Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Βροντοφώναξε στην Πρέβεζα το «ΟΧΙ» και... μουσικά η 8η Μεραρχία και συγκίνησε!

Βροντοφώναξε το «ΟΧΙ» και... μουσικά η 8η Μεραρχία και συγκίνησε!

Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στη συναυλία της ορχήστρας της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης μας... ταξίδεψαν.
Ταξίδεψαν στα άπαρτα βουνά, στις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου και της Αλβανίας, ταξίδεψαν στην ιστορική εκείνη στιγμή του '40, που ο Ελληνισμός βροντοφώναξε «ΟΧΙ» στη φασιστική απειλή της Ιταλίας και του Μουσολίνι. Η 8η Μεραρχία Πεζικού βροντοφώναξε «ΟΧΙ». Και νίκησε...
Η 8η Μεραρχία φόρεσε και πάλι τα... χακί της, αυτή τη φορά για να... τραγουδήσει το «ΟΧΙ» και να τιμήσει τους πολεμιστές της ελευθερίας. Την ορχήστρα της Μεραρχίας διηύθυνε ο Κωνσταντίνος Μαργώνης, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσε εκπληκτικά η υψίφωνος Άννα Παπαδοπούλου. Τη διασκευή έκαναν ο Λοχαγός ε.α. Μιχαήλ Δ. Κόγκας και ο Αλχίας Νίκος Κυπριώτης.
Ασημακόπουλος, Οικονομίδης, Πυθαγόρας, Τραϊφόρος, Ελύτης, Γκάτσος, Ρίτσος και πολλές άλλες μορφές του ελληνικού πολιτισμού «παντρεύτηκαν» με τη μουσική των Θεοδωράκη, Κατσαρού, Χατζιδάκι, Θεοφανίδη κ.α. Και συγκίνησαν. Όπως συγκινητικές ήταν και οι εμβόλιμες αφηγήσεις με εικόνα και ήχο από καταστάσεις του μετώπου.

IMG 1958

Την εκδήλωση προλόγισε η κα Αθηνά Παππά, η οποία με λιτό τρόπο έβαλε αμέσως τους θεατές σε ατμόσφαιρα '40, διαβάζοντας απόσπασμα από Πρεβεζάνο αξιωματικό, που πολέμησε στα βουνά της Πίνδου.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Μπαϊλης ευχαρίστησε τη Μεραρχία για την αποδοχή της πρόσκλησης για συμμετοχή της στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Πρέβεζας και έστειλε το μήνυμα του έπους του '40, τονίζοντας: «Σήμερα αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στο έπος του 1940. Το έπος του '40 είναι μία λαμπρή σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Οι αγωνιστές του '40, οι ήρωες της Αλβανίας, κάτω απο την ελληνική σημαία έγραψαν ιστορία. Παράτησαν τα πάντα και βρέθηκαν εκεί που τους κάλεσε η πατρίδα, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, για την τιμή και την ελευθερία τους.

IMG 1961

Ήταν απλοί και περήφανοι άνθρωποι και πολλοί από αυτούς δυστυχώς λησμονήθηκαν και αγνοήθηκαν στην Πίνδο και σε άγνωστα μέρη. Ο Ελληνισμός ενωμένος μπορεί να πετύχει πολλά. Σήμερα η χώρα περνάει μια πρωτοφανή κρίση. Τώρα πρέπει να δώσουμε έναν διαφορετικό αγώνα και να πετύχουμε. Να επιδοθούμε σε ειρηνικά και δημιουργικά έργα σε όλους τους τομείς. Για να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία στο λαό. Το μήνυμα του '40 είναι ένα: Ενότητα, επαγρύπνηση, αγώνας».

Το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, οι Αντιδήμαρχοι Κοσμάς Κορωναίος και Βαγγέλης Ροπόκης, δημοτικοί σύμβουλοι Πρέβεζας, αντιπροσωπεία της στρατιωτικής ηγεσίας της 8ης Μεραρχίας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Νομού Πρέβεζας, κ. Κωνσταντίνος Τσούτσης, αντιπροσωπεία της ΛΕΚ Πρέβεζας, καθώς και διάφορων φορέων και συλλόγων της πόλης


Δείτε σχετικό βίντεο.



www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: