Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ειδικότητα μας ο χαβαλές !...


Είναι στο κύτταρό μας, φαίνεται, ο χαβαλές. Και το αποδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση. Αυτή τη φορά μέσω της «λίστας Λαγκάρντ». Που είτε με τη μορφή που μας πλασαρίστηκε είτε με όποια άλλη μπορεί να έχει ή ενδεχομένως και να αποκτήσει αύριο ή μεθαύριο, το μόνο βέβαιο είναι πως η θέση της βρίσκεται στο καλάθι των αχρήστων. Εκεί και μόνο εκεί.

Και είναι απλό γιατί. Ηδη κάποιοι από τους διαλαμβανόμενους στη δημοσιευθείσα λίστα αρνούνται ότι έχουν τον λογαριασμό που τους αποδίδεται. Υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί το αντίθετο; Και από ποιον; Προφανώς μόνο από την ελβετική τράπεζα. Από κανέναν άλλον. Ούτε από εισαγγελείς και εξεταστικές επιτροπές, ούτε από τη Λαγκάρντ, ούτε κι από αυτόν που έκλεψε και πούλησε τα στοιχεία. Από την τράπεζα και μόνο από αυτήν.

Οχι, όμως, πως δεν έχει καμιά αξία η λίστα. Εχει αυτήν που της προσέδωσαν οι χειρισμοί των δύο υπουργών Οικονομικών και των δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Πολιτική, όμως, και μόνο είναι η αξία αυτή και δυστυχώς δεν αποτιμάται σε ευρώ. Γιατί όποιος διατείνεται ότι με βάση την υποκλαπείσα λίστα πιστοποιήθηκαν στο εξωτερικό φόροι και εισπράχθηκαν χρήματα κοροϊδεύει όσους τον ακούνε ή τον διαβάζουν. Το μόνο για το οποίο προσφέρονται τέτοιες λίστες είναι ο εντοπισμός πιθανών φοροφυγάδων και ο έλεγχός τους. Κάτι το οποίο στη Γαλλία ή τη Γερμανία σημαίνει πολλά και αποδίδει, αλλά στην Ελλάδα δεν σημαίνει τίποτα.

Αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσε να έχει γίνει και στη χώρα μας. Να αξιοποιηθεί η λίστα ως πηγή άντλησης πληροφοριών για περαιτέρω έρευνα. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έγινε. Οταν έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει υπηρεσία όπου μπορεί να τηλεφωνεί ο καθένας και να καταγγέλλει υπόπτους για φοροδιαφυγή είναι αδιανόητο να μην εξετάζονται πληροφοριακά τα στοιχεία οποιουδήποτε καταλόγου προέρχεται από στοιχειωδώς αξιόπιστη πηγή.
Τελικά, απ' όπου και να ξεκινήσει κανείς, εκεί που με βεβαιότητα θα καταλήξει είναι στην ανικανότητα του κράτους, με την όποια μορφή του, να ανταποκριθεί στην αυτονόητη υποχρέωσή του να χειρίζεται έγκαιρα, αποτελεσματικά και αξιόπιστα τα όποια ζητήματα προκύψουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: