Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

1.222 κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ μέσα σε δύο χρόνια

Στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πηνία χαλκού, βάρους 1.362 κιλών και 700 μέτρα πλαστικού καλωδίου της ΔΕΗ, από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο χαλκός

Ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ευρώ η ζημιά για τη ΔΕΗ από τη δράση συμμορίας Ρομά που ρήμαξαν πομόνες και στύλους της ΔΕΗ κλέβοντας μετασχηματιστές και καλώδια χαλκού και τα πουλούσαν σε ιδιοκτήτες εταιρείας scrap στην Καρδίτσα


Στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πηνία χαλκού, βάρους 1.362 κιλών και 700 μέτρα πλαστικού καλωδίου της ΔΕΗ, από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο χαλκός

Από την εξάρθρωση της σπείρας προέκυψε ότι τα μέλη της έχουν διαπράξει συνολικά 1.222 κλοπές μετασχηματιστών, καλωδίων και ηλεκτρικών πινάκων από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και την ημέρα της σύλληψής τους.
Από την Ασφάλεια Καρδίτσας συνελήφθησαν τρεις Ρομά, ηλικίας 37, 40 και 40 χρόνων και δύο Καρδιτσιώτες, πατέρας και γιος, ηλικίας 41 και 21 χρόνων αντίστοιχα, που είχαν την εταιρεία αγοράς και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων (scrap).
Οι τρεις Ρομά έκλεβαν μετασχηματιστές και άλλο υλικό από τον θεσσαλικό κάμπο, κυρίως αγροτικές περιοχές στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και τα πουλούσαν στους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας scrap αντί του ποσού των 3 ευρώ για κάθε κιλό. Μόλις το τελευταίο τρίμηνο οι Ρομά πήραν 20.000 ευρώ για τον χαλκό που πούλησαν.


1.222 κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ μέσα σε δύο χρόνια


Οι κλοπές του χαλκού είχαν γίνει μάστιγα για τους αγρότες τα τελευταία 2-3 χρόνια, καθώς οι δράστες είχαν ρημάξει πομόνες και κολόνες, αφήνοντας πολλές φορές τον Κάμπο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η εξάρθρωση της συμμορίας ξεκίνησε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, όταν αστυνομικοί εντόπισαν ένα βανάκι να κινείται ύποπτα στο 2ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καρδίτσας - Τρικάλων.
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το βανάκι ήταν γεμάτο με υλικό χαλκού που προερχόταν από μετασχηματιστές και καλώδια του δικτύου της ΔΕΗ, καθώς επίσης και με τεμαχισμένα καλώδια παροχών και υποσταθμών του ίδιου δικτύου.
Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πηνία χαλκού, βάρους 1.362 κιλών και 700 μέτρα πλαστικού καλωδίου της ΔΕΗ, από τα οποία είχε αφαιρεθεί ο χαλκός.
Επιπλέον, βρέθηκε πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, ανάμεσά τους 30 γερμανικά κλειδιά, 6 κόφτες, 2 πένσες, κάβουρες και γαλλικά κλειδιά, κατσαβίδια κ.ά., ενώ, όπως προέκυψε, είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από αγροτική περιοχή της Καλαμπάκας Τρικάλων δύο μετασχηματιστές της ΔΕΗ.
Τη δράση των Ρομά υποκινούσε ο 21χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας scrap και ο πατέρας του και τους ζητούσαν να μεταφέρουν το κλεμμένο υλικό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας τους στην Καρδίτσα.
Σε έρευνα που έγινε στην επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 90 κιλά χαλκού, που προέρχονταν από υποσταθμούς της ΔΕΗ, ενώ άλλο ένα κιλό χαλκού βρέθηκε στο σπίτι του 37χρονου Ρομά.
Η ποσότητα χαλκού και τα πλαστικά καλώδια της ΔΕΗ που κατασχέθηκαν αποδόθηκαν στον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Καρδίτσας.
Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας στην τέλεση διακεκριμένων κλοπών και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: