Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός Θεσπρωτικού ''Η μικρή Λάκκα Σούλι'', παραγωγής ηπειρώτικων παραδοσιακών προιόντων και γλυκών κουταλιού.

Γυναικειος Αγροτικος Συνεταιρισμος - Παλαιο Γυμνασιο

Νοτιανατολικά του Σουλίου και στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας βρίσκεται ο πρώην δήμος Θεσπρωτικού, που σήμερα μαζί με τον πρώην δήμο Φιλιππιάδας, τον πρώην δήμο Ανωγείου και την πρώην κοινότητα Κρανιάς, απαρτίζουν τον Καλλικρατικό δήμο Ζηρού, με έδρα την Φιλιππιάδα. 


Εκεί το 1995 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού "Η μικρή Λάκκα Σούλι" που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο στο ιστορικό κέντρο του Θεσπρωτικού. Παρασκευάζει με παραδοσιακό τρόπο, χωρίς συντηρητικά, σπιτικά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, χυλοπίτες, τραχανά και χωριάτικες πίτες. 

Ο συνεταιρισμός, με τα παραδοσιακά προϊόντα του να κατακτούν την εγχώρια αγορά αλλά και τις γυναίκες - μέλη του να δρουν ως "αληθινές επιχειρηματίες", διάγει ρόδινα το παρόν, αλλά ατενίζει πιο αισιόδοξα το μέλλον του μιας και τα γλυκά του αποφέρουν κέρδη που ωθούν το συνεταιρισμό να βάλει στόχους για μεγάλα πράγματα, όπως τη μεταστέγαση σε μεγαλύτερα κτίρια, τη δημιουργία δικού τους δίκτυο διανομής. 

Οι γυναίκες του συνεταιρισμού της Λάκκας Σουλίου δίνουν μεγάλη βάση στην καθαριότητα όπως και στην ποιότητα του προϊόντος. 

Αξίζει τον κόπο για κάποιον που ταξιδεύει από την Γέφυρα Καλογήρου της Άρτας προς Πρέβεζα, πριν τον Λούρο, στο ύψος του χωριού Στεφάνη, να παρεκκλίνει της διαδρομής του, να κάνει δέκα χιλιόμετρα περίπου για να δοκιμάσει αυτά τα μοναδικά προϊόντα, αλλά και να γνωρίσει τη φιλοξενία των γυναικών. 

Στοιχεία επικοινωνίας

''Η μικρή Λάκκα Σούλι''

Τηλ: 26830 32686
Τηλ: 26830 32131
Θεσπρωτικό - Πρέβεζας
Τ.Κ.: 48300

E-mail:
lakkasouli@yahoo.gr

http://lakkasouli.blogspot.com/

Ο συνεταιρισμός λειτουργεί και είναι ανοιχτός πρωί, μέχρι αργά το μεσημέρι .

Πως ξεκίνησε ...

Ο συνεταιρισμός προέκυψε μετά από ένα σεμινάριο που έγινε, υπό την αιγίδα της ΕΤΑΝΑΜ, στην περιοχή το 1995. Ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσει η πρωτοπόρα επιχείρηση.
Αρχικά ο γυναικείος συνεταιρισμός ξεκίνησε με 24 γυναίκες και στεγαζόταν σε χώρο κάτω από το δημαρχείο. Τα πρώτα 2-3 χρόνια ήταν παρά πολύ δύσκολα γιατί οι γυναίκες δουλεύανε με ελάχιστες ή και καθόλου απολαβές μιας και έπρεπε να βάζουνε χρήματα για τα μηχανήματα του συσκευαστηρίου.

Το 2000 περίπου ενταχθήκανε στο πρόγραμμα Leader με ποσοστό επιδότησης 50%. Ταυτόχρονα έγινε αναπαλαίωση του υπάρχοντος κτιρίου που ήταν παλιό γυμνάσιο. Τα πρώτα χρόνια η βοήθεια τόσο του Δήμου όσο και της Νομαρχίας Πρέβεζας ήταν σημαντική. Παρά τις αρχικές δυσκολίες το μεράκι και η αγάπη αλλά και το πείσμα για την επιτυχία του συνεταιρισμού έδεσε τις γυναίκες όμως οι οικονομικές δυσκολίες των μελών, μιας και ήταν υποχρεωμένες να δουλεύουνε χωρίς να πληρώνονται, ανάγκασε κάποιες από αυτές που αρχικά ξεκίνησαν τον συνεταιρισμό να αποχωρήσουν για περισσότερα χρήματα. Έτσι μείνανε μετά δέκα εφτά και τώρα είναι τελικά εννιά. Όμως οι κόποι και η υπομονή, όσων απομείνανε, ανταμείφθηκαν.
Τα προϊόντα που παράγουν είναι περιζήτητα σε όλη την Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Καλαμάτα, και πραγματικά δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες καθώς για να διατηρήσουν την ποιότητα, δεν μπορούνε να παράγουνε μεγάλες ποσότητες από τα προϊόντα, ειδικά τα γλυκά κουταλιού. Το μυστικό της γεύσης είναι ότι τα φτιάχνουνε όπως οι γιαγιάδες τους: δεν βάζουνε καθόλου συντηρητικά και διατηρούνται με την απόσταξη. Διατηρούνται για δύο χρόνια και αν δεν ανοιχτούν πολύ περισσότερο ακόμα και μέχρι πέντε χρόνια. Παράγουνε γλυκό καρυδάκι, σύκο, καρότο, κολοκύθι, νεραντζόλεμο, καρπούζι, δαμάσκηνο, βερίκοκο, πορτοκάλι, μανταρίνι, κυδώνι, σταφύλι, νεραντζάκι. Παράγουνε όμως και ζυμαρικά, τραχανά, χυλοπίτες, παραδοσιακές πίτες, κολοκυθόπιτες, λαχανόπιτες, τυρόπιτα, κρεατόπιτα, ζυμαρόπιτα. Επίσης ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει μπουφέ για κοινωνικές εκδηλώσεις και διάφορα αλλά γλυκίσματα όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κλπ, μαρμελάδες μπακλαβά, λαχανόπιτες, αλλά αναλαμβάνουν και catering με παραδοσιακά προϊόντα.
Στην αρχή τόσο το Θεσπρωτικό όσο και η Πρέβεζα και η Λευκάδα, που έχουν τουρισμό, στήριξαν αρχικά τα προϊόντα μας, έγιναν επώνυμα. Τώρα γίνονται ενέργειες ώστε ο συνεταιρισμός να πάρει το διαπιστευτήρια για HACCP. Η αγορά ζητάει γλυκά Λάκκα Σούλι και στις μέρες μας που οι δουλειές είναι δύσκολες οι γυναίκες είναι πολύ ευχαριστημένες".

Στον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Θεσπρωτικού "Η μικρή Λάκκα Σούλι" μπορείτε να προμηθευτείτε Παραδοσιακά εδέσματα, Γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, χωρίς συντηρητικά.

Τα προϊόντα μας


Ο χώρος του καφενείου μας 

Τα ράφια με τα προϊόντα μας

Γλυκό (κολοκύθι) 
Εκμεκ


ένα από τα γλυκά ταψιού (μπακλαβάς)


Λικέρ (γαρύφαλλο)


Τραχανάς


Επεξεργασία σύκου

Βράσιμο σύκου

1 σχόλιο:

Xristos Zikos είπε...

Δεν μπορω ομως να καταλαβω αν αυτα ειναι φρεσκα χειροποιητα η ειναι απλα κατεψυγμενα γλυκα που μπορω να παρω απο εδω πχ https://www.papa-pastry.com/el/products/glyka/glyka-kaf