Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ο Ηπειρώτης εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτης των ''Εκπαιδευτήρια Γείτονα'' Λευτέρης Γείτονας, τονίζει σε συνέντευξη του. «Στην ανάγκη θα λύσουμε μόνοι τα προβλήματα του Πανεπ. Ιωαννίνων»! Δηλώνει στρατευμένος Ηπειρώτης, έτοιμος να βοηθήσει στην προσπάθεια.



Μπορεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να ξεπεράσει όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργεί στο ίδρυμα η οικονομική κρίση, τα οποία σήμερα απειλούν ακόμα και την ομαλή λειτουργία του; 

Μπορεί να βρεθεί στην πρωτοπορία και να αποτελέσει πρότυπο για τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια, όσον αφορά την οργάνωση και το επιστημονικό έργο που παράγει; Η απάντηση στα ερωτήματα είναι θετική για τον Ελευθέριο Γείτονα. Έναν Ηπειρώτη που, αν μη τι άλλο, γνωρίζει τα της εκπαίδευσης στην χώρα μας όσο λίγοι, αφού την υπηρετεί με συνέπεια και αφοσίωση επί 48 συναπτά έτη! 
Πρέπει φυσικά να γίνουν πολλά, τονίζει ο κ. Γείτονας, ο οποίος είναι εκ των εξωπανεπιστημιακών υποψηφίων για το πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπ. Ιωαννίνων. Απαιτείται δουλειά, αγαστή συνεργασία ανάμεσα σε διοικούντες, καθηγητές και φοιτητές, ιδέες, όραμα.

«Αγαπώ την Ήπειρο.»
Στο ερώτημα τι τον ώθησε να θέσει υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο κ. Γείτονας είναι αφοπλιστικός. «Αγαπώ τα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικά, πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί την καρδιά και τον εγκέφαλο της πόλης και της περιοχής μας», τονίζει στον «Π.Λ.». 
Γνωρίζει καλά, όπως λέει, ότι το ανώτατο Ηπειρωτικό Ίδρυμα αντιμετωπίζει σήμερα πολλά προβλήματα. Πιστεύει ωστόσο ότι «αν όλοι όσοι αγαπάμε την Ήπειρο ενώσουμε δυνάμεις με τους καθηγητές, την Πρυτανεία και τους φοιτητές θα μπορέσουμε να το σώσουμε. Υπάρχουν τρόποι μέσα από μία συλλογικότητα, η οποία θα είναι αποτελεσματική για την λήψη αποφάσεων και για την καθιέρωση καινοτομιών στο χώρο γενικότερα του Πανεπιστημίου».

Τι μπορεί να γίνει
Ο γνωστός Ηπειρώτης εκπαιδευτικός -ιδρυτής και διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα που εδρεύουν στη Βάρη της Αττικής- δίνει έμφαση στην σημασία που μπορεί να έχουν για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από οικονομικής άποψης τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών της Ελληνικής Ομογένειας, προκειμένου να μάθουν την γλώσσα και τον πολιτισμό της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Παράλληλα, αναφέρεται σε προγράμματα που μπορούν να υλοποιούνται στο Πανεπιστήμιο, μέσω των οποίων φοιτητές του θα ξεναγούν παιδιά (μαθητές κ.λ.π.) στα Γιάννινα αλλά και στο ίδιο το Ίδρυμα. 

Απαιτείται συνεργασία
Για να αναληφθούν όμως πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω και άλλες ακόμα που θα ενισχύσουν οικονομικά το Πανεπιστήμιο, χρειάζεται αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, σημειώνει ο κ. Γείτονας, προσθέτοντας πως βασική παράμετρος είναι ακόμη η ανάγκη «να στηριχθούν οι καθ' όλα άξιοι επιστημονικά καθηγητές του ιδρύματος, οι οποίοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το εκπαιδευτικό ή ερευνητικό τους έργο και να ασχολούνται με την αναπτυξιακή προοπτική του Πανεπιστημίου».

Πανηπειρωτικός έρανος!
Σήμερα βέβαια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι αντιμέτωπο με μία οικονομική «τρύπα» που ξεπερνά τα 3,2 εκατ. ευρώ, όπως είπε πρόσφατα ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο Ελευθέριος Γείτονας εμφανίζεται κατηγορηματικός. «Μακάρι η Κυβέρνηση να βοηθήσει με έκτακτη χρηματοδότηση. Αν δεν γίνει αυτό θα λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημα», τονίζει χαρακτηριστικά. Τι προτείνει; Τη διενέργεια ενός εράνου σε Πανηπειρωτική κλίμακα για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του ιδρύματος! «Να στρατευθούμε όλοι και να προσφέρουμε απ' το υστέρημά του ο καθένας, για να μείνει το Πανεπιστήμιο ανοιχτό», λέει με έμφαση, προσθέτοντας πως ο ίδιος νιώθει και είναι στρατευμένος Έλληνας και Ηπειρώτης και σκοπεύει να το αποδείξει αυτό!

Ποιος είναι ο Ελ. Γείτονας
. O Eλευθέριος Γείτονας γεννήθηκε στον Άγιο Σπυρίδωνα της Άρτας. Πήρε το πτυχίο του δασκάλου με άριστα από το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Ιδιωτική Εκπαίδευση το 1964. Το 1973 συνιδρύει (με τον Χρήστο Γείτονα, την Αικατερίνη Κωστέα και την Αγγελική Γείτονα) τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα στην Παλλήνη.
Το 1995 ιδρύει μαζί με την οικογένειά του τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη Αττικής. Υπηρετεί την Ιδιωτική Εκπαίδευση επί 48 χρόνια ως δάσκαλος αλλά και ως δημιουργός εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Είναι εμπνευστής του Ολοήμερου Σχολείου (Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα 1973) και ο πρώτος που εφάρμοσε στην Ελλάδα Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Άρθρα του, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε Συνέδρια και Ημερίδες για θέματα εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και σύγχρονου γενικότερα προβληματισμού.

1 σχόλιο:

Αχιλλέας Ρίζος είπε...

Τον Λευτέρη Γείτονα έχω την τιμή να τον γνωρίζω.Αυτούς τους αγνούς με όραμα ηπειρώτες αγωνιστές αν ακολουθήσουμε δεν θα βγούμε χαμένοι.