Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

SOS εκπέμπει το Πανεπιστήμιο. Οξύτατα τα οικονομικά προβλήματα στο ΑΕΙ Ιωαννίνων.


ΤΡ. ΑΛΜΠΑΝΗΣ (Πρύτανης): Φορείς και τοπική κοινωνία να βοηθήσουν…

«Αγκάθια» για φέτος σίτιση, στέγαση, θέρμανση κ.α.


«Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές του δαπάνες, η οποία έχει οδηγήσει το Ίδρυμα να ισορροπεί πλέον σε τεντωμένο σχοινί. 

Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρύτανης του ΑΕΙ των Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης χτύπησε… καμπανάκι για το μέλλον του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου, τονίζοντας ότι αυτό θα κάνει μεν ό, τι μπορεί για να μην κλείσει ούτε μια ημέρα, εξαιτίας οικονομικών λόγων, αλλά σαφώς θα χρειαστεί βοήθεια από την κοινωνία και τους φορείς των Ιωαννίνων. Μιας περιοχής, η οποία οφείλει πολλά στο Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξή της, αφού το τοπικό ΑΕΙ έχει αποδειχθεί πολύ μεγάλος οικονομικός αιμοδότης, που μαζί με τα δυο μεγάλα Νοσοκομεία, δίνουν ζωή στην αγορά της πόλης και προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας. 
Όμως, τώρα, ο προϋπολογισμός του υπολείπεται πάνω από 3,2 εκ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο Πρύτανης «υπάρχει μείωση στα λειτουργικά του Ιδρύματός μας, η οποία την τελευταία διετία έχει φθάσει στο 64,58%. Αυτό σημαίνει, ότι για τους υπόλοιπους μήνες του 2012 θα πρέπει να λειτουργήσουμε με πολύ μικρή επιχορήγηση». 

Η φοιτητική μέριμνα… 
Τα περισσότερα προβλήματα εστιάζονται στην φοιτητική μέριμνα, όπως η στέγαση των φοιτητών και η σίτισή τους. Ειδικά φέτος, λόγω κρίσης, οι ανάγκες των φοιτητών είναι πολύ περισσότερες. Αρκεί μόνο να σημειωθεί, ότι τριπλασιάστηκε ο αριθμός των σπουδαστών, των οποίων οι γονείς έχουν μηδενικό εισόδημα και ως εκ τούτου αδυνατούν να νοικιάσουν κάποιο σπίτι στα παιδιά τους ή απλώς να τους συντηρήσουν οικονομικά για τις σπουδές. 
«Από τις 1300 αιτήσεις για στέγαση στις φοιτητικές εστίες που είχαμε φέτος, αδυνατούμε να καλύψουμε τις 333» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλμπάνης, που έκανε γνωστό, ότι έχει ζητηθεί η βοήθεια των ξενοδοχείων της πόλης. «Κάνουμε δημόσια έκκληση να μας γίνουν προσφορές από τα ξενοδοχεία, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες των φοιτητών μας. Θα προσπαθήσουμε να ζητήσουμε βοήθεια και από άλλους φορείς» υπογράμμισε. 

Η συνάντηση… 
Αναφέρθηκε δε, στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη Ζάππειο Φοιτητική Εστία, για την οποία η Ζάππειος Επιτροπή αδυνατεί να αποπληρώσει τον εργολάβο και πλέον το βάρος πέφτει στο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, για αυτό το θέμα –μεταξύ άλλων- συναντήθηκαν χθες ο κ. Αλμπάνης και ο αντιπρύτανης κ. Γ. Καψάλης, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη. 
Πρύτανης και αντιπρύτανης έθεσαν το θέμα της Ζαππείου Εστίας, ζητώντας από τη Περιφέρεια αν μπορεί να «καλύψει» το κόστους του έργου, μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων, καθώς τώρα αυτό δεσμεύει ποσό 300.000 ευρώ από το Πανεπιστήμιο, που είναι άκρως απαραίτητο για τη συνέχιση της λειτουργίας του. 
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέλαβε να διαβιβάσει τα αιτήματα για αύξηση της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου προς τον υπουργό Παιδείας, ενώ επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο του Ιδρύματος για την περιοχή. 

Η σίτιση… 
Σε ό, τι αφορά το άλλο μεγάλο θέμα, την σίτιση των φοιτητών, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη το ποσό που έχει στείλει το Υπουργείο είναι 1.600.000 ευρώ και αντιστοιχεί στη σίτιση 3000 φοιτητών. Όμως, στο εστιατόριο η ζήτηση ανέρχεται καθημερινά σε 4.500 φοιτητές! 
«Το Υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευθεί, ότι βάζοντας ένα όριο εισοδήματος για τους δικαιούχους της σίτισης θα δώσει ένα επιπλέον ποσό. Ελπίζουμε να έρθει αυτό το ποσό, αλλά και πάλι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να συνδράμει τη σίτιση από τον τακτικό προϋπολογισμό. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τη σίτιση σε όλους τους φοιτητές που την έχουν ανάγκη. Αν βρεθούμε σε αδιέξοδο, θα δούμε τι θα κάνουμε» είπε ο Πρύτανης.

Η θέρμανση… 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρύτανης και στο μεγάλο πρόβλημα του επερχόμενου χειμώνα, δηλαδή το κόστος θέρμανσης. Όπως υπογράμμισε, το κόστος για να λειτουργήσει το Ίδρυμα στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι θα αυξηθεί φέτος κατά 500.000 ευρώ! «Αυτό το έχουμε επισημάνει και στο Υπουργείο. Υπάρχει η προφορική δέσμευση ότι θα μας βοηθήσουν, από αρχές Νοεμβρίου όμως» είπε. Να σημειωθεί, ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει και διακανονισμός με τη ΔΕΗ, για τους λογαριασμούς του ρεύματος. 

Στα ίδια επίπεδα…
Πάντως, αυτή τη στιγμή, οι Πρυτανικές αρχές έχουν καταφέρει να κάνουν εξοικονόμηση χρημάτων ακόμη και ως 50%, απο εργολαβίες που δίνονται σε ιδιώτες (όπως π.χ. για την καθαριότητα). 
Παράλληλα, μπορούν να κρατήσουν στο ίδιο επίπεδο το εκπαιδευτικό έργο, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει με την έρευνα, καθώς τα κονδύλια δεν εξαρτώνται από το Πανεπιστήμιο. Οι αρμόδιοι καθηγητές, αλλά και οι ερευνητικές ομάδες έχουν στρέψει την προσοχή τους στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι αρωγοί, στη συνέχιση της έρευνας. 
Να σημειωθεί, ότι το Πανεπιστήμιό μας, σε ορισμένους τομείς πρωτοπορεί στην έρευνα, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και πρόσφατα με την έρευνα της Ιατρικής Σχολής για την ευεργετική χορήγηση των ω-3 λιπαρών οξέων κατά των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου ή των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές, ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό κίνδυνο να διαταραχτεί η ομαλή του λειτουργία, με ό, τι συνεπάγεται αυτό για τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και βεβαίως για την ίδια την κοινωνία των Ιωαννίνων. Ο Πρύτανης αντιλαμβανόμενος το ισχυρό δέσιμο που υπάρχει μεταξύ Πανεπιστημίου και κοινωνίας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας, ότι «αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε και τη συνδρομή, αλλά και την κατανόηση της πόλης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε». 
Είναι βέβαιο, ότι ήρθε πλέον η ώρα που η κοινωνία και οι αρχές της περιοχής θα πρέπει να δείξουν έμπρακτα το πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν τα Γιάννινα και η Ήπειρος ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο…

Μετά το «κούρεμα» του χρέους

1,1 εκ. ευρώ …έφυγε από τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου


• Μια από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν στη μείωση των αποθεματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ως εκ τούτου στο οριακό οικονομικό σημείο που βρίσκεται σήμερα είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 
Όπως εξήγησε ο Πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το κενό στον προϋπολογισμό λόγω του «κουρέματος» ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα ποσό που το χρειαζόμαστε» σημείωσε ο Πρύτανης. 

Η προσφυγή… 
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην Τράπεζα της Ελλάδος ζητώντας τα χρήματα πίσω. «Είναι αρκετά σοβαρό θέμα. Ελπίζαμε να μην φθάσουμε εδώ, αλλά πιστεύουμε, ότι έχει γίνει παράβαση καθήκοντος από την Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν είχαν κανένα δικαίωμα να το κάνουν αυτό, δηλαδή να απομειώσουν τα λειτουργικά μας έξοδα. Δεν επρόκειτο για ομόλογα ή καταθέσεις. Ήταν χρήματα, που δόθηκαν από την Κυβέρνηση για να λειτουργεί καθημερινά το Πανεπιστήμιο» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Αλμπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: