Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Στην αναζήτηση της πολυπόθητης φοιτητικής στέγης βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες οι επιτυχόντες στα δύο τμήματα του ΤΕΙ της Πρέβεζας.

Σε αναζήτηση στέγης οι φοιτητές...

Στην αναζήτηση της πολυπόθητης φοιτητικής στέγης βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες οι επιτυχόντες στα δύο τμήματα του ΤΕΙ της Πρέβεζας.

Η ανακοίνωση των βάσεων την περασμένη εβδομάδα έδωσε το έναυσμα προκειμένου οι νέοι φοιτητές, πολλές φορές μαζί με τους γονείς τους, να ξεκινήσουν το...σαφάρι για την εξεύρεση της κατάλληλης κατοικίας που θα τους φιλοξενήσει τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια.


IMG 9163



Και μπορεί φέτος το πρώτο κριτήριο για την επιλογή Σχολής να ήταν ο τόπος διαμονής με τους περισσότερους μαθητές να επιλέγουν σχολές σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της πόλης τους, υπάρχουν όμως κι άλλοι που θα αναγκαστούν να μετακομίσουν προκειμένου να σπουδάσουν.

Έτσι και στην Πρέβεζα τις τελευταίες ημέρες οι φοιτητές ψάχνουν καθημερινά από εφημερίδες, μεσίτες και με πολύ περπάτημα μέσα στην πόλη ή και περιφερειακά, μέσα από τα γνωστά κίτρινα αυτοκόλλητα που γράφουν «ενοικιάζεται», να βρουν το κατάλληλο σπίτι.

Σύμφωνα με τα κτηματομεσιτικά γραφεία της Πρέβεζας υπάρχει μεγάλη προσφορά και οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την παλαιότητα του σπιτιού, την τοποθεσία και το αν είναι επιπλωμένο ή όχι.

Στην πλειοψηφία τους οι φοιτητές προτιμούν τα επιπλωμένα διαμερίσματα που θα έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς και χαμηλά κοινόχρηστα, ενώ όπως επισήμανε στο atpreveza.gr ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου της περιοχής υπάρχουν και αρκετοί φοιτητές που τηλεφωνικά ζητούν κατοικία κοντά στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, αλλά όταν γνωρίσουν την περιοχή προτιμούν τελικά να βρουν σπίτι κοντά στο κέντρο της πόλης.


IMG 9165

Γενικότερα οι τιμές των ενοικίων είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι ή λίγο χαμηλότερα και ενδεικτικά οι τιμές στην Πρέβεζα για τις γκαρσονιέρες ξεκινούν από τα 150-170 ευρώ και φτάνουν τα 200, ενώ στα δυάρια οι τιμές ξεκινούν από τα 220 ευρώ και φτάνουν τα 250-280.
«Αυτή τη στιγμή αυτό που ψάχνω περισσότερο είναι να βρω έναν συγκάτοικο για να μοιραστώ τα έξοδα και όχι το σπίτι αυτό καθαυτό» τόνισε στο atpreveza.gr ο Γιώργος, δευτεροετής φοιτητής στο τμήμα λογιστικής, σημειώνοντας ότι πολλοί είναι και οι φοιτητές παλαιότερων ετών που αναζητούν νέα κατοικία για διάφορους λόγους.

Οδηγίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.Ι.ΔΑ.)
Οδηγίες προς τους νέους φοιτητές και τους γονείς για την αναζήτηση στέγης, παρέχει η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνοντας πως με την οικονομική κρίση να έχει χτυπήσει τις περισσότερες οικογένειες η επιλογή του κατάλληλου φοιτητικού σπιτιού κρίνεται επιτακτική.
Πιο συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει:
-Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!!
-Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
-Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!
-Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
-Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
-Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
-Μακριά από τα δήθεν "γραφεία πληροφοριών", τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη προκαταβάλετε σε κανένα οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι!

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: