Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κίνα: Εξέγερση εργατών σε εργοστάσιο κατασκευής iPhone


Στο επίκεντρο συγκρούσεων βρέθηκε την Κυριακή, ένα εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα το οποίο κατασκευάζει iPhone 5 για λογαριασμό της Apple. Το εργοστάσιο έκλεισε μάλιστα μετά από παρέμβαση της αστυνομίας και ξανάνοιξε σήμερα. Τουλάχιστον 40 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του εργοστασίου αρκετοί υπάλληλοι έχουν συλληφθεί. Πρόκειται για μια από τις εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εργάτες έχουν κατά καιρούς καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας καθώς και το χαμηλό μισθό που είναι μόλις 2 δολάρια την ώρα.

Η αφορμή των επεισοδίων δεν είναι ξεκάθαρη με τα διεθνή μέσα να έχουν μεταδώσει συγκεχυμένες πληροφορίες. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας το συμβάν δεν φαίνεται να έχει σχέση με εργασιακά ζητήματα αλλά με διαμάχες μεταξύ των εργαζομένων. Άλλες αναφορές μιλούν για επεισόδια μεταξύ εργατών από διαφορετικές γραμμές παραγωγής, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για περιστατικό που ξεκίνησε όταν φρουρός της ασφάλειας του εργοστασίου χτύπησε εργάτη. 

Στην εξέγερση που γενικεύτηκε συμμετείχαν σχεδόν 2.000 εργαζόμενοι του εργοστασίου. Σύμφωνα με την εταιρεία οι εγκαταστάσεις δεν έχουν υποστεί ζημιές. Παρ' όλα αυτά φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει δείχνουν σπασμένα παράθυρα και άλλες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που απασχολεί 79.000 εργάτες.



Τα Κινέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι χρειάστηκαν περίπου 5.000 αστυνομικοί για να καταφέρουν να ηρεμήσουν το εξαγριωμένο πλήθος των εργατών.

Η Foxconn απασχολεί περίπου 1.1 εκατομμύρια εργάτες στην Κίνα και κατασκευάζει συσκευές για λογαριασμό μεγάλων πελατών όπως η Apple, η Hewlett Packard και η Microsoft.

Στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξάλλου τον περασμένο Μάρτιο ήρθε αντιμέτωπη με απεργία των εργατών που απαιτούσαν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η Apple προσέλαβε τότε έναν ελεγκτή ο οποίος διαπίστωσε ότι η εταιρεία ανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν 60 ώρες την εβδομάδα.

Τον Ιούνιο, περίπου 100 εργαζόμενοι εξεγέρθηκαν στο εργοστάσιο της Foxconn στο Chengdu. Η εταιρεία, επίσης, μαστίζεται από μια σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων στο εργοστάσιο του Shenzhen το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: