Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και στην Ήπειρο! «Άφαντες» οι τοπικές οργανώσεις, ενώ τα εναπομείναντα στελέχη του εμφανίζουν αποσχιστικές τάσεις. Ποια είναι σήμερα η στάση νυν και πρώην βουλευτών του...



Σοβαρούς τριγμούς, όχι μόνο σε πανελλαδικό, αλλά και σε Ηπειρώτικο επίπεδο έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, με την χθεσινή παραίτηση «βόμβα» του Γιάννη Ραγκούση, που ουσιαστικά ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» στο πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα. 

Εκτός από την χθεσινή παραίτηση (η οποία έγινε με αφορμή την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ), που δημιουργεί και τριγμούς στην Κυβέρνηση, σε τοπικό επίπεδο η παρουσία του κόμματος είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές, που «σφράγισαν» τον υποβιβασμό του σε τρίτο κατά σειρά κόμμα (μετά τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ), οι τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν άφαντες. 
Δεν έχουν πάρει θέση για πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Ήπειρο και γενικότερα επιδεικνύουν μια αμήχανη, αλλά και απαθή στάση, η οποία σαφώς και έχει προβληματίσει τα εναπομείναντα μέλη και τους φίλους της παράταξης, που συνεχώς ρωτούν «τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα;». 

Οι βουλευτές.
Οι μόνοι που με τις κινήσεις τους έχουν έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα είναι οι μόλις δυο βουλευτές του κόμματος στην Ήπειρο. Οι Μιχάλης Κασσής (Ιωαννίνων) και Χρήστος Γκόκας (Άρτας), οι οποίοι είναι αλήθεια έχουν συνεχή παρουσία στη Βουλή και προωθούν όσο και όπου μπορούν θέματα της Ηπείρου
Ωστόσο, μέγα ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο Μιχάλης Κασσής σε πολύ βασικά θέματα, όπως στα μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν σε λίγες ημέρες, αλλά και στο θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», για την οποία έχει δηλώσει, ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί η πώλησή της στη Βουλή. 
Πάντως, πολλοί είναι οι κύκλοι που εκφράζουν ερωτηματικά για τις μελλοντικές κινήσεις του κ. Κασσή, και κυρίως στο ποιο «μπλοκ» τελικά θα ενταχθεί. Είναι γνωστό άλλωστε, πως είναι του ευρύτερου κύκλου του Βαγγέλη Αργύρη και κατ' επέκταση του Κώστα Σκανδαλίδη, κουμπάρου του δεύτερου.

Η στάση των «πρώην». 
Άξια σχολιασμού πάντως είναι και η στάση που κρατούν οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννινα, Θανάσης Οικονόμου και Μιχάλης Παντούλας. 
Ο Θανάσης Οικονόμου, όπως λέγεται, μετέχει ενεργά, όχι στις διεργασίες του ήδη πολυτασικού ΠΑΣΟΚ, αλλά στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Έτσι εξάλλου ερμηνεύεται και η χθεσινή δήλωσή του, μέσω facebook, ότι «πριν εξαντληθεί πλήρως η κοινωνία, ας καταλάβουμε ότι το αυγό του φιδιού είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα και οι εξαρτήσεις του».
Στο ίδιο μήκος κύματος, μόλις προ δυο ημερών είχε τονίσει ότι: «Δεν γίνεται να διατηρήσουμε αυτό το αντιπαραγωγικό μοντέλο με δανεικά και φουσκωμένα ελλείμματα. Αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να προέλθει από αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση» σημείωσε πρόσφατα ο κ. Οικονόμου, που ουσιαστικά έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ! Πάντως χθες, σε ανακοίνωσή του, το τέλος των Οικολόγων Πρασίνων Ιωαννίνων Μίλτος Μπούκας, με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις, σημείωσε, ότι «ο κ. Οικονόμου συμμετείχε ενεργά στα δυο μνημόνια και μάλιστα στο δεύτερο». 
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Παντούλας εκτελεί κανονικά στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα (είναι καθηγητής φιλόλογος), χωρίς να έχει πάρει θέση μέχρι σήμερα σε κάποιο θέμα και κυρίως για τα όσα αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Με τη στάση του βεβαίως αυτή δείχνει και την απογοήτευσή του για όσα συμβαίνουν στο πάλαι ποτέ μεγάλο κίνημα. 
Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Παντούλας το 2009 είχε εκλεγεί πρώτος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στα Γιάννινα, με δεύτερο τον Βαγγέλη Αργύρη και τρίτο τον Θανάση Οικονόμου. Στην εκλογική αναμέτρηση του φετινού Μαΐου δεν εξελέγη (από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είχε εκλεγεί ο Μιχ. Κασσής), ενώ δεν έθεσε καν υποψηφιότητα στις εκλογές του Ιουνίου. 

Ξηλώνεται!.. 
Το γεγονός, ότι και στην Ήπειρο το ΠΑΣΟΚ. ξηλώνεται δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν. Απορία όλων είναι, πώς η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδικό επίπεδο, που παρασύρει και τις οργανώσεις του στην Ήπειρο, ήρθε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όσο περνά ο καιρός, ένα - ένα το εγκαταλείπουν πολύτιμα πρώην στελέχη του και το μέλλον του, τουλάχιστον με τη μορφή που έχει σήμερα και υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο, φαντάζει ιδιαίτερα δυσοίωνο. 

«Το ποτήρι ξεχείλισε.»
Χαρακτηριστικά, για την κατάσταση στο κόμμα, είναι τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο Γ. Ραγκούσης στη χθεσινή επίμαχη δήλωσή του, όπου και έθεσε εαυτόν εκτός ΠΑΣΟΚ. 
«Το ποτήρι ξεχείλισε. Ως μέλος κυβερνήσεων που κατ' επανάληψη βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκα να εγκρίνω περικοπές μισθών και συντάξεων, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια, θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ό,τι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα Λαγκάρντ» ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Είναι βέβαιο, ότι το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα μπορεί να μεταλλαχθεί, αλλά δεν μπορεί να χάσει τις ρίζες του, ούτε βέβαια και στην περιοχή μας, από την οποία έχουν διατελέσει κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Γ. Μωραΐτης, ο Στεφ. Τζουμάκας, ο Αλ. Παπαδόπουλος, ο Βαγγέλης Μαλέσιος κ.α. 

Όμως, όπως ισχυρίζονται παλιά μέλη του στην Ήπειρο, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ένα ισχυρό .ηλεκτροσόκ. Μέχρι πάντως να έρθει (και αν έρθει αυτό), ένα - ένα τα στελέχη του φεύγουν για. άλλες πολιτείες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: