Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ακαρπία στα εσπεριδοειδή διαπιστώνουν οι παραγωγοί Άρτας και Φιλιππιάδας.

portokalia pagos 2010 12os arta 3

Ανησυχία και αναφορές παραγωγών στον Α.Σ.Α-Φ

Μέσα Σεπτεμβρίου οι οριστικές εκτιμήσεις για το μέγεθος

«Ήταν στραβό το κλίμα.το έφαγε και ο γάιδαρος». Η λαϊκή ρήση μοιάζει να ταιριάζει στην περίπτωση της οικονομικής ύφεσης που διέρχεται και η περιοχή μας όπου ήδη εντοπίζεται και ακαρπία στη φετινή εσπεριδοπαραγωγή.

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί εσπεριδοειδών επισκέπτονται τα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας - Φιλιππιάδας (πρώην ΕΑΣΑΦ) και αναφέρουν ότι παρατηρείται ακαρπία στα κτήματά τους ζητώντας ενημέρωση για το αν θα υπάρξει σχετική δήλωση και αποζημίωση.

Ο πρόεδρος Νίκος Γκίζας αναφερόμενος στο θέμα εξήγησε ότι το φαινόμενο ακαρπίας υπάρχει, όμως μένει να εντοπιστεί και το μέγεθος αυτού. Συγκεκριμένα προς ενημέρωση όλων των παραγωγών εσπεριδοκαλλιεργητών, ο ίδιος είπε: «Είχε διαφανεί και πλέον παρατηρείται ότι υπάρχει ακαρπία σε μεγάλο βαθμό. Όμως επειδή ακόμη δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το μέγεθος και να πούμε αν θα υπάρξει κάποια αποζημίωση, κάτι που πολλοί μας ρωτούν ερχόμενοι στα γραφεία, θέλω να γνωρίζουν ότι μετά από επαφή με τον κ. Χήρα, τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στα Ιωάννινα, αναμένουμε να ολοκληρωθεί το φαινόμενο και στα μέσα του Σεπτέμβρη θα ορίσουμε Επιτροπή όπως προβλέπει ο κανονισμός. Η Επιτροπή αυτή θα εκτιμήσει το βαθμό της ακαρπίας και αν έχει μεγάλο μέγεθος, τότε θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προβούμε σε δηλώσεις ακαρπίας μέσω των ΠΣΕ.


Το διευκρινίζω ότι θα είναι μέσω των ΠΣΕ, διότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει ενίσχυση - αποζημίωση για το φαινόμενο της ακαρπίας. Οπότε στα μέσα του Σεπτέμβρη θα έχουμε τα νεότερα για τους καλλιεργητές».

Αναφορικά με την αιτία της διαφαινόμενης ακαρπίας ο κ. Γκίζας, όταν ρωτήθηκε σχετικά μας απάντησε πως φαίνεται να επηρέασαν την δενδροκαλλιέργεια των εσπεριδοειδών οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις την περίοδο της καρπόδεσης. Δηλαδή αμέσως μετά την ανθοφορία. «Είχαμε συχνές βροχοπτώσεις την περίοδο Μαρτίου Απριλίου, την εποχή δηλαδή της καρπόδεσης, οι οποίες επηρέασαν, όπως φαίνεται, και δεν μπόρεσαν τα δέντρα να δέσουν καρπό» εξήγησε ο ίδιος.

www.ixotisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: