Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Καθοριστικές για την Ελλάδα οι επόμενες βδομάδες.

εβδομαδες, επομενες, ελεγχο, eλλαδα

Οι αποφάσεις για τον έλεγχο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και η έκβαση των προσπαθειών, εντός και εκτός Ελλάδας, για την αποφυγή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, αναμένεται να κριθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Αυτή είναι η γενική εικόνα που παρουσιάζουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν, ότι ο στόχος του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να αποφευχθούν δυσμενέστερες εξελίξεις πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, και οι οποίες θα προκαλούσαν κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία, φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Την ίδια στιγμή, όμως, υποστηρίζουν ότι επειδή η κατάσταση είναι τόσο ρευστή στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωζώνη, δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι επόμενοι σημαντικοί σταθμοί θεωρούνται:
- Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.
- Η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο στις 14 Σεπτεμβρίου.
- Η έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
- Η έκθεση της τρόικας για το δανειακό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
- Η επίσημη σύνοδος του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα.
- Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 Οκτωβρίου.

Σε σημερινά δημοσιεύματα και ανταποκρίσεις τονίζονται, ιδιαίτερα, οι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη.

Όπως σημειώνεται, καθοριστικές για τις αντιδράσεις των αγορών αναμένεται να είναι οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αρκετοί διατυπώνουν την άποψη, ότι το μήνυμα Ντράγκι θα είναι πως το βαρύ καθήκον αναδόμησης των εθνικών οικονομιών επαφίεται στις κυβερνήσεις, ενώ, η ΕΚΤ θα παρεμβαίνει μόνο σε επείγουσες καταστάσεις, όταν επαπειλείται η βιωσιμότητα του ευρώ.

Στο μεταξύ, η "Ουάσιγκτον Ποστ", σε ανταπόκριση από την Αθήνα, προβάλλει με σημερινό δημοσίευμά της τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, 5,5 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι νέοι, ενώ στην Ελλάδα και την Ισπανία ανέρχεται στο "συγκλονιστικό", όπως επισημαίνεται, ποσοστό του 53%, στην Πορτογαλία 36%, στην Ιταλία 34% και στη Γαλλία 23%. Επίσης, καταγράφεται η τάση των νέων στην Ελλάδα που αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες.

Σε ένα άλλο θέμα που αφορά στην Ελλάδα και ευρύτερα την Ευρωζώνη αναφέρεται η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, στην αύξηση των αυτοκτονιών και των ψυχικών παθήσεων, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης χρέους και των μέτρων λιτότητας, την ώρα που οι κρατικές δαπάνες περίθαλψης μειώνονται άνω του 50%, όπως επισημαίνεται.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς οργανισμούς υγείας, τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει στην αύξηση των ψυχικών παθήσεων, των αυτοκτονιών, των κρουσμάτων κατάθλιψης και την αύξηση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και αντικαταθλιπτικών.

Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι παρουσιάζεται αύξηση των αυτοκτονιών, λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ, παράλληλα, οι ιατρικές δαπάνες έχουν μειωθεί άνω του 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: