Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Πόσοι πρέπει να φτάσουν οι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα;



Σε 121 άτομα και επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή έγιναν δεσμεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, ακίνητα, και τα ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς είναι δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών.
Επίσης το ΣΔΟΕ κατέχει CD με 54.000 ονόματα που έβγαλαν στο εξωτερικό περισσότερα από 20 δις. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα αυτά τα χρήματα είναι μη φορολογημένα στην Ελλάδα.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζονται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2012 τρία νομοσχέδια για φόρους σε εισοδήματα - επιχειρήσεις και τα ακίνητα.
Επίσης άρχισε να δίνεται έμφαση για την έναρξη των μεγάλων έργων οδικοί άξονες μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυτά σε αντιστάθμιση για το χαμό που γίνεται από τους εργαζόμενους του δημοσίου που αμείβονται από τα ειδικά μισθολόγια και πρόκειται να έχουν περικοπές στους μισθούς τους.
Το αίσθημα της αισιοδοξίας, που προσπαθεί η κυβέρνηση να περάσει στην κοινωνία, ότι από την άλλη πλευρά το κράτος οργανώνεται να διασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις, προφανώς δεν είναι αρκετό να μειώσει την ένταση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που επιμένουν να γίνει παρέμβαση του πρωθυπουργού. Προφανώς για να θυμίσουν ότι υπήρχε προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για τα ειδικά μισθολόγια ότι δεν θα πειραχτούν.

Η παρέμβαση εάν υπάρξει από τον κ. Σαμαρά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτή την ώρα να έχει θετικό χαρακτήρα για τη μείωση των μισθών. Το μήνυμα για τα μέτρα 11,5 δις προς τους δανειστές δεν μπορεί να έχει καμία θολούρα σε θέματα αποφασιστικότητας.
Στο οικονομικό επιτελείο ξέρουν πολύ καλά ότι εάν δεν τελειώσουν σύντομα με τη δόση των 31,5 δις θα τελειώσει και η ελληνική οικονομίας και για μεγάλο διάστημα δεν θα υπάρχουν μισθοί και συντάξεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα.
Βεβαίως υπάρχουν και κόμματα που λένε ότι όλα αυτά είναι παραμύθια και ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβάλλει τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο για τους μισθούς του δημοσίου στους δανειστές, ακόμη κι αν χρειαστεί να μην πληρώσει η κυβέρνηση τα δανεικά. Προς το παρών τα δανεικά τα πληρώνουν οι δανειστές μας.
Η υπομονή έχει εξαντληθεί και έχει γίνει απελπισία για όσους στον ιδιωτικό τομέα έχουν χάσει τη δουλειά τους ή την επιχείρησή τους.
Ή όλοι μαζί θα σωθούμε με απώλειες εισοδημάτων εντός του ευρώ, ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε στη δραχμή και εκτός Ευρώπης.
Δε γίνεται κάποιοι να έχουν δυνατότητα ασφαλούς και ικανοποιητικής διαβίωσης και άλλοι τίποτε και στο δρόμο.
Πόσους άνεργους στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να φτάσει η χώρα για να σταματήσει να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει.
Με τις υπάρχουσες πολιτικές συγκυρίες στην Ευρώπη ο δρόμος του ευρώ είναι μακρύς και δύσκολος
Εάν αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί μπορεί να γίνει ή λίγο πιο εύκολος ή διαφορετικός για μέρος από τα κράτη της Ευρωζώνης. Αλλά και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα ολόκληρη δεν μπορεί να γίνει, ούτε στη μια περίπτωση ούτε στην άλλη.

www.neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: