Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

''Tραγούδησαν όχι για να ξεχωρίσουν, αλλά για να σμίξουν με τον κόσμο''. Άριστες εντυπώσεις απεκόμισε η παιδική χορωδία του Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδας σε μουσική συναυλία στην Καβάλα.

Tραγούδησαν όχι για να ξεχωρίσουν, αλλά για να σμίξουν με τον κόσμο (της Λυδίας Ελιόγλου)

Το βράδυ του Σαββάτου το κινηματοθέατρο «Όσκαρ» υποδέχτηκε τη βραβευμένη παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος Πρέβεζας για μία συναυλία στην οποία πλαισιώθηκε από τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», το Εργαστήρι Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σοφίας Νεοχωρίτου και την ορχήστρα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής «Melodikoi Άνεργοι» των φοιτητών του ΤΕΙ Άρτας. Το κοινό έδωσε δυναμικό «παρών», ενώ η ατμόσφαιρα που επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν αυτή μίας όλο ζωντάνια μουσικής γιορτής.

xorodia artas oscar3

Αναλυτικότερα, η Σοφία Νεοχωρίτου καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στην ιστορία της παιδικής χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος Φιλιππιάδος Πρέβεζας, η οποία από το 2001, έτος ίδρυσής της, στόχο έχει τη μελέτη των ελληνικών, παραδοσιακών, έντεχνων, ακόμη και σύγχρονων τραγουδιών, αλλά και η εντρύφηση στην παραδοσιακή (βυζαντινή) ψαλτική τέχνη και η οποία, έχοντας δώσει μέχρι σήμερα πλήθος παραστάσεων στην Φιλιππιάδα, την Πρέβεζα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, δεν άργησε να κατακτήσει την πρώτη θέση σε πανελλήνιο διαγωνισμό παιδικών χορωδιών που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Λάρισα τον Μάιο του 2010. Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την εμφάνισή της το βράδυ του Σαββάτου στο κινηματοθέατρο «Όσκαρ», η Σοφία Νεοχωρίτου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι επρόκειτο «για μία ημέρα χαράς γιατί ανταμώνουμε φίλους από την άλλη άκρη της πατρίδας μας».

xorodia artas oscar2

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πατέρας Παύλος, ο οποίος υποδέχτηκε με χαρά ένα «υπέροχο σχήμα» λέγοντας ότι αυτό «μέσω της μουσικής θα μας μεταφέρει στην παραδοσιακή τέχνη» και συμπληρώνοντας ότι «όπως έλεγε και ένας σοφός: ο άνθρωπος πρώτα έμαθε να τραγουδάει και μετά να μιλάει». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία ενός τόσο αξιόλογου σχήματος στην πόλη και ότι αυτή αποτέλεσε «χαρά και τιμή για όλους εμάς που τους αγαπάμε και τους φιλοξενούμε σαν να είναι Καβαλιώτες». Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο πατέρας Ελευθέριος, ο οποίος παραπέμποντας σε έναν στίχο του Γιάννη Ρίτσου, «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ' τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε με τον κόσμο», επέλεξε να ακολουθήσει τον παλμό της εκδήλωσης και, αντί να αποτείνει εισαγωγικό λόγο προς τους παρευρισκομένους, ευσύνοπτα να μιλήσει τραγουδώντας συνοδεία μουσικής το «Ο πρόσφυγας» (του Πετρίδη Νάκη) κάνοντας τον κόσμο να συγκινηθεί και να συμμετέχει ενεργά κρατώντας τον ρυθμό με παλαμάκια.

xorodia artas oscar4

Όταν πλέον η συναυλία ξεκίνησε, το ιδανικό κλίμα που είχε κιόλας διαμορφωθεί μεταξύ κοινού και των επί σκηνής εμφανιζόμενων είχε ως αποτέλεσμα μία εξαιρετική βραδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας τραγούδια όπως τα «Τα σμυρναίικα τραγούδια», «Στο 'πα και στο ξαναλέω», «Με βάρκα την Ελλάδα», αλλά και πολλά άλλα βγαλμένα απευθείας μέσα από την ελληνική παράδοση παρέσυραν σε ένα ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι.

της Λυδίας Ελιόγλου


Η Λυδία Ελιόγλου εργάζεται στην εφημερίδα «Εβδόμη» Καβάλας

www.evdomikavalas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: