Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Παλεύουν κατά της εκτροπής του Αώου

Σε μια προσωρινή επιτροπή συντονισμού που θα συζητήσει και θα σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις κατέληξε η σύσκεψη που διοργάνωσε προχτές στα Γιάννενα η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με θέμα τη σχεδιαζόμενη εκτροπή του Αώου, μέσω του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πολίτες από τη Βωβούσα, την Κόνιτσα, το Παλαιοσέλι αλλά και από τα Γιάννενα καθώς και ο Αλέξανδρος Λαμπρίδης, μέλος του προεδρείου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Την εισήγηση για το όλο θέμα έκανε ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Παπαδημητρίου. 


Μετά από ανταλλαγή απόψεων, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατέληξαν στο ότι η μερική εκτροπή του Αώου και η αφαίρεση 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο από την υδάτινη παροχή του ποταμού δημιουργεί σοβαρές και χωρίς επιστροφή αρνητικές συνέπειες στα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους, στη χαράδρα του Αώου και στο εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου, στην πεδιάδα της Κόνιτσας αλλά ακόμη και στη γειτονική Αλβανία. Δεν έγινε δε αποδεκτό το επιχείρημα των μελετητών του σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων περί εμπλουτισμού της λίμνης. «Αυτός καθαυτός ο περιβόητος 'εμπλουτισμός' δεν εξασφαλίζει την παραμικρή βελτίωση για την Παμβώτιδα, αφού η ρύπανση εντοπίζεται στο ίζημα (δηλ. στη λάσπη του βυθού) και όχι στο νερό, το οποίο θα υποβαθμίζεται όσο 'καθαρό' και αν εισρέει στη λίμνη» τονίζεται στην ανακοίνωση. Για την παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» η μόνη λύση αντιμετώπισης του όλου σχεδίου είναι η ανάπτυξη ενός κινήματος ενεργών πολιτών. Ήδη πάντως στη Βοβούσα, οι κάτοικοι προσπαθούν να οργανωθούν συγκεντρώνοντας υπογραφές. 

Για το έργο της μερικής εκτροπής του Αώου έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους αρκετοί φορείς, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και οι δήμοι Ζαγορίου και Κόνιτσας. 

Έργο περασμένης εποχής.
Επίσης, κάθετα αντίθετος με το έργο είναι και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πίνδου ο οποίος απέστειλε στα μέσα Σεπτεμβρίου την άποψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο φορέας εκτιμά θα δημιουργηθεί μεγάλο οικολογικό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου ότι ήδη παρατηρείται, σε διάφορες περιόδους, έλλειψη νερού στη ροή του Αώου, ενώ κι αυτός δεν αποδέχεται τα περί εμπλουτισμού της Παμβώτιδας, θεωρώντας ότι το πρόβλημα της λίμνης είναι η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ρυπογόνου ιλύος στον πυθμένα της και η αδυναμία αντιμετώπισης συνολικά των πηγών ρύπανσης στο λεκανοπέδιο, και όχι η ανανέωση των νερών της. «Η φιλοσοφία του προτεινόμενου έργου παραπέμπει σε περασμένες εποχές και λογικές ανάπτυξης, που δεν έθεταν ως προϋπόθεση τη βιώσιμη ανάπτυξη, με ορθολογική, αειφορική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, αλλά αποσκοπούσαν στην ευκαιριακή τους 'εκμετάλλευση' αδιαφορώντας για το όποιο περιβαλλοντικό κόστος» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: