Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Συστράτευση για το χώρο της Υγείας στην Πρέβεζα

Συστράτευση για το χώρο της Υγείας στην Πρέβεζα

Το θέμα του Νοσοκομείου της Πρέβεζας και γενικότερα το μέλλον του υγειονομικού χάρτη της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας με τη συμμετοχή φορέων της υγείας του Νομού.

IMG 0463 copy

Η σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο και στα Κέντρα υγείας είναι το λιγότερο τραγική και αυτό που απαιτείται πλέον δεν είναι οι συσκέψεις, οι εύκολες κρίσεις και τα συμπεράσματα αλλά η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προκειμένου το Νοσοκομείο της Πρέβεζας και τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν όπως αρμόζει στους πολίτες και όχι χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά ορισμένων ιατρών και του προσωπικού.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας διαρκούς επιτροπής που θα αναλάβει να προωθήσει στην πολιτική ηγεσία, με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις το αίτημα για την αναβάθμιση του υπάρχοντος νοσοκομείου αλλά και την ανάγκη ανέγερσης νέου. Στην επιτροπή θα προΐστανται ο αντιπεριφεριάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, οι βουλευτές κ.κ Τσουμάνης και Μπάρκας και ο δήμαρχος Πρέβεζας και θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Τζίμας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Μπακόλας, και οι πρόεδροι της πενταμελούς επιτροπής, του επιστημονικού συμβουλίου αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των κέντρων υγείας.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου κ. Μπακόλας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο σημειώνοντας ότι με βάση την υποχρηματοδότηση και τον αριθμό των γιατρών είναι δύσκολη η ασφαλής εφημέρευση και ζήτησε να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να υπάρξουν συνεργασίες ή διοικητικές συγχωνεύσεις, σε πρώτη φάση, για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Κέντρα υγείας όπως είναι αυτό του Καναλακίου, της Πάργας και της Φιλιππιάδας. Καταλήγοντας ο κ. Μπακόλας επισήμανε ότι για την διοίκηση του συλλόγου η ανέγερση νέου νοσοκομείου στην περιοχή είναι ένα αίτημα αδιαπραγμάτευτο.

Το λόγο πήραν οι διευθυντές των κέντρων υγείας του νομού λέγοντας ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό καθιστούν δύσκολη την ασφαλή εφημέρευση των Κέντρων υγείας και σχεδόν αδύνατη την λειτουργία τους. Μοναδική εξαίρεση το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού που ο διευθυντής του στην σύσκεψη ζήτησε τα αυτονόητο να μην αποδυναμώσουν το κέντρο υγείας με αποσπάσεις ιατρικού προσωπικού. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι πολίτες των ορεινών περιοχών αφού υπάρχουν περιπτώσεις που ο αγροτικός γιατρός δεν τους έχει επισκεφθεί εδώ και τρεις μήνες.

IMG 0469 copy

Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Λιόλιος χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση λέγοντας ότι «η περίθαλψη ακρωτηριάζεται.σε συσκέψεις στα γραφεία των υπουργών» και συνδύασε τη λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και τον Κέντρων υγείας σε Καναλλάκι και Πάργα με τον ιδιαίτερο τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαΐλης δεσμεύτηκε ότι θα είναι δίπλα σε όλες τις προσπάθειες που θα γίνουν για να στηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και τόνισε ότι η πρέπει να συνεχιστεί η διεκδίκηση ανέγερσης νέου νοσοκομείου θυμίζοντας ότι ο δήμος Πρέβεζας έχει παραχωρήσει κατά κυριότητα ένα οικόπεδα 50 στρεμμάτων στην περιοχή του Μύτικα.

IMG 0464 copy

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι η αντιπεριφέρεια έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει τις συμπληρωματικές μελέτες που απαιτούνται για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος της επιστημονικού συμβουλίου κ.Κανέλλος αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε πριν από ένα περίπου μήνα, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα με στόχο την κινητοποίηση των φορέων και των πολιτών. Θύμισε ότι υπάρχοντα προβλήματα που δυσχεραίνουν την λειτουργία του νοσοκομείου όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό και βασικά υλικά και υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο της Πρέβεζας είναι επικίνδυνο και για τους γιατρούς αλλά και τους ασθενείς αφού όπως είπε οι υποδομές του δεν είναι ούτε σε επίπεδο αγροτικού ιατρείου.

IMG 0470 copy

Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου κ. Τζίμας μίλησε για την υπάρχουσα κατάσταση λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες για την σωστή λειτουργία του νοσοκομείου. Χαρακτήρισε αναγκαιότητα την αναβάθμιση της λειτουργίας του και όσον αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα εκτός του ότι θα προχωρήσουν οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων, κάτι που όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο κ Γιάννης Νόβας από το ΔΣ του ιατρικού συλλόγου παρουσίασε το πολιτικό πλαίσιο το οποίο οδήγησε στα συσσωρευμένα και σοβαρά προβλήματα της περίθαλψης στον νομό μας αλλά και για την ανεργία , την διάλυση του κοινωνικού κράτους , την οπισθοδρόμηση της χώρας για δεκαετίες και την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας .

«Οι τίτλοι τέλους για το νοσοκομείο έρχονται όλο και πιο κοντά» τόνισε η κα Σούρδη σημειώνοντας ότι η κατάσταση πλέον είναι τραγική, ενώ ο κ. Στρατής Βουγέλης εκ μέρους της επιτροπής αγώνα τόνισε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό, λέγοντας χαρακτηριστικάότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην Πρέβεζα της δεκαετίας του '50.

Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις όλων όσοι παρευρέθηκαν στη σύσκεψη, η οποία έκλεισε με τη δέσμευση όλων να διεκδικήσουν συντονισμένα την αναβάθμιση του υπάρχοντος νοσοκομείου και ταυτόχρονα την ανέγερση νέου.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: