Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Nέες καταγγελίες Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου για το διαγωνισμό της ''Δωδώνη‎ Α.Ε''.


Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας-Φιλιππιάδας απηύθυναν επιστολή στον Ειδικό Εκκαθαριστή της ΑΤΕ Α.Ε. κ. Νικόλαο Μαράντο, την οποία κοινοποιούν στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, στους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, στους τοπικούς βουλευτές της Ηπείρου και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε. 

Με την επιστολή αυτή οι Ενώσεις τεκμηριωμένα διαμαρτύρονται για τον παντελώς αδικαιολόγητο και παράνομο αποκλεισμό τους από τη διαδικασία επιλογής αγοραστή για το 67,77% του πακέτου μετοχών της εταιρίας ΔΩΔΩΝΗ
Οι Ενώσεις εκθέτουν ότι, κατόπιν συμφωνίας με την εταιρία ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ - ΒΙΚΟΣ Α.Ε. («Βίκος»), κατέθεσαν την μόνη από νομική άποψη άρτια προσφορά, που είναι μάλιστα και η οικονομικώς επωφελέστερη για την ΑΤΕ και το ελληνικό δημόσιο.

Ο αποκλεισμός τους από τον Διαγωνισμό έγινε στο πλαίσιο μιας αυθαίρετης διαδικασίας επιλογής αγοραστή που πάσχει πολλαπλώς και κάθε άλλο παρά σύννομη είναι. Η διαδικασία επιλογής παραγνωρίζει πλήρως α) τον εκ του νόμου χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗ, που συνίσταται στην προαγωγή της αγροτικής οικονομίας και στην προστασία των συνεταιριστικών οργανώσεων, καθώς και β) τους εκ του νόμου περιορισμούς στη μεταβίβαση των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ σε άλλα πρόσωπα πέραν των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 8 του καταστατικού ορίζει ότι οι μετοχές της ΔΩΔΩΝΗ είναι ονομαστικές και μη μεταβιβάσιμες, δυνάμενες να μεταβιβασθούν κατόπιν εγκρίσεως του Δ.Σ. μόνον σε συνεταιριστικές οργανώσεις.
Οι Ενώσεις προσάπτουν στην ΑΤΕ ότι με την αδιαφανή διαδικασία που ακολουθεί επιχειρεί να διαθέσει τις μετοχές της ΔΩΔΩΝΗ χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους νόμιμους περιορισμούς στη μεταβίβαση των μετοχών ούτε το κοινωνικό συμφέρον, ως παράγοντα που επιβάλλεται εκ του νόμου να σταθμισθεί μαζί με τα οικονομικά θέματα.
Τονίζουν δηλαδή ότι η ΑΤΕ όφειλε εκ του νόμου να σταθμίσει κατά την αξιολόγηση των προσφορών, με μια διαφανή διαδικασία, τα οικονομικά στοιχεία και την κοινωνική διάσταση των προσφορών. Προσάπτουν σχετικώς στον Εκκαθαριστή ότι δεν στάθμισε δεόντως, ως όφειλε, μαζί με τον αμιγώς οικονομικό χαρακτήρα και την κοινωνική διάσταση των προσφορών και τονίζουν ότι με τη διαδικασία επιλογής παραγνωρίζεται πλήρως ως κριτήριο επιλογής το ότι οι Ενώσεις αποτελούν τον μοναδικό υποψήφιο που μπορεί να ενισχύσει τις μικρές τοπικές παραγωγικές μονάδες, επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας, θίγονται δε από την απόρριψή της προσφοράς των Ενώσεων ουσιωδώς οι ατομικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση οι οικογένειές των επιχειρήσεων-μελών των ΕΑΣ.

Οι Ενώσεις προβάλλουν με σοβαρά επιχειρήματα, που αναλύουν στην επιστολή τους, ότι η ακολουθούμενη διαδικασία είναι παράνομη και οδηγεί σε άκυρα αποτελέσματα.
Ο αποκλεισμός των Ενώσεων από τον διαγωνισμό χωρίς παράθεση αιτιολογίας είναι επιζήμιος για το κράτος και εθνικώς επιβλαβής, αφού η προαγωγή των συμφερόντων των συνεταιριστικών οργανώσεων, που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΩΔΩΝΗ, συμβαδίζει και με το καθαρώς οικονομικό κριτήριο που οφείλει να επιδιώξει ο διαγωνισμός, που είναι η επίτευξη του μεγαλύτερου οικονομικού οφέλους για την ΑΤΕ από την πώληση των μετοχών της Δωδώνη.
Οι Ενώσεις αποκλείστηκαν από το Διαγωνισμό παρά το γεγονός ότι προσέφεραν το μεγαλύτερο καταβλητέο με την ολοκλήρωση της σκοπούμενης συναλλαγής τίμημα, ύψους € 21.344.010.
Αντιθέτως, οι λοιποί υποψήφιοι είτε προσέφεραν συνολικά μικρότερο τίμημα (Lactalis, Simos Food Group – α’ εναλλακτική), είτε προσέφεραν συνολικά μεγαλύτερο τίμημα, εκ του οποίου όμως το ποσό που ήταν καταβλητέο με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ήταν κατά πολύ κατώτερο αυτού που προσέφερε η Ένωση (ΤΥΡΑΣ, Simos Food Group – β’ εναλλακτική).
Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις (συνεργαζόμενες με την Βίκος, ως στρατηγικό επενδυτή) προσέφεραν τίμημα ύψους € 21.344.010, καταβλητέο με την ολοκλήρωση της σκοπούμενης συναλλαγής, ενώ α) η εταιρία ΤΥΡΑΣ προσέφερε για την απόκτηση των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ τίμημα €28.660.000 (€10.660.000 σε μετρητά και €18.000.000 ως πιστούμενο τίμημα για 7 έτη), β) η γαλλική εταιρία Lactalis προσέφερε το χαμηλότερο τίμημα, ύψους €11.800.000, και γ) η Simos Food Group προσέφερε εναλλακτικώς είτε αα) €20.600.000 σε μετρητά είτε ββ) συνολικό τίμημα ύψους €25.660.000 (€18.660.000 σε μετρητά και €7.000.000 ως πιστούμενο τίμημα για 8 έτη). 
Η τελευταία εταιρία έχει όμως ήδη έναντι της ΔΩΔΩΝΗ εκκρεμείς οφειλές ύψους €11.000.000.
Ακόμη, οι Ενώσεις προβάλλουν ότι η όλη διαδικασία επιλογής αγοραστή είναι αδιαφανής και, επομένως, μη νόμιμη. Η ίδια η προκήρυξη αναφέρει ότι ο Πωλητής (ΑΤΕ) α) «κατά την απόλυτη κρίση του, θα επιλέξει την πιο συμφέρουσα Δεσμευτική Προσφορά για την ΑΤΕbank» και β) «δεν είναι υποχρεωμένος να δικαιολογήσει την απόρριψη οποιασδήποτε Δεσμευτικής Προσφοράς από κάποιον Προσφέροντα».
Στην διακήρυξη της ΑΤΕ αναγράφεται επίσης ότι «[ο] Πωλητής διατηρεί το δικαίωμα … να αποκλείει Προεπιλεγέντες … από τη Διαδικασία, να αναβάλει ή να διακόψει τη Διαδικασία ή/και να κηρύξει άγονη τη Διαδικασία επιλογής κατά την αποκλειστική του ευχέρεια χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση».

Διαδικασίες πωλήσεως περιουσιακών στοιχείων, τα οποία μάλιστα ανήκουν (έστω και εν ευρεία εννοία) στο Δημόσιο, στερούμενες – κατά την ίδια την προκήρυξή τους – κανόνων διαφάνειας και παρέχουσες στον αξιολογητή «απόλυτη διακριτική ευχέρεια» στη λήψη της απόφασης, είναι προφανές ότι δεν πληρούν τα κριτήρια που επιβάλλει ο νόμος, αφού έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδεις κανόνες και γενικές αρχές του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως η αρχή της ίσης μεταχείρισης των υποψηφίων, η αρχή της διαφάνειας της διαδικασίας, αλλά και η αρχή της αναλογικότητας.
Η αδιαφάνεια της Διαδικασίας και η έλλειψη κανόνων δεν επιτρέπουν, ως εκ τούτου, τον αντικειμενικό έλεγχο των κριτηρίων επιλογής του αγοραστή, όπως αποδεικνύεται από την παντελώς αδικαιολόγητη απόρριψη της προσφοράς των Ενώσεων, παρά το γεγονός ότι ήταν η οικονομικώς επικερδέστερη και κοινωνικώς επωφελέστερη, αλλά και η μόνη νόμιμη, βάσει των κανόνων του Καταστατικού της Δωδώνη.Στην επιστολή τους προς τον ειδικό εκκαθαριστή οι Ενώσεις καταλήγουν ως εξής:
«Το εγχείρημα της πώλησης των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ που κατέχει η ΑΤΕ με τη Διαδικασία που κληρονομήσατε και ακολουθείτε είναι
α) από καθαρά νομική άποψη, άκρως αμφίβολης νομιμότητας,
β) από κοινωνική άποψη κοινωνικά και εθνικά επιζήμιο και
γ) από οικονομική άποψη επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον και καταστροφικό,
δηλαδή από κάθε άποψη επικίνδυνο και απαράδεκτο. Μαρτυρεί έλλειψη σεβασμού στο νόμο και εκθέτει τα οποιαδήποτε αποτελέσματα της Διαδικασίας σε τεραστίους κινδύνους, αφού αυτά είναι νομικώς έωλα.
Η παντελής παράβλεψη στη Διαδικασία του νόμου και του Καταστατικού της ΔΩΔΩΝΗ εκθέτει τους διενεργούντες αυτή σε τεράστια ευθύνη, αφού αυτοί, παρανομούντες συνειδητά, θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τα συμφέροντα της ίδιας της ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και των μετόχων τους, συναφώς δε των οικονομιών των συνεταιρισμών, που συμμετέχουν στις ΕΑΣ, υποσκάπτοντας προκλητικά τα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον. Σας καλούμε, ως εκ τούτου, να λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να τοποθετηθείτε επί των ερωτημάτων και αποριών μας και να πράξετε τα νόμιμα, επιφυλασσόμενοι ρητώς παντός νομίμου δικαιώματός μας κατά παντός υπευθύνου.»

www.epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: