Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

«Στην Ελλάδα είχα καριέρα, στην Σουηδία καθαρίζω τουαλέτες». Η Οδύσσεια ενός Έλληνα, όπως την είδε το Bloomberg.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Την ιστορία του Τηλέμαχου Καραχάλιου- που όπως ο ίδιος λέει κατέληξε από αντιπρόσωπος φαρμακευτικής εταιρείας στην Ελλάδα, να καθαρίζει τουαλέτες στην Σουηδία- προβάλλει το Bloomberg, ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του...ξεπεσμού ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων οι οποίοι λόγω κρίσης αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα και συχνά αξιόλογα εργασιακά πόστα για να κάνουν ταπεινές δουλειές στο εξωτερικό προκειμένου να επιβιώσουν.

Το δημοσίευμα του Bloomberg



Επί 17 χρόνια ήταν φαρμακευτικός αντιπρόσωπος, είχε εταιρικό αυτοκίνητο και έξοδα πληρωμένα από την εταιρεία. Τώρα άφησε πίσω στην Ελλάδα την 6χρονη κόρη του που μεγαλώνει με τον παππού και την γιαγιά και κατέληξε να καθαρίζει τουαλέτες στην Σουηδία.

«Ήταν πολύ καλή δουλειά.Τώρα καθαρίζω σουηδικά σκ.» λέει ο 40χρονος Τηλέμαχος Καραχάλιος, αναφερόμενος στο λαμπρό παρελθόν και εκφράζοντας πικρία για την παρούσα...κατάντια.
«Προσπαθώ να επιβιώσω. Είναι δύσκολα εδώ, πολύ δύσκολα, θα προτιμούσα να μείνω στην Ελλάδα. Αλλά δεν έχουμε δουλειές. Μπορεί να κάνεις πλάνα για 10, 20 χρόνια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει η ζωή» λέει ο Τ. Καραχάλιος που απολύθηκε από την εταιρεία που δούλευε το 2010 και έκτοτε οι προσπάθειές του να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του, απέβησαν άκαρπες.

Έτσι άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει. Αρχική του επιλογή ήταν η Αυστραλία, καθώς όμως είχε έναν φίλο που βρισκόταν ήδη στην Σουηδία, αποφάσισε να την προτιμήσει. Έφθασε τον περασμένο Μάρτιο και έχει εγκατασταθεί σε ένα μικρό στούντιο για το οποίο καταβάλλει 670 ευρώ μηνιαίως, σε ένα συγκρότημα όπου διαμένουν πολλοί μετανάστες, κυρίως από τη Μ. Ανατολή.
To στούντιο που νοικιάζει δεν έχει κουζίνα, μόνο ένα φουρνάκι μικροκυμάτων. Ο 40χρονος διαθέτει μόνο ένα πιάτο και όταν έχει καλεσμένους, ο ίδιος τρώει από ένα πλαστικό δοχείο που περιείχε φέτα, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας πως ο Τηλέμαχος Καραχάλιος είναι απλώς ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που φεύγουν από την Ελλάδα, όπου η ανεργία φθάνει σε ποσοστό-ρεκόρ, το οποίο ξεπερνά το 24%.

Προσθέτει μάλιστα ότι ο αριθμός των Ελλήνων που αιτούνται άδειας για να εγκατασταθούν στην Σουηδία, όπου η οικονομία είναι πιο σταθερή και υπάρχουν περισσότερες δουλειές, σχεδόν διπλασιάστηκε πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί φέτος.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: