Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ο δήμος Πρέβεζας εκπέμπει SOS...


Το θέμα της οικονομικής κατάστασης του δήμου απασχόλησε για ακόμη μια φορά το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αναλύθηκαν τα οικονομικά δεδομένα, τα δάνεια, οι υποχρεώσεις και τα έσοδα του δήμου, χωρίς ωστόσο να ακουστούν συγκεκριμένες προτάσεις για το αν και πως ο δήμος μπορεί να βγει από αυτό το αδιέξοδο. Κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει σε επόμενη συνεδρίαση...
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την οικονομική κατάσταση του δήμου ο δήμαρχος κ. Μπαϊλης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά δεδομένα και στα ποσά που κάθε μήνα χρειάζονται για τη μισθοδοσία, τις υποχρεώσεις στους πιστωτές, τους προμηθευτές, τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και την αποπληρωμή των δόσεων των δανείων σημειώνοντας ότι τα χρέη και η στάση της πολιτείας οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο και σε πιθανή στάση πληρωμών αφού ο δήμος συνολικά χρωστά πάνω από 20 εκ ευρώ, ενώ το σύνολο των απαιτήσεων του δήμου δεν ξεπερνά τα 4,5 εκκατομύρια.

IMG 9572 copy

«Τα δάνεια είναι συνολικά 5εκ. 625 χιλ. ευρώ, σε προμηθευτές 3 εκ. 143 χιλιάδες, σε διάφορους πιστωτές 4 εκ. 452 χιλιάδες, 2 εκ. 93 χιλιάδες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και φτάνουμε σε σύνολο 15 εκ. 367 χιλιάδες στα οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν και έργα μη τιμολογηθέντα ύψους πάνω από 1 εκ. Ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν άλλα 2 εκ. 900 χιλιάδες που είναι αγωγές των υπαλλήλων που έχουν τελεσιδικήσει φτάνουμε στα 18 εκ. 273 χιλιάδες. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν οι τόκοι των δανείων που ανέρχονται σε 1 εκ. 600 χιλιάδες, άλλα έργα εκτελεσθέντα χωρίς καμία απόφαση περίπου 600 χιλιάδες, άλλες 200 χιλιάδες των νομικών προσώπων, απαιτήσεις από απαλλοτριώσεις και άλλες υποχρεώσεις με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια» τόνισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας σημειώνοντας πως οι περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων των ΟΤΑ έχουν φθάσει σε τέτοια ποσοστά που επηρεάζουν πλέον βασικές υπηρεσίες και ανελαστικές δαπάνες των δήμων όπως είναι η μισθοδοσία των εργαζομένων.

IMG 9574 copy

Τα χρέη είναι πολλά συνέχισε ο δήμαρχος, οι μειωμένοι ΚΑΠ καθώς και η ΣΑΤΑ οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο και σε στάση πληρωμών αφού ο δήμος συνολικά χρωστά πάνω από 20 εκ ευρώ και αναμένεται να εισπράξει 4,5 εκ ευρώ. Ενδεικτικά ο κ. Μπαϊλης ανέφερε ότι μόνο για τη μισθοδοσία κάθε μήνα απαιτούνται επιπλέον 300 χιλ ευρώ το μήνα σε σχέση με την μηνιαία επιχορηγήση των ΚΑΠ.
Η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει λάθη παραλείψεις και μικροπολιτικές τόνισε ο κ. Μπάιλης και υπογράμμισε ότι ο νέος καλλικρατικός δήμος της Πρέβεζας κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι.
Επίσης τόνισε ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορικές πολιτικές αλλά κοινή η διαπίστωση και κοινή αγωνία όλων των συναδέλφων ο δήμος Πρέβεζας να επιβιώσει σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο και να εκπληρώσει το θεσμικό του και κοινωνικό του ρόλο.

IMG 9579 copy

Να γίνει ειδική συνεδρίαση μόνο για τα οικονομικά του δήμου ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιαννάκης προκειμένου οι παρατάξεις να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πως ο δήμος θα βγει από αυτό το αδιέξοδο, ενώ ο κ. Σαραμπασίνας έκανε λόγο για λάνθασμένη διαχείριση του δήμου από τη νέα δημοτική αρχή σημειώνοντας πως πλέον δεν έχει άλλα περιθώρια για λάθη.
Για κακοδιαχείριση, παραλείψεις ετών και λανθασμένες πολιτικές τόσο από αιρετούς όσο και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τσοβίλης σημειώνοντας ότι για την κατάσταση αυτή η βασική ευθύνη ανήκει στην κεντρική κυβερνητική πολιτική που υλοποιώντας τις αποφάσεις της ΕΕ κυριολεκτικά έχει «πετσοκόψει» τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

IMG 9584 copy

Ο κ. Τσοβίλης έθεσε ως προτεραιότητα την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων από το κεντρικό κράτος και κάλεσε τους πολίτες να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα από τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την αναγκαία χρηματοδότηση των δήμων, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών και τα απαραίτητα έργα.
Την ανάγκη να καθοριστεί μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική που θα ακολουθήσει ο δήμος, επισήμανε ο κ. Νίτσας σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του δήμου και να μην αντιμετωπίζεται η κατάσταση με διαχειριστικές λύσεις.

IMG 9583 copy

«Το ερώτημα είναι τι ανάπτυξη θέλουμε; Και τι σημαίνει ανάπτυξη για τη δημοτική αρχή; Ρωτάμε τη δημοτική αρχή διότι μέχρι σήμερα δεν μας έχει πει, ούτε μας έχει πείσει ότι έχει σχέδιο για την Πρέβεζα» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» ζητώντας από τη δημοτική αρχή συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, τον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία και τη ΒΙΠΕ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει νέα συνεδρίαση όπου δεν θα καταγραφούν απλά τα οικονομικά στοιχεία, αλλά θα υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις.

IMG 9582 copy

«Ουσιαστικά οι λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν την παρέμβασή μου είναι η ισονομία απέναντι σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους ώστε να προέλθει ένα περίσσευμα το οποίο θα φτάσει και στο δήμο, και βέβαια το δεύτερο είναι αυτή η μηδενική βάση που αν θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας θα πρέπει να σκεφτούμε ότι τα καλύτερα εισοδηματικά στρώματα, πως θα συμβάλλουν στο καλύτερο αύριο του δήμου» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Δημόσιος Χώρος» κ. Ρέντζος, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν δημοτικοί σύμβουλοι, σημειώνοντας ότι θα πρέπει στην επόμενη συνεδρίαση να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες όμως θα έχουν πραγματική βάση στο όριο του εφικτού.
«Όλοι έχουμε τις ίδιες αγωνίες για το πώς θα επιβιώσει ο δήμος και πως θα βγει από αυτό το αδιέξοδο και αυτό προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή» τόνισε κλείνοντας ο δήμαρχος Πρέβεζας υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει όλοι μαζί σε πρώτη φάση να δώσουν έναν κοινό αγώνα για να επιβιώσει ο δήμος και να λειτουργήσουν οι βασικές υπηρεσίες του δήμου και οι δομές και από εκεί και πέρα να μπει ένας στόχος που θα δίνει νέες προοπτικές στο δήμο Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: