Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Τις επόμενες κινήσεις, με τις οποίες θα εκδηλώσουν και επισήμως την αντίδρασή τους στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, να θέσει εκτός διεκδίκησης της γαλακτοβιομηχανίας''ΔΩΔΩΝΗ'' την πρόταση των Ενώσεων, εξετάζουν οι συνεταιριστές.

 






Τις επόμενες κινήσεις με τις οποίες θα εκδηλώσουν και επισήμως την αντίδρασή τους στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να θέσει εκτός διεκδίκησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ την πρόταση των Ενώσεων, εξετάζουν οι συνεταιριστές από το πρωί του Σαββάτου.

Η απόφαση για την οποία δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, παρά μόνο πληροφορίες στο παρασκήνιο οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από διάφορες πλευρές έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση προκλήθηκε ακριβώς επειδή δεν δόθηκαν επίσημες εξηγήσεις.

Το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΑΣΙ στην οποία αποφασίστηκε να εξεταστούν όλοι οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης, ακόμη και αυτός της προσφυγής σε ένδικα μέσα.
Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται στο παρασκήνιο την εβδομάδα που ξεκίνησε χθες να γίνουν και σχετικές επαφές με τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση ή με κάποιον εξ αυτών, εάν φυσικά υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ πάντως Χριστ. Μπαλτογιάννης μιλώντας στο ITV υποστήριξε πως η πρόταση των Ενώσεων με την εταιρεία ΒΙΚΟΣ ήταν πλήρης, παρότι οι αξιολογητές άλλαζαν συνεχώς τις προθεσμίες κατάθεσης των φακέλων.
«Περιμένουμε την επίσημη απάντηση για τους λόγους που η πρότασή μας απορρίφθηκε για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Εμείς δεν διεκδικήσαμε το μάναντζμεντ της εταιρείας ή την εμπορία. Αυτό που θέλαμε ήταν με την πρότασή μας να διασφαλίσουμε τις μετοχές μας και το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αφού η εταιρεία ανήκει στους παραγωγούς και θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος της περιοχής», σημείωσε ο κ. Μπαλτογιάννης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν οι Ενώσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποια από τις τρεις επικρατέστερες εταιρείες, δύο ξένων συμφερόντων και μία ελληνική, ο κ. Μπαλτογιάννης άφησε να εννοηθεί πως είναι ένα θέμα που μπορεί να εξεταστεί.
«Θα πάρουμε απόφαση εάν προκύψει τέτοιο θέμα και θα το εξετάσουμε αλλά εάν θέλουν συνεργασία σήμερα, γιατί δεν αποδέχονταν τους όρους μας νωρίτερα;».
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η εταιρεία των συμβούλων που εργάζεται για λογαριασμό των Ενώσεων έχει δεχθεί ήδη την πρώτη κρούση στην κατεύθυνση της συνεργασίας, με την ανεπίσημη επιβεβαίωση πως στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και το ίδιο πλαίσιο συμφωνίας των Ενώσεων με την εταιρεία ΒΙΚΟΣ.
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι ΕΑΣ της Ηπείρου, στο μεταξύ, τονίζονται τα εξής: «Παρά το γεγονός της ανακοίνωσης από το Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 31.08.2012 το βράδυ, της πρόκρισης τριών εταιρειών για τη συνέχιση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του 67,7% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ και την προφορική ενημέρωση προς την ΕΑΣ Ιωαννίνων, για τον αποκλεισμό της πρότασης των Ενώσεων για την εξαγορά των μετοχών της εταιρείας σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή, μέχρι σήμερα παρότι έχει παρέλθει διάστημα τεσσάρων ημερών και παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας και τις αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για την ενημέρωσή μας σχετικά με την αιτιολόγηση της απόφασης για τον αποκλεισμό μας, αρνούνται να το κάνουν γραπτώς, επιβεβαιώνοντας έτσι, τους, από καιρό τώρα, φόβους μας, για αδιαφανείς διαδικασίες και για μεροληπτική μεταχείριση υποψηφίων αγοραστών.
Παρά την παραπάνω τακτική, οι Ενώσεις θα συνεχίσουν μέχρι τέλος τον αγώνα με όλα τα νόμιμα μέσα».

Αντιδράσεις από ΒουλευτέςΑντιδράσεις πυροδότησαν οι εξελίξεις στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ σε τοπικό πολιτικό επίπεδο.
Με δηλώσεις τους οι βουλευτές Αν. Ασημακοπούλου, Μιχ. Κασσής τοποθετήθηκαν με διαφορετικό περιεχόμενο ωστόσο σε αυτές, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και το Εργατικό Κέντρο. Η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ Αν. Ασημακοπούλου που είχε χαιρετήσει τη συμφωνία των Ενώσεων με την εταιρεία ΒΙΚΟΣ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη της στη διαφάνεια και την αξιοκρατία υλοποίησης του διαγωνισμού.
Σημείωσε ωστόσο πως και για την ίδια παραμένει πολιτικό ζητούμενο η διασφάλιση του ηπειρωτικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ.
«Είναι σημαντικό να συνεχιστεί γρήγορα η διαδικασία για το καλό της ΔΩΔΩΝΗΣ. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την παραγωγική δραστηριότητα, όπως και τους εργαζόμενους και ότι η ΔΩΔΩΝΗ θα παραμείνει μία ηπειρωτική υπόθεση. Πεποίθησή μου είναι πως αυτά ακούστηκαν και από πολλούς άλλους και αποτελούν επιτακτικό ζητούμενο για τη γιαννιώτικη κοινωνία. Όλοι επιζητούμε μία πολιτική λύση για τη ΔΩΔΩΝΗ. Και η διασφάλιση του ηπειρωτικού χαρακτήρα είναι και αυτό ένα πολιτικό ζητούμενο», σημείωσε η κα Ασημακοπούλου.
Πολύ περισσότερο αιχμηρός, κάνοντας λόγο για άσχημες εξελίξεις και ολοκλήρωση ενός εγκλήματος που ξεκίνησε από τον πρώην διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη, εμφανίστηκε ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κασσής.
«Οι αξιολογητές ολοκλήρωσαν το έγκλημα που ξεκίνησε ο κ. Πανταλάκης, αποκλείοντας χωρίς να υπάρχει λόγος την πρόταση των Ενώσεων. Απαιτείται πλέον μία πολιτική απόφαση και θα πρέπει να απαντηθούν συγκεκριμένα τα ερωτήματα για τους λόγους του αποκλεισμού των Ενώσεων. Και ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στην κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος να λάβουν σοβαρά υπόψιν τι θέλει η τοπική κοινωνία. Η πρόταση ήταν ολοκληρωμένη και έδινε μέλλον και προοπτική στη ΔΩΔΩΝΗ. Εάν όπως ακούγεται προβάδισμα έχει η εταιρεία Σίμος και το σχήμα των Ρώσων επενδυτών, ας αναρωτηθούν γιατί θέλουν να δώσουν τη ΔΩΔΩΝΗ σε αυτούς που της χρωστάνε πολλά εκ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Κασσής.
Με κοινή τους δήλωση στο μεταξύ οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο κάνουν λόγο για ψεύτικες και παραπλανητικές διαβεβαιώσεις του πολιτικού κατεστημένου πως η ΔΩΔΩΝΗ δεν πωλείται.
Η ανακοίνωση πάντως είναι γενικότερου περιεχομένου και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην πρόταση των Ενώσεων.
Αντιθέτως επαναλαμβάνεται ότι στόχος της παρέμβασης είναι η ακύρωση της εξευτελιστικής, όπως τη χαρακτηρίζει, διαδικασίας και ο κοινός αγώνας για να περάσει η ΔΩΔΩΝΗ στους φυσικούς της ιδιοκτήτες με την ταυτόχρονη στήριξη της πτηνοτροφίας.
«Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ μπορεί και μέσα από την ανάλογη αναδιοργάνωσή της σε όλα τα επίπεδα, σε συνθήκες διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, βασισμένη σε ένα συνεταιριστικό αυτοδιαχειριστικό μοντέλο, να αναπτυχθεί και να παίξει κεντρικό ρόλο στη στήριξη της περιοχής αλλά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Τα σχέδια για την απαξίωσή της και την πώλησή της με όποιο μανδύα και αν επενδυθούν δεν θα περάσουν.
Σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστούμε το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη ζώνη γάλακτος για τη διασφάλιση των παραγωγών, τις τιμές γάλακτος που θα ανταποκρίνονται στην παράδοση της Δωδώνης και πάνω από όλα τον κοινωνικό της ρόλο και χαρακτήρα», σημειώνεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν η κα Γεροβασίλη, ο κ. Μαντάς και ο κ. Μπάρκας.

Το Εργατικό ΚέντροΤην θέση του τέλος, που είναι στο πλευρό των εργαζομένων, των κτηνοτρόφων και της τοπικής κοινωνίας με οποιασδήποτε μορφής αγώνα ενάντια στην πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
«Η ΔΩΔΩΝΗ ανήκει στους εργαζόμενους, στους παραγωγούς και όλον τον ηπειρωτικό λαό. Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής προς την κατεύθυνση αυτή έως ότου έχουμε θετικά αποτελέσματα», τονίζεται.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: