, Chick Corea και πολύ πρόσφατα το υπερεπιτυχημένο «Alegria». Μακρόχρονη πορεία, εμπειρία, συνεργασία με τα μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ και απαιτητικές παραγωγές σε ένα μεγάλο εύρος από την κλασική μουσική, στη σύγχρονη και την τζαζ.
Πάνος Θεοφανέλλης/ Αντώνης Ζουγανέλης (Archangel) 
Ο ιδιοκτήτης και η κινητήρια δύναμη μιας εταιρείας που έχει κυκλοφορήσει: Μόνικα, Leon, Xaxakes, Simon Bloom, δημιούργησε το Ark Festival και το www.jumpingfish.gr, ένα καταφύγιο για νέα ελληνικά συγκροτήματα.
Άρης & Λάκης Ιωνάς (Callas) 
Δύο αδέρφια με σκληρό, κουλ στιλ και επιτυχημένοι σε ένα νέο, για την Ελλάδα, καλλιτεχνικό προφίλ, αυτό που συνδυάζει τη ροκ με τα happenings. Εικαστικά, μυστικά gigs στο γραφείο, σε σπίτια, έκδοση περιοδικού, το μουσικό λεωφορείο Velvet Bus με ελληνικά συγκροτήματα σε περιοδεία. Είναι κανονικό ινστιτούτο. 
Χρήστος Ιωαννίδης 
Ένα καθηγητής στη μέση εκπαίδευση που εδώ και 23 χρόνια δημιούργησε το φυτώριο των Schooligans και του μαθητικού φεστιβάλ Schoolwave, κινητοποιώντας δημιουργικά χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα.



n
Αλέξης Καλοφωλιάς (Last Drive) 
Ένας σεβαστικός «γερόλυκος» του εγχώριου garage που ροκάρει με τους (αναγεννημένους) Last Drive, μεταφράζει μουσικά βιβλία και με τους Earthbound, πριν από μερικά χρόνια, μας έφερνε στο νου τον Joe Strummer.
Δημήτρης Καμαρωτός 
Ξεκίνησε με την αναλογική ηλεκτροακουστική και τις παραδοσιακές τεχνικές σύνθεσης και μετά με ένα μεγάλο φάσμα των ψηφιακών τεχνικών σύνθεσης ήχου και μουσικής. Από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΣΥΜΕ και του ΕΣΣΗΜ, συμμετέχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα με θέματα ήχου. Συμμετέχει με τη μουσική του στη δραματουργία θεατρικών παραστάσεων που έχουν παρουσιασθεί στα ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Άρης Καραμπεάζης (www.mic.gr
O πιο δηκτικός μουσικός δημοσιογράφος σε βαθμό κακουργήματος με νομική επιχειρηματολογία.
Χρήστος Καρράς (Αθηνόραμα) 
Από εκδότης του fanzine Overdub στα μέσα του '90 πέρασε στη μουσική δημοσιογραφία της νυχτερινής Αθήνας με πολλούς «πιστούς». Ήρεμη δύναμη και πραγματικές μουσικές γνώσεις.
Χρήστος Καριώτης (Sony) 
Το AR μίας δισκογραφικής, και το πώς θα έπρεπε να γίνεται. Σωστός, υπεύθυνος, μετρημένος, γνώστης της μουσικής, ενημερωμένος για το πού και σε ποιόν απευθύνεται. Ξεκίνησε από «αουτσάιντερ» σε μια μεγάλη εταιρεία για να γίνει βασικός της παράγοντας.



n
Χρήστος Ι. Καρράς (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) 
Σε σύντομο χρονικό διάστημα έβαλε τη Στέγη στο μουσικό χάρτη της πόλης με τολμηρές επιλογές, «άγνωστα» ονόματα, πειραματική διάθεση και avant-garde ήχους.
Άννα Κάτσα/ Γιαννης Κοντανδρεόπουλος (Catch The Soap Productions) 
Βρίσκονται πίσω και μπροστά από την CTS από τα τέλη του 2008 με καλή και φρέσκια μουσική, αγάπη για τη μουσική, σεβασμό στον κόσμο, διοργανώνουν συναυλίες, κυκλοφορούν δίσκους, βινύλιο, κασέτες.
Κατερίνα Καφετζή/ Kafka (Διευθύντρια προγράμματος Εν Λευκώ 87.7) 
Μαζί με τον Κωνσταντίνο Τζούμα συνθέτουν εδώ και χρόνια, κάθε πρωί, το πιο χαρακτηριστικό δίδυμο του σύγχρονου ραδιοφώνου. Ο Τζουμ προζάρει, απαγγέλλει, σχολιάζει ή απλά βαριέται με το μοναδικό του τρόπο κι εκείνη, όρθια πάνω από τον ηχολήπτη, συλλαμβάνει τη διάθεση στο φτερό και βάζει το επόμενο τραγούδι για το οποίο θα σπάσουν τα τηλέφωνα οι ακροατές.
Φάνης Κιρκινέζος (Sui Generis - Ακροπόλ ΑΕ)
Στα 31 του είναι το πιο νέο πρόσωπο της μουσικο-θεατρικής Αθήνας. Επικεφαλής των θεάτρων Ακροπόλ, Ροές και Βασιλάκου με παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών από το εγχώριο και το διεθνές ρεπερτόριο. Είναι εμφανής η πολύτιμη εμπειρία που απόκτησε ως μουσικός παραγωγός και διοργανωτής συναυλιών ονομάτων, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος. 
Αγγέλα Κόλλια (Α&R της ΕΜΙ) 
Χρόνια μάχιμη, με πραγματική αγάπη για τη μουσική, με την ομάδα της συνεχίζει να παλεύει με το (πεθαμένο στην Ελλάδα) ξένο ρεπερτόριο, αλλά και να «βγάζει» Raining Pleasure, Vassilikos, Olga Kouklaki, Idra Kayne, Ilya κ.λπ.



n
Γιώργος Κοντραφούρης 
Κορυφαίος Έλληνας πιανίστας της τζαζ, με διεθνή αναγνώριση, πλούσια δισκογραφία και αναρίθμητες συνεργασίες, σπούδασε στην Ακαδημία Σιμπέλιους του Ελσίνκι και δίδαξε κατόπιν σε αυτήν, ενώ σήμερα διδάσκει στο τμήμα Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου. To 2008 δημιούργησε το νεανικό σχήμα που τον συνοδεύει, τους Baby Trio, οι οποίοι ανανεώνονται ηλικιακά κατά τα δύο τρίτα μόλις τα μέλη περάσουν το 25ο έτος της ηλικίας τους. Αν υπάρχει θεός της τζαζ, τον έχει από κοντά.



n
Γιώργος Κουμεντάκης 
Από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες συνθέτες της νέας γενιάς. Ξανακοίταξε την ελληνική παράδοση από τη σκοπιά ενός σύγχρονου μουσικού ιδιώματος. Οι συνθέσεις του ταξιδεύουν μέχρι τη Συμφωνική του Πεκίνου. Εδώ και λίγες μέρες είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής στο νεοσύστατο σύνολο μουσικής δωματίου «Κύκλος» σε μεγάλο φάσμα κλασικής και σύγχρονης μουσικής.
Ανδρέας Κουρής (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του MAD TV) 
Την εποχή που όλοι πίστευαν ότι τελείωσαν τα βίντεο κλιπς (λόγω internet), αυτός έφτιαξε ένα κανάλι που εξίσωσε το ελληνικό νεο-λαϊκό (μεγάλες πίστες) με τα διεθνή hits και καλούς (με χιούμορ) μουσικούς επιμελητές για τις ιδιαίτερες ζώνες. Ακόμα καλύτερα, έκανε το ιδανικό σέρβις στους χορηγούς που ποτέ δεν τον εγκαταλείπουν. Τα τελευταία χρόνια, το Mad αποτελεί και φυτώριο για παρουσιαστές των άλλων καναλιών. 
Γιώργος Κουρουπός (Μέγαρο Μουσικής)
Βραβευμένος συνθέτης και πιανίστας με εξαιρετική εργογραφία και προϋπηρεσία στο Τρίτο Προγράμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Από τα τέλη του 2012 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και δείχνει έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος.



n
Σταμάτης Κραουνάκης
Ο άνθρωπος-ορχήστρα έχει την πιο μεγάλη καρδιά, την πιο δυνατή φωνή και την πιο πιστή σπείρα κοντά του. Σέβεται και αγκαλιάζει το κλασικό ελληνικό τραγούδι, είναι φωνακλάς ακτιβιστής, δημιουργός, Πυγμαλίωνας, ακατάσχετη σκηνική προσωπικότητα, επικοινωνιακός και ιθύνων νους πίσω από επιτυχημένα, εμπορικά και καλλιτεχνικά στέκια. Ο πιο αριστοφανικός Έλληνας. 
Γιώργος Κυβέλος 
Παραγωγός με μεγάλη πείρα και ιστορικές συνεργασίες (Γιώργος Νταλάρας, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.λπ.), τώρα σαν διευθυντής της Heaven, φέρνει έναν άλλο αέρα σοβαρότητας σε μία εταιρεία που είχε ταυτιστεί με τα νεο-ποπ μπουζούκια.
Δημήτρης Κυριακόπουλoς 
Μastermind του πρακτορείου δικαιωμάτων Μusic For Ads με επιλογές των τραγουδιών που ακούγονται στις διαφημίσεις. όσο επιδραστικά.
Γιώργος Κυριάκου/ Νίκος Μπάρλας (Klik) 
Οι άνθρωποι που πίστεψαν τόσο πολύ στις επιλογές και στην εξειδίκευσή τους, ώστε ο τίτλος της εταιρείας τους απόκτησε δική του αυτονομία και επιβίωσε. Με σεβασμό στον serious dancing ήχο και συσκευασίες-έκπληξη που ξέφευγαν από κάθε προηγούμενο σχήμα και γραφιστική, δημιούργησαν πιστό κύκλο νέων οπαδών (που δεν ήξεραν το Κλικ...) και τους καθιέρωσε σαν club gurus στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 
Γιώργος Κωνσταντινίδης (drog_A_tek)
Δίσκοι διαμάντια, βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για κινηματογραφική μουσική, αναπάντεχοι ήχοι και κολεκτιβική δράση για ένα γκρουπ που δεν παύει να μας εκπλήσσει.
Μιχάλης Λαδάς (Σταυρός του Νότου) 
Άνθρωπος χαμηλού προφιλ με εξαιρετικές κεραίες, ανιχνεύει και δημιουργεί νέους τραγουδιστές δημιουργώντας στο Νέο Κόσμο το απόλυτο σημείο αναφοράς για το νέο και εμπορικό ελληνικό έντεχνο τραγούδι.
Λάμπρος Λιάβας
Καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Παράδοση ethnic, folklore και εξαιρετική προσωπικότητα-εγκυκλοπαίδεια σε έναν κόσμο χαοτικής μη-πληροφορίας.



n
Νίκος Λώρης (Didi Music SA και Big Star Promotion) 
Ξεκίνησε πουλώντας δίσκους εισαγωγής και σιγά-σιγά από το 1984 με την Didi και από το 1990 με την Big Star Promotion δημιούργησε τη μεγαλύτερη συναυλιακή εταιρεία της χώρας. Ξεκίνησε με το Ticket House, το πρώτο ελληνικό Box Office στην Ελλάδα, ίδρυσε το Θεματικό Πάρκο Terra Vibe στον κόμβο Μαλακάσας ανανεώνοντάς το συνεχώς. Είναι ο κύριος υπεύθυνος για τις πραγματικά μεγάλες συναυλίες που βλέπουμε στην Αθήνα.
Σωκράτης Μάλαμας 
Πρώτα θα κουραστούν οι μουτζαχεντίν που τον ακολουθούν και μετά η φωνή του. Ο γκούρου με το πιο πιστό φαν κλαμπ έχει ένα μοναδικό τρόπο επικοινωνίας μαζί του μέσα από ένα επίμονο τρόπο αναζήτησης και εκφοράς της αλήθειας. Μυστήριο τρένο.



n
Ιωάννης Μάνος (Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών) 
Διαμόρφωσε τη νέα πορεία του Μεγάρου ως ένα πολυ-πολιτιστικό κέντρο με έναν ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο, με άνοιγμα στον κόσμο και στην πόλη, διεθνείς συνεργασίες και την ανάδειξη της Μουσικής σε όλες τις εκφάνσεις της.
Κωστής Μαραβέγιας 
Ο μουσικός που τραγουδάει ελληνικά, αλλά νομίζεις ότι είναι ισπανικά ή πορτογαλικά. Ο ήχος της Μεσογείου με καθαρά ελληνικές ρίζες και χωρίς τη «μιζέρια» του μουσειακού παραδοσιακού τραγουδιού. Κάθε νέα δουλειά του είναι σαν ένα ρεπορτάζ σε ιδιαίτερες μουσικές πατρίδες - άλλωστε στην πραγματικότητα ακολουθεί αυτούς τους δρόμους, γυρίζοντας ντοκιμαντέρ εκεί. Και όλα αυτά, με πανέξυπνο χιούμορ και ζωντάνια. 
Δημήτρης Μαραγκόπουλος 
Συνθέτης και καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, συντονίζει ως καλλιτεχνικός διευθυντής τον κύκλο «Γέφυρες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ηλίας Μαροσούλης (Rex, Ιερά Οδός) 
Από τους ισχυρούς άνδρες της high νυχτερινής Αθήνας, ανεβάζει μουσικές παραστάσεις με συνεργασίες μεγάλων ονομάτων που συζητιούνται και φέρνουν «με πούλμαν» το κοινό, ακόμα και από άλλες πόλεις.
Mίνως Μάτσας 
Ο «Υιός» του μεγάλου δισκογραφικού τίτλου Minos Matsas & Υιός μεγάλωσε μέσα στη μουσική και ακομπλεξάριστα επέλεξε να ασχοληθεί με αυτήν σαν συνθέτης, παρουσιάζοντας έργα και soundtracks αντάξια της μεγάλης μουσικής κουλτούρας που αντιπροσωπεύει το όνομά του. Περιμένουμε κι άλλα.
Μαργαρίτα Μάτσα (Διευθύνων σύμβουλος Μinos/EMI) 
Η «κόρη» της ιστορικής δισκογραφικής ετικέτας που ανέλαβε επάξια το τιμόνι της εταιρείας, συνεχίζοντας παρά τις αντιξοότητες να κυκλοφορεί δίσκους αμιγώς ελληνικούς και επιτυχημένους. Πρόσωπο με κύρος, γνωρίζει τα κατατόπια, την αγαπούν οι παλαιότερες φίρμες και τη σέβονται οι νέοι, ξέρει να κρατάει γερά την ομάδα της και να αξιοποιεί το όνομα που φέρει.
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Συνθέτης που γεφυρώνει την απόσταση από το ελληνικό ροκ στο ελληνικό έντεχνο, χωρίς να πέφτει στην παγίδα του «αμανέ». Δυνατή φωνή, έξυπνοι στίχοι, κιθαριστικός ήχος διεθνούς τροβαδούρου, όχι μόνο γράφει επιτυχίες για τον εαυτό του και τους άλλους, αλλά συνεργάζεται και με το καλύτερο καστ του διεθνούς ρεπερτορίου (γεμίζοντας ασφυκτικά το Καλλιμάρμαρο). Είναι ο Έλληνας Λούτσιο Ντάλα.



n
Θάνος Μικρούτσικος 
Κινείται με την ίδια άνεση από την όπερα μέχρι το λαϊκό τραγούδι, δίνει το χέρι σε νέους μουσικούς και ερμηνευτές και είναι διαρκώς ανοιχτός στο καινούργιο. Διαθέτει το κύρος πολιτιστικού φορέα και διατηρεί ένα ευχάριστο, διακριτικό χιούμορ που τον κάνει διαχρονικό.



n
Μύρωνας Μιχαηλίδης (ΕΛΣ) 
Έδωσε ζωή, ενέργεια και λαϊκό γκελ στη χειμάζουσα Εθνική Λυρική Σκηνή, χωρίς να κάνει εκπτώσεις. Ο σωστός άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.



n
Monika 
Κάποια στιγμή έφτασε εδώ στην ATHENS VOICE ένα demo της και μετά από λίγο την είδαμε σ' έναν κατάμεστο Λυκαβηττό και στη Στέγη των sold out· το κορίτσι το 'χει και με το παραπάνω.
M. Ηylot. (Nothing Days, Ough!) 
O μπλόγκερ που ακούν ευλαβικά όλοι οι ψαγμενίστας της αθηναϊκής σκηνής. Μαζί με τον Βασίλη Χαραλαμπίδη και τον Γιάννη Αναγνώστου έστησαν το περιοδικό «Ough!» και το site Ough.gr εστιάζοντας στις γεύσεις, τις μυρωδιές τις μουσικές και τα πιο παράδοξα shortcuts της πόλης.



n
Γιώργος Μουχταρίδης (Pepper)
Παιδί της άνοιξης του ελληνικού ροκ στα 80s (ήταν μέλος των Jaywalkers), πέρασε στο ραδιόφωνο (διευθυντής του Kosmos στην εποχή της μεγάλης του ακμής) με αρκετή εμπειρία σε live events. Προώθησε πολύ την έθνικ μουσική στην Ελλάδα, και τώρα σαν διευθυντής στον Pepper (96,6) δημιουργεί νέα επιτυχία κάνοντας τις σωστές επιλογές συνεργατών.
Τάκης Μπαρμπέρης 
Από την dream team της τζαζ περασμένων δεκαετιών συνεχίζει να πειραματίζεται και να μεταδίδει το μικρόβιο στις νέες γενιές. Μακρόχρονη πορεία σε ροκ, τζαζ και έθνικ μουσική και διάνοιξη ενός νέου δρόμου με fusion που δεν διστάζει να αναμετρηθεί με τη δημοτική και τη λαϊκή μας μουσική, αλλά και την ινδική παράδοση, σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα.
Blend Μishkin (Cast-A-Blast) 
Υπάρχει και η μαύρη Αθήνα με γεύσεις από dub, world, funk κι άλλες ωραίες χορευτικές γεύσεις. Η παρέα/κολεκτίβα/εταιρεία που κοιτάει τον κόσμο από τη μεριά του: Black Is Beautiful. Κι όπως το κάνουν, όντως είναι.
Αντώνης Μποσκοΐτης 
Βιογράφος, κινηματογραφιστής, μουσικός, αρχαιολόγος. Στο ενεργητικό του τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ για την ερμηνεύτρια Φλέρυ Νταντωνάκη, την ελληνική ροκ σκηνή των 70s («Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ», 2006) και το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο («Οδύσσειες Σωμάτων - Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο», 2010). Πρόσφατη δημιουργία του το ντοκιμαντέρ για την Κατερίνα Γώγου.
Μάριος Μπουμπής (Arte Fiasco) 
Οι συναυλιακές επιλογές της εταιρείας του είναι το «καλά κρυμμένο μυστικό» της πόλης. Συναυλίες sold out από ονόματα που ούτε καν ξέρεις.
Νατάσα Μποφίλιου 
Το πιο σκληρά εργαζόμενο κορίτσι στην ελληνική μουσική, έκανε τα περισσότερα live στην ελληνική επικράτεια, χτίζοντας ένα προφίλ προσιτό αλλά και λαμπερό - χάρη στη φυσική της παρουσία. Τεράστιο, φανατικό κοινό. Ανάμεσα στο παλιό, ρομαντικό τραγούδι και το σύγχρονο έντεχνο, δημιούργησε ένα είδος one-woman-show καλλιτέχνιδας με νέες προοπτικές (θα είναι η Evita στο ανέβασμα του γνωστού μιούζικαλ).



n
Συμεών Νικολαΐδης (Simon Bloom) 
Συνθέτης, μουσικός, παραγωγός που είχε την τύχη να μεγαλώσει μέσα στην πιο «γλυκιά συμμορία» της πόλης. Μέσα από την ετικέτα του Restless Wind συστήνει νέα ονόματα σταθερής αξίας, ενώ στο στούντιό του Shakti γράφεται το μέλλον της αθηναϊκής μουσικής σκηνής.
Νίκος Νικολακόπουλος (Μελωδία/ Red) 
Ο άνθρωπος που έκανε τον Σφαίρα 102,2 πρώτο ραδιόφωνο σε ακροαματικότητα, δημιούργησε το φαινόμενο Derti και από το 2008 μετά την αποχώρηση του Οδυσσέα Ιωάννου ανέλαβε τον Μελωδία. Κάνει τη δουλειά αποτελεσματικά και όπως θέλει η mainstream αντίληψη.
Λίνα Νικολακοπούλου 
Οι στίχοι της έδωσαν ένα νέο νόημα στο «γερό» ελληνικό τραγούδι, έβγαλαν σλόγκαν και περιέγραψαν τις σύγχρονες σχέσεις των Αθηναίων και την πατρίδα που μας πληγώνει, όσο κανένας άλλος. Η συμμετοχή της σε project είναι εχέγγυο ποιότητας και ψυχής. Τελευταία, ξανά μαζί με τον Κραουνάκη, ξεκίνησαν για νέα μουσικά ταξίδια σε δικό τους χώρο.
Dj Noiz 
Η hip hop κοινότητα πίνει νερό στο όνομά του. Στάθης Αλεξανδράκης. Δραστήριος και πάντα συνεπής με συχνές μετακλήσεις μέσα από τη Noiz Productions, που δραστηριοποιείται από το 2003 με πολλές sold out συναυλίες. Aπό Method Man ως Νicola Conte.
Γιάννης Παλτόγλου (Detox Events)
Ιδιοκτήτης της εταιρείας διοργάνωσης συναυλιών «Detox Events» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ejekt Festival. Με τις δύο αυτές ιδιότητες έχει παρουσιάσει, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς σκηνής. Τελευταία έχει άστρο. Όλα του βγαίνουν.



n
Αφροδίτη Παναγιωτάκου 
Το οργανωτικό μυαλό της Στέγης είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αισθητική και την Πολιτιστική Διαχείριση. Εκτελεστική υποδιευθύντρια και διευθύντρια επικοινωνίας & Marketing της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Η προηγούμενη εργασιακή της εμπειρία περιλαμβάνει τη θέση της στην επικοινωνία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ως συμβούλου Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Στάθης Παναγιωτόπουλος 
Ο «Σκύλος» του Ράδιο Αρβύλα ποτέ δεν γαβγίζει, αλλά όποιο γκρουπ κι αν επιλέξει για να εμφανιστεί στο τηλεοπτικό σόου, την επόμενη μέρα γίνεται υπερ-επιτυχία. Οι επιλογές του ευτυχώς είναι αξιόλογες και αξιοποιεί άριστα το μικρό αλλά τόσο επιδραστικό τηλεοπτικό χρόνο που διαθέτει.
Στέφανος Παπαγκίκας (Plissken Festival)
Δημιουργεί με διορατικότητα το νέο ηλεκτρονικό ελληνικό φεστιβάλ, χωρίς να κυνηγάει ονόματα κράχτες, αλλά με πολλούς νέους καλλιτέχνες σε ένα χορταστικό πρόγραμμα με value for money.
Δημήτρης Παπαδημητρίου 
Μουσικός και συνθέτης, διαμόρφωσε την άλλη πλευρά του ραδιοφώνου ως διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος από το 2003 και γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας από το 2010 μέχρι πρόσφατα. Μουσική παρουσία με στιβαρότητα και πειθώ.



n
Αντώνης Παπαδημητρίου (Πρόεδρος Ιδρύματος Ωνάση) 
Διακεκριμένος δικηγόρος και οικονομολόγος, απόφοιτος του London School of Economics, νομικός σύμβουλος στη ναυτιλιακή εταιρεία του ομίλου Ωνάση, από το 1988 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και από το 2005 Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.
Σπύρος Παπαδόπουλος (Το Πάρτι της Ζωής σου) 
Οι ηθοποιοί, όταν δεν παίζουν, τραγουδούν και δημιουργούν «αρχειακό υλικό». Κάποτε οι επόμενες γενιές θα βλέπουν τις εκπομπές του και θα λένε «τι ωραία περνούσαν τότε οι Έλληνες».
Γιάννης Παπαθεοχάρης (Διογένης, Αθηνών Αρένα, παραλία) 
Ο άρχοντας της μαρκίζας. Βιομηχανία θεάματος για μεγάλο κοινό, μεγάλες επιτυχίες και κύρος στο χρηματιστήριο της νυχτερινής διασκέδασης.
Θανάσης Παπακωνσταντίνου 
Η κοιλάδα των Τεμπών έχει το δικό της ήρωα. Μια φράση του μπορεί να γίνει μότο, ένας στίχος του έμπνευση, η μουσική του μπορεί να ενώσει χεβιμεταλάδες με έντεχνους και οι συναυλίες του αποτελούν τόπο συνάντησης για τους ορκισμένους φαν.



n
Νίκος Πατρελάκης - Μελίτα Κάραλη 
Εμπνευστές του διαδραστικού και πολύχρωμου ψηφιακού πρότζεκτ Doc TV, προτείνουν μέσα από ένα συνδυασμό μέσων τη νέα γλώσσα ενός αχαρτογράφητου καινούργιου κόσμου. Το pod.radio του site βρέθηκε στην 22η θέση του Mixcloud, του πιο δημοφιλούς site μουσικής στον κόσμο.
Δημήτρης Παπασπυρόπουλος 
Ξεκίνησε σαν «ήρεμο», σταθερό χαρτί στο ραδιόφωνο, με σαφές μουσικό ύφος, και εξελίχθηκε σε μία υπογραφή εγγύησης για τις συλλογές που κάνει (όλες με μεγάλες πωλήσεις), καθώς και για τις clean παραγωγές του. Τα πάρτι του συνεχίζουν να είναι το πιο δημοφιλές «reunion».
Γιώργος Παυριανός 
Στιχουργός και χρονογράφος που κινείται ανάμεσα στο Τρίτο Πρόγραμμα εποχής Χατζηδάκι (με τη ραδιοφωνική σκηνοθεσία για το «Τρίτο Στεφάνι» του Ταχτσή) μέχρι την Έφη Σαρρή και τη στήλη Greatest Hits της A.V. Ανυπέρβλητο χιούμορ και πρωταγωνιστής σε «βραδιές ανάγνωσης» όπου βρίσκεις όλη την Αθήνα - από την Άννα Νταλάρα μέχρι (ε, ναι) την Έφη Σαρρή.
Γιώργος Περό (Μ.ΕΣ.Ο./Γιορτή της Μουσικής) 
Ο γαλλικός σύνδεσμος με τη Γιορτή της Μουσικής. Με απίστευτη ενέργεια γεμίζει την πόλη κάθε Ιούνιο με μουσική. Συχνά τετραγωνίζει τον κύκλο.
Γιάννης Πετρίδης 
Αναμφισβήτητος γκουρού της αξιοπρεπούς, σοβαρής, αμερόληπτης και πλήρους μουσικής ενημέρωσης για τρεις γενιές. Ο άνθρωπος που έμαθε στον κόσμο τα μουσικά είδη μέσω εθνικού ραδιοφωνικού δικτύου, την εποχή που δεν υπήρχε ούτε διαδίκτυο, ούτε ξένη δισκογραφική αγορά στην Ελλάδα. 
Γιάννης Πετρόπουλος (Gazarte) 
Ξέφυγε από την ομοιομορφία των «εναλλακτικών» χώρων, τραβώντας τον δικό του -world, jazz, swing- δρόμο και δικαιώθηκε. Σημαντικές μετακλήσεις ξένων ονομάτων σε εβδομαδιαία βάση.
Γιώργος Πέτρου (Καμεράτα - Oρχήστρα Φίλων της Μουσικής) 
Ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτας αναδεικνύει μια μεγάλη «οικογένεια» μουσικών στο στερέωμα της Ευρώπης.
Περικλής Πιλαδάς 
Πριν από 5 χρόνια στην Πάτρα ξεκίνησε την Inner Ear, που εξελίχτηκε στην πιο δημιουργική κι ενδιαφέρουσα «μικρή» εταιρεία με την οποία όλοι οι ενδιαφέροντες και δημιουργικοί μουσικοί θέλουν να συνεργαστούν. Η Λύρα του 21ου αιώνα.
Μάκης Πουνέντης (Λάμψη) 
Κρατάει ψηλά τη σημαία του τσιφτετελο-ντισκο-λαϊκού και την αισθητική της εποχής που «λεφτά υπήρχαν». Τον σέβονται οι μεγάλες πίστες.
PRP 
O μουσικός και παραγωγός που έφτιαξε (με τη Σάρα στη φωνή) το πιο συζητημένο αθηναϊκό όνομα - Keep Shelly In Athens και να φτάσουν μέχρι σε περιοδεία στην Αμερική. Εμφανίστηκαν μέσω ΜySpace με το Fokionos Negri Street για να δουν σε χρόνο dt τα ξένα blogs να υποκλίνονται μπροστά τους. Είναι αλήθεια ότι πρώτοι άνοιξαν το δρόμο για τα διεθνή ταξίδια της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Ηλίας Πυκνάδας (www.mixtape.gr
Κουβαλά το μικρόβιο της μουσικής και στήνει ένα από τα πιο ενημερωμένα μουσικά sites με γρήγορα αντανακλαστικά.
Χρήστος Ραφαηλίδης 
Από τους κορυφαίους βιμπραφωνίστες της παγκόσμιας τζαζ σκηνής ταξιδεύει μεταξύ Νέας Υόρκης - Αθήνας.
Ευανθία Ρεμπούτσικα 
H Έλληνίδα Loreena McKennitt έδωσε έναν άλλο ρομαντικό αέρα στη νέα ελληνική σκηνή, αναδεικνύοντας μία άλλη πλευρά της παράδοσης. Γοητεύει τους κλασικούς ακροατές, αλλά γράφει και τα πιο επιτυχημένα σάουντρακς.



n
Βίκτωρ Ρέστης 
Εφοπλιστής, ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος του ελληνικού ΜΤV, που από το 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του, δημιουργώντας μία ευκαιρία για την προώθηση της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό. Κανάλι για μεγάλες συναυλίες, με ισχυρό ακόμα το κρέντιτ του ονόματος, παρά τα άπειρα τηλεριάλιτι που το κατακλύζουν.
Κωνσταντίνος Ρήγος 
Μεταμοντέρνος χορογράφος με τολμηρές σκηνοθετικές ιδέες, που περνάει με άνεση από κάθε καλλιτεχνικό χώρο στον οποίο καλείται να δημιουργήσει. Μόλις τον ανακάλυψαν οι δισκογραφικές, έγινε ο πάπας των ελληνικών βίντεο κλιπ. Ό,τι αγγίζει γίνεται χιτ. Δίνει το «σέξι» και το χιούμορ εκεί που λείπουν.
Σάκης Ρουβάς 
Ωριμάζει σωστά, με τρομερό credit στην αγορά. Είναι το απόλυτο υπάκουο είδος σταρ που σέβεται τα συμβόλαιά του και τον λατρεύουν κανάλια, δισκογραφικές και χορηγοί. Εξαιτίας του το μάνατζμεντ στην Ελλάδα δούλεψε σε γρήγορες στροφές και όλα τα είδη σνακ-foods απέκτησαν το μοντέλο τους.



n
Διονύσης Σαββόπουλος 
Ζήτω το ελληνικό τραγούδι. Από το άλφα ως το ωμέγα, από το Ηρώδειο και το Λυκαβηττό μέχρι το Gagarin είναι ο δικός μας Νιόνιος.
Λεωνίδας Σκιαδάς (Εlfentanz Music Productions) 
Διοργανωτής των πιο neo-noir συναυλιών στην πόλης και από φέτος ιδιοκτήτης του club Death Disco. Μέλος του ευλαβικού ναού Dark Sun, έχει βρεθεί πίσω από τα πιο πετυχημένα dark wave πάρτι που έχουν γίνει στην Αθήνα, ενώ οι ραδιοφωνικές του εκπομπές κυκλοφορούν σε κασέτες.
Χάρης Συμβουλίδης (Αvopolis) 
Αρχισυντάκτης του Avopolis, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός και διδάκτωρ Ιστορίας του 20ού αιώνα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ. Έχει την ικανότητα να γράφει με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια για ετερόκλητα μουσικά είδη.
Σπήλιος Τζέμος (Αlteground) 
Έχει φέρει θρυλικά ονόματα που δεν θα βλέπαμε χωρίς τη μουσική του λόξα, που βρήκε πλέον καταφύγιο στο Drugstore της Αραχώβης, σημείο αναφοράς για την αθηναϊκή μουσική κοινότητα.
Νίκος Τριανταφύλλου (Sonic Playground)
O ηχολήπτης της εγχώριας μουσικής σκηνής. Κάθε σωστό εναλλακτικό συγκρότημα θέλει να αισθάνεται τα δάχτυλά του πάνω στην κονσόλα, είτε ηχογραφεί είτε παίζει ζωντανά.
Νίκος Τριανταφυλλίδης (Gagarin 205) 
Η αυτοκαταστροφική φύση του ροκ δικαιώνεται στο πρόσωπό του, αλλά είναι και ο μόνος που έκανε συναυλίες την προσωπική του τρέλα. Τελευταία, το Gagarin άνοιξε σε μουσικά είδη και ξαναγέμισε κόσμο.
Γιώργος Φακίνος 
Το πιο γοητευτικό dark αγόρι της πόλης μπορεί να σε κάνει όχι μόνο να μη φοβάσαι το σκοτάδι, αλλά να το εξερευνήσεις κιόλας. Άσε τις επιλογές του ως οργανωτής συναυλιών.
Μάρκος Φράγκος 
Ο δημοσιογράφος-που-πρώτα-είναι-φαν, είναι ο εγκέφαλος των ελληνικών «γκράμι» - της ψηφοφορίας blogovision που λιστάρει τα best της χρονιάς και παράλληλα συμμετέχει στη D-Version, στη διακίνηση πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων.



n
Βασίλης Χαραλαμπίδης (BIOS) 
Δημιούργησε τον πρώτο εναλλακτικό πολυχώρο «νέας γενιάς», δίνοντας στέγη σε αυτό που ερχόταν. Και, όντως, βοήθησε να έρθει. Συνεχίζει με το νεό χιτ, το Ρομάντσο στην Ομόνοια, διαμορφώνοντας τα πράγματα που έρχονται.
Γιώργος Χαρωνίτης - Φώντας Τρούτσας (Jazz & Tζαζ) 
Το τζαζεμένο δίδυμο της Αθήνας συνεχίζει με ρομαντική στωικότητα να εστιάζει στο πιο δύσκολο εμπορικά μουσικό είδος. Ας όψεται η λόξα και η συστηματική τους εδώ και δεκαετίες επαφή με κρυμμένους θησαυρούς.
Γιώργος Χρονάς 
Ξεκίνησε το 1979 από το Τρίτο Πρόγραμμα, επί Χατζιδάκι, εκδίδει από το 1981 το περιοδικό και τις εκδόσεις «Οδός Πανός», και τις «Εκδόσεις Σιγαρέτα», έχει δει πάνω από εκατό τραγούδια του να μελοποιούνται και βγάζει μερικά από τα πιο όμορφα μουσικά βιβλία που σκέφτονται ποιητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: