Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

''Ο Πρεβεζάνος φίλος''. Μία δικτυακή πρωτοβουλία αλληλοβοήθειας των απανταχού Πρεβεζάνων, από τον Γιάννη Ρέντζο και την δημοτική του παράταξη ''Δημόσιος Χώρος''.

Ο Χάρτης για την Ήπειρο είναι μια προσφορά του gto.gr

Έμενα πολλά χρόνια σε μια μικρή πόλη του Λουξεμβούργου, την Κάτω Ανδεθάνα (Νιντεράνβεν, Niederanven), λίγο έξω από την πρωτεύουσα, το Λουξεμβούργο, όπου εργαζόμουν. Η πόλη αυτή ήταν στην πραγματικότητα ένας «καποδιστριακός» δήμος, που είχε προκύψει από συνένωση κοινοτήτων-προαστίων, και που μάλιστα είναι αδελφοποιημένος με την Πρέβεζα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν μου είχε δοθεί η ευκαιρία να «υποδεχθώ» μερικές φορές αντιπροσωπείες από την πόλη μας, με γνωστούς συμπολίτες μας καθώς και, μια φορά, νεαρούς πρεβεζάνους που είχαν έρθει για ένα επαγγελματικό stage. Δεν νομίζω πως πρόσφερα κάτι ιδιαίτερο σε κανέναν, στις συναντήσεις αυτές, αλλά όλοι εκδηλώσαμε εγκάρδια συναισθήματα για το «αντάμωμα».


Έτσι, η ιδέα, που μου εμπιστεύθηκε ο φίλος συμπολίτης μας Βασίλης Ευαγγέλου, για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής βάσης, που θα στηρίζει ένα δίκτυο των «απανταχού Πρεβεζάνων», με ενθουσίασε. Η πρότασή του είχε ένα απόλυτα ανθρώπινο περιεχόμενο. Ένα παιδί, π.χ. απόφοιτος λυκείου, βρίσκεται για σπουδές ή για να κατατοπιστεί σε σχέση με ενδεχόμενες σπουδές σε μια ευρωπαϊκή πόλη. Τι καλύτερο από το να έχει μερικούς ανθρώπους, που θα τους εμπιστεύεται, για να τον διευκολύνουν στο ξεκίνημα; Και τι να πούμε ακόμα για τις περιπτώσεις που νεαροί Πρεβεζάνοι, από την πόλη και την ύπαιθρο, θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια επαγγελματική ή εργασιακή επαφή σε ξένες χώρες και πόλεις; Αλλά και αντίστροφα, κάτοικοι της Πρέβεζας θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι σε απόδημους Πρεβεζάνους. Σύμφωνα με την πρόταση του Βασίλη, την οποία υιοθετούμε και προβάλλουμε, «θα πρόκειται για ένα δίκτυο με ανθρώπους που θα δήλωναν πως μπορούν να φανούν χρήσιμοι σε μια τέτοια επαφή-υποδοχή», χωρίς να αποκλείονται, πιστεύουμε, και όλοι όσοι θα δήλωναν απλά την παρουσία τους, για να έχει έτσι μεγαλύτερη πληρότητα το δίκτυο.

Κοιτάξτε τώρα και τούτο. Λίγες μέρες μετά την κουβέντα μας με το Βασίλη, πληροφορηθήκαμε πως ο Δήμος Φιλιατών, στα πλαίσια του «προγραμματισμού για τη δημιουργία ενός Δικτύου των Απανταχού Φιλιαταίων», κάλεσε τους αποδήμους, με καταγωγή από όλη την περιοχή του Δήμου Φιλιατών, να εγγραφούν στο «Μητρώο των Απανταχού Φιλιαταίων» που πρόκειται να δημιουργήσει. Έσπευσα να συγχαρώ το Δήμο Φιλιατών μέσω διαδικτυακού δημοσιεύματος αλλά επισημαίνω τη βασική διαφορά ανάμεσα στη σύλληψη του πρεβεζάνικου δικτύου με το δίκτυο των Φιλιαταίων. Όπως διαβάζουμε στις ειδήσεις, στις Φιλιάτες, «Στόχος είναι η καταγραφή και συστηματική συνεργασία του Δήμου με τις οργανώσεις των αποδήμων, ομοσπονδίες και συλλόγους, και τους Φιλιαταίους όπου γης». Στη συζήτηση με το Βασίλη, και όπως ο ίδιος μου τα εξέθεσε, δεν είδαμε τόσο τις διοικητικές σχέσεις Δήμου-οργανώσεων αλλά την επαφή συμπολιτών μας, με ανεξάρτητη προσωπική πρόσβαση αλληλοβοήθειας. Με την εγγύηση του Δήμου, θα διευκολύνονταν για το «αντάμωμα» αυτό.

Πού βρισκόμαστε τώρα; Μια πιλοτική σελίδα, π.χ. prevezanosfilos.gr, ή όπως υπογραμμίζει ο Βασίλης epirotes.gr, που να περιλαμβάνει την πρεβεζάνικη σελίδα, θα μπορούσε να προωθήσει καλύτερα το ζήτημα.

Αν κάποιος συμπολίτης μας «πληροφορικάριος» ή κολλημένος ερασιτέχνης του διαδικτύου μπορεί να μας προτείνει κάτι σχετικό, τα πράγματα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα.

Θα μας δοθεί, πάντως, η ευκαιρία να κάνουμε την πρόταση στο Δήμο και να ζητήσουμε τη γνώμη του και τη βοήθειά του.

Γιάννης Ρέντζος.

www.dimosioshoros.wordpress.com

Σημείωση του www.romiazirou.blogspot.gr. Θέλουμε να συγχαρούμε τον Γιάννη Ρέντζο και την Δημοτική του παράταξη για την πρωτοβουλία τους αυτή, προστρέχουμε όμως στην θέση του εξαίρετου Πρεβεζάνου, Συρρακιώτικης καταγωγής, Βασίλη Ευαγγέλου, η πρωτοβουλία αυτή να αφορά όλη την Ήπειρο, που αποτελεί ενιαία γεωγραφική ενότητα και οι Ηπειρώτες δεν έχουν μεταξύ τους τοπικιστικές διαφορές- εξάλλου αυτό καταδεικνύεται και από την ενότητα και την ενιαίας έκφρασης της Ηπειρωτικής αποδημίας όπου γης- και η πρωτοβουλία αυτή να μετατραπεί σε '' Ο Ηπειρώτης φίλος''.

1 σχόλιο:

http://dimosioshoros.wordpress.com/ είπε...

Κάνατε πολύ ωραία που επισημάνατε την "πανηποειρωτική" θέση του φίλου Βασίλη Ευαγγέλου, διότι, άλλωστε, η κεντρική ιδέα είναι δική του. Ευχαριστώ για την προβολή της παρέμβασής μας.