Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Μιά δεκαετία και βάλε πίσω το ΑΕΠ της χώρας.





Μία δεκαετία πίσω γύρισε σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ της χώρας, καθώς η ύφεση συνεχίζει να καλπάζει ως συνέπεια της δραστικής μείωσης των μισθών και των συντάξεων (και της συνεπαγόμενης μείωσης της κατανάλωσης), όπως επίσης της αύξησης των φόρων, της περικοπής των δημοσίων επενδύσεων και του κλεισίματος δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα στην εποχή του Μνημονίου.


Το ποσοστό της ύφεσης στο β' τρίμηνο ήταν 6,3% και με τάσεις να ανέβει στα επίπεδα του 7%. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, κατά το β΄ τρίμηνο του 2012 το ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε -σε τρέχουσες τιμές- στα 51,57 δισ. ευρώ, δηλαδή στα κατώτατα επίπεδα της τελευταίας επταετίας και σε σταθερές τιμές σε 43.661 εκατ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Και μάλιστα με ύφεση βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί με την ανακοίνωση του Αυγούστου.

Ειδικότερα το ΑΕΠ, σε σταθερές τιμές 2005, παρουσίασε μείωση κατά 6,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, έναντι της μείωσης 6,2% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση του δεύτερου τριμήνου και είχε ανακοινωθεί στις 13 Αυγούστου. Η διαφορά αυτή είναι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών δεύτερου τριμήνου).

Αναλυτικότερα η πτώση του ΑΕΠ κατά 6,3% "κρύβει" μεγάλη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και του ιδιωτικού τομέα, σε ποσοστό 8% (η μείωση την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν 7,4%) και μείωση κατά 3,7% της κατανάλωσης του Δημοσίου, παρά την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται, τη στάση πληρωμών του δημοσίου προς ιδιώτες (κοντά στα 6,7 δισ. ευρώ έφθαναν τα "φέσια" του Δημοσίου σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) και τη μεγάλη μείωση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις. Ως αποτέλεσμα η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 7,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Ανησυχητικά μεγάλη συνέχισε να είναι η πτώση και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, οπότε η μείωση ήταν σχεδόν η ίδια (19,6%).

Ανάχωμα στη συρρίκνωση του ΑΕΠ υπήρξε μόνο η μείωση κατά 12,3% των εισαγωγών, ως αποτέλεσμα της πίστωσης που κόπηκε σε εισαγωγείς, της μειωμένης ζήτησης εισαγομένων αγαθών συνεπεία της ύφεσης και της αποεπένδυσης κ.λπ. Επιπλέον μείωση κατά 4,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 6,5 %, δείχνοντας πως εν τέλει ήταν "φούσκα" η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση "τόνωση των εξαγωγών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: