Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Αναζητούμε βοήθεια ακόμη και από την Παγκόσμια Τράπεζα ως τριτοκοσμική χώρα!










Νέες πηγές χρηματοδότησης, ακόμη και μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζες, αναζητά το υπουργείο Εργασίας για την χρηματοδότηση προγραμμάτων αύξησης της απασχόλησης αλλά και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία καθώς το φαινόμενο λαμβάνει πλέον τη μορφή βαθύτατης ανθρωπιστικής κρίσης. Την ανησυχία των δανειστών για την κοινωνική διάσταση της ανεργίας εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της Τρόικας στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής των δανειστών, αφού η ανεργία έχει τραυματίσει βαρύτατα την κοινωνική συνοχή, ενώ έχει αρνητικές συνέπειες και στα οικονομικά των ταμείων. 


Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου και τεχνοκράτες της ομάδας Ράιχενμπαχ, την προηγούμενη εβδομάδα, εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητηθεί η βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αρχικά σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας και στη συνέχεια, εάν είναι δυνατόν, και οικονομικής βοήθειας. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να ζητηθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα η συνδρομή της, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τους άνεργους στις οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Και αυτό γιατί παρ' ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο σχεδιασμού προγραμμάτων για τη συγκεκριμένη ομάδα ανέργων που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό στο μεγαλύτερο βαθμό του, δεν υπήρξε καμία συζήτηση αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους. 

Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι υπεύθυνοι στο υπουργείο Εργασίας μαζί με τους συμμετέχοντες στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης που συνεδρίασε - λίγο καθυστερημένα ομολογουμένως - μετά από τρία και πλέον χρόνια, την περασμένη Τρίτη, αναλωθήκαν στην αναζήτηση τρόπων ανακύκλωσης των υπαρχόντων πόρων ανάμεσα σε συνεχώς αυξανόμενες ομάδες στόχους και πανομοιότυπα προγράμματα. 

Στο υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του «de minimis» το οποίο αποτελεί τροχοπέδη και πρόβλημα για την αξιοποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δει συνολικά η κυβέρνηση, κυρίως όμως απασχολεί το υπουργείο Εργασίας. Βέβαια, η διαπίστωση αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια, κυρίως δε με την επικράτηση της κρίσης στην ελληνική οικονομία, όμως δεν έχουν γίνει και πολλά σε κεντρικό επίπεδο διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί ότι ο κανόνας «de minimis» ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να εξαιρεθούν από τον κανόνα τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, ή τουλάχιστον να αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό, προκειμένου μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή τον Επενδυτικό νόμο να μπορούν να χρηματοδοτούνται και για την στήριξη της απασχόλησης. 

Καθώς η ανεργία απειλεί το μέλλον όλης της Ευρώπης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο υπουργών Εργασίας, ζητήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκήσουν πιο σθεναρές πολιτικές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επισημάνθηκε ότι κινδυνεύει όλο το κοινωνικό οικοδόμημα της Ένωσης. 




Πηγή:www.capital.gr


Από την Ρούλα Σαλούρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: