Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Δημοσκόπηση Kάπα Research: Αέρας Κύπρου πνέει τώρα και στην Ελλάδα.

Δημοσκόπηση Kάπα Research: Αέρας Κύπρου πνέει τώρα και στην Ελλάδα


Μεγαλύτερο δυναμισμό και από τα ελληνικά κόμματα απαιτούν οι Ελληνες.
«Ναι» στο ευρώ από το 71%, ικανοποίηση για το «Οχι» των Κυπρίων, αλλά και ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία



Πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα προκαλεί το «Οχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, επηρεάζοντας σαφώς το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας και δημιουργώντας νέα δεδομένα για τον νέο γύρο διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο με την τρόικα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε μετά την άρνηση των Κυπρίων να δεχθούν «κούρεμα» των καταθέσεων και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, η δημοτικότητα της κυβέρνησης φάνηκε να υποχωρεί σημαντικά αρχικώς, όσο ο ενθουσιασμός των Ελλήνων για το «Οχι» στην πολιτική της κυρίας Μέρκελ βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Οταν όμως στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν διέθετε εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης των ελλειμμάτων της, ο ενθουσιασμός των Ελλήνων αντικαταστάθηκε από συναισθήματα απογοήτευσης και φόβου, εξισορροπώντας ταυτόχρονα και τις πολιτικές εντυπώσεις στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την πανελλαδική δημοσκόπηση της Kάπα Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» είναι ότι οι έλληνες πολίτες θα ήθελαν από την ελληνική κυβέρνηση ισχυρότερη διαπραγμάτευση στις μελλοντικές απαιτήσεις της τρόικας, παρ' ότι εξακολουθούν να εμπιστεύονται τους χειρισμούς της, αλλά και τον Πρωθυπουργό. Στα πολιτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αποκτά και πάλι ελαφρύ προβάδισμα έναντι της ΝΔ, αλλά με τον κ. Αντ. Σαμαρά να προηγείται του κ. Αλ. Τσίπρα στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό».

















Το αίσθημα της ικανοποίησης που ένιωσαν οι Ελληνες από το «Οχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων επισκιάστηκε από την απογοήτευση που ένιωσαν όταν η Ρωσία απέρριψε τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Παρά τα αισθήματα αλληλεγγύης εξάλλου που σταθερά διακατέχουν τους λαούς Ελλάδας και Κύπρου, ένα ποσοστό 18,8% δηλώνει ότι ένιωσε οργή, ενώ ένα ποσοστό 14,4% εκφράζει συναισθήματα φόβου, μήπως το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί επηρεάσει και τις αποφάσεις για την ελληνική οικονομία.

Το 63,2% όσων ερωτήθηκαν εκφράζει τη διαφωνία του με το σκεπτικό του Eurogroup ότι θα έπρεπε να «κουρευτούν» οι καταθέσεις στην Κύπρο επειδή προέρχονται κυρίως από ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεγαλοκαταθετών, ενώ ένα ποσοστό 31,9% δηλώνει ότι συμφωνεί. Παράλληλα το 82,8% συντάσσεται με την απόφαση του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, πιστεύοντας ότι αν δεν απέρριπταν την πρόταση της ΕΕ θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία της χώρας.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι Ελληνες κρίνουν αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις εξελίξεις στην Κύπρο, εκτιμώντας ότι δεν της συμπαραστάθηκαν με τη μορφή που έπρεπε. Με το ίδιο ποσοστό που υπερβαίνει το 50% οι πολίτες αποδοκιμάζουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώντας ωστόσο με την πρόταση που διετύπωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Οι απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα της δημοσκόπησης οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι Ελληνες απαιτούν πλέον μεγαλύτερο δυναμισμό και από τα ελληνικά κόμματα στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους εκπροσώπους της ΕΕ, έστω κι αν δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι κινήσεις εντυπωσιασμού σε τέτοιες διαβουλεύσεις δεν οδηγούν πουθενά, αν δεν συνοδεύονται και από εναλλακτικά σχέδια δράσης.
















Το 79% πιστεύει ότι μετά την Κύπρο και η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει εξίσου σκληρή στάση, αν και η πλειοψηφία εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στο ευρώ. Αντιθέτως, για την Κύπρο οι απόψεις διχάζονται, με το 44,2% να υποστηρίζει ότι πρέπει να επιστρέψει στη λίρα και το 40,2% να τονίζει ότι θα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.

Ταυτόχρονα το 42,3% προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και τον Σαμαρά, ενώ ένα 34,8% προτιμά μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ είχε πάντα το προβάδισμα, αλλά το τελευταίο δίμηνο η απόσταση από την «κυβέρνηση Τσίπρα» έχει διευρυνθεί από τις πέντε στις οκτώ μονάδες. Αντιστοίχως έχει διευρυνθεί η διαφορά του κ. Αντ. Σαμαρά από τον κ. Αλ. Τσίπρα στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», καθώς από τις πέντε μονάδες που τους χώριζαν τον Νοέμβριο τώρα τους χωρίζουν πάνω από δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες.

Αν είχαμε πάντως αυτή την Κυριακή εκλογές, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα με 22,4% έναντι 21,7% της ΝΔ. Θα ακολουθούσε στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 11% και το ΠαΣoΚ στην τέταρτη με 7,5%.

Με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έφθανε το 26,6%, η ΝΔ το 25,7% και θα ακολουθούσαν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠαΣοΚ με 8,8%, το ΚΚΕ με 6,4%, εμφανίζοντας τάσεις ανάκαμψης, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5,7% και η Δημοκρατική Αριστερά με 4,8%.

Ελαφρύ προβάδισμα εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην παράσταση νίκης, με το 44,2% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι 40,4% που θεωρεί και πάλι φαβορί τη ΝΔ.

Πάντως το 58,6% πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 36,9% εκτιμά ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: