Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αβοήθητος έμεινε ο κλάδος και στην Ήπειρο. Η Κτηνοτροφία μας πνέει τα λοίσθια την ώρα που οι εισαγωγές κρεάτων ανθούν. Για αξιοποίηση βοσκοτόπων γενικώς και αορίστως μίλησε ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης, χωρίς να πει το «πώς».


Μπορεί η χώρα μας και ιδιαίτερα η Ήπειρος να χαρακτηρίζεται κατ΄ εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή, τα προβλήματα όμως που υπάρχουν στον κλάδο είναι τόσα πολλά, που οδηγούν τελικά σε αθρόες εισαγωγές κρεάτων από άλλες χώρες και παράλληλα πολλούς κτηνοτρόφους μας στην ανεργία! 

Οι συνθήκες που δημιουργούνται σε όσους παραγωγούς μένουν στο επάγγελμα είναι ασφυκτικές, αφού ήδη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η έλλειψη του στοιχειώδους έστω σχεδίου για την οργανωμένη παραγωγική ανάπτυξη του κλάδου, ουσιαστικά «διώχνει» και όσους νέους θα ενδιέφερε να μπουν στο χώρο. 
Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης η χώρα μας, ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για εισαγωγή βόειου κρέατος! Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς βέβαια, ότι με πολύ λιγότερα χρήματα θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και δη στην Ήπειρο η παραγωγή βόειου κρέατος και έτσι, τόσο οι παραγωγοί, όσο και η ίδια η χώρα θα ήταν αυτάρκης. 

Έχει καθυστερήσει. 
Δυστυχώς όμως, η Πολιτεία ήδη έχει καθυστερήσει πολύ να λάβει μέτρα μείωσης των εισαγωγών και παράλληλης αύξησης της εγχώριας παραγωγής. Για παράδειγμα, όσοι άκουσαν ή διάβασαν τη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαπίστωσαν με λύπη τους, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την άμεση ενίσχυση της κτηνοτροφίας σε περιοχές, σαν την Ήπειρο. Μέχρι σήμερα ό,τι γίνεται, οφείλεται σε μεμονωμένες προσπάθειες παραγωγών. 
Ο υπουργός αρκέστηκε στο να χαρακτηρίσει την κτηνοτροφία ως «αδύναμο κρίκο» και σημείωσε ότι ένας τρόπος για να έρθουν κοινοτικά χρήματα για τον κλάδο «είναι να αξιοποιήσουμε τους βοσκοτόπους μας. Αυτός είναι ένας σημαντικός πόρος και η χώρα μας θα πάρει χρήματα της τάξεως των 4 δις ευρώ, μόνο αν καταφέρει να διαχειριστεί σωστά τους βοσκοτόπους». Βέβαια, παρέλειψε να πει πότε, πώς και από ποιούς θα αξιοποιηθούν οι βοσκότοποι και με ποιο σχέδιο θα γίνει αυτό. 

Άλματα! 
Ενώ λοιπόν, εισάγουμε σχεδόν 9 στα 10 μοσχάρια από περιοχές σαν και την Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, η Πολιτεία επιχειρεί να κάνει άλματα, προωθώντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πιστοποιημένα προϊόντα, όπως το τυρί φέτα, κάτι που τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο κ. Τσαυτάρης με τον Καναδό Πρέσβη στην Ελλάδα.
Σαφώς και τέτοιες ενέργειες είναι θετικές, όμως πώς θα γίνει η προώθηση ελληνικών προϊόντων, όταν η Πολιτεία δεν ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και εισάγει κρέατα από κάθε γωνιά του κόσμου; 
Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό, για την Ελλάδα ενδείξεις, όπως η «φέτα», είναι πιστοποιημένα προϊόντα εθνικής σημασίας, με ποιότητα και χαρακτηριστικά που οφείλονται στη μακραίωνη εμπειρία και τις παραδοσιακές τεχνικές των Ελλήνων παραγωγών, στα οποία το Υπουργείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. 

Η συνάντηση. 
Τέλος, συνάντηση για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας είχαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. 
Μεταξύ άλλων, οι τρεις άνδρες συζήτησαν για την παράταση της εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων ή κτιριακών εγκαταστάσεων κτηνοτροφικών μονάδων, χωρίς την επιβολή προστίμου, ενώ συζητήθηκαν τροποποιήσεις του Νόμου για τα προβλεπόμενα όρια των προστίμων.

www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: