Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας: «Ατζέντηδες ιδιωτών οι καθεστωτικές δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου»

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας: «Ατζέντηδες ιδιωτών οι καθεστωτικές δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβουλίου»

Η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας, μας κοινοποίησε ανακοίνωση της οργάνωσης, αναφορικά με την αγοραπωλησία της ΔΩΔΩΝΗ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η κρίση αυτού του συστήματος που σαπίζει έχει βαθύνει τόσο πολύ, που πλέον δεν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου οι κυρίαρχες παρατάξεις έκαναν τον ατζέντη των υποψήφιων αγοραστών, ψηφίζοντας την ιδιωτικοποίηση - το ξεπούλημα, πες καλύτερα, της ΔΩΔΩΝΗΣ.

Ο περιφερειάρχης καταρχήν λιβάνισε το «ΒΙΚΟ» - που όμως έχει βγει από το παιχνίδι - για να καταδείξει τελικά αυτόν που πραγματικά επιθυμεί, δηλαδή τον Σαράντη και την «ΤΥΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΟΣ». Με τη σειρά του, το μαγαζί του Αργύρη επέμενε στο «ΒΙΚΟ» και τις Ενώσεις των - τάχα μου - Αγροτικών Συνεταιρισμών, διαφημίζοντας δηλαδή τον εαυτό του.

Στην κορυφαία πράξη της παρωδίας του «Θάνατου του Εμποράκου» που ανέβηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας, ο στριμωγμένος από το σκάνδαλο του καρτέλ του κοτόπουλου βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, απειλούσε μαινόμενος να ρίξει την κυβέρνηση μήπως και μπορέσει να ξαναβάλει στο παιχνίδι την  κοινοπραξία Ενώσεων - «ΒΙΚΟΥ». Για να εξυπηρετήσουν τους πάτρωνές τους, οι θλιβεροί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της τρόικας εσωτερικού δεν διστάζουν ακόμη και να πριονίσουν το κλαδί που τους στηρίζει.

Ο λαός της Ηπείρου που παλεύει καθημερινά με τη φτώχεια, την ανεργία και τα χαράτσια όμως τους έχει πάρει χαμπάρι. Γνωρίζει πολύ καλά πως οι τοπικοί πολιτικοί ταγοί δεν είναι παρά ένας θλιβερός θίασος σκιών, καραγκιόζηδες των ντόπιων και μη συμφερόντων που θέλουν να αρπάξουν τη «ΔΩΔΩΝΗ». Λες κι αν πάει η εταιρεία σε «ηπειρώτικα» χέρια δεν θα εφαρμοστεί ο χρυσός για τον ιδιωτικό τομέα κανόνας των απολύσεων και των περικοπών. Λες και δεν θα κατρακυλήσει η τιμή παραγωγού στα καταστροφικά για τους κτηνοτρόφους επίπεδα που καθορίζει το καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών.

Οι παραγωγοί γνωρίζουν πως η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση τους επιφυλάσσει τις τιμές πείνας που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι από τον «ΟΛΥΜΠΟ». Οι εργαζόμενοι στη «ΔΩΔΩΝΗ» ξέρουν πως η ιδιωτικοποίηση σε κάθε περίπτωση σημαίνει μεροκάματα τρόμου, όπως στο «ΒΙΚΟ». Ο τελευταίος μάλιστα έγινε «τσάμπα» μάγκας με το φτηνό νερό που εμφιαλώνει και το πουλάει για χρυσάφι. Ας σημειωθεί πως αν ο «ΒΙΚΟΣ», το «ΖΑΓΟΡΙ» και οι άλλες εταιρείες πλήρωναν το νερό όσο το πληρώνουν οι πολίτες, τότε τα ταμεία των Δήμων θα ήταν γεμάτα. Έτσι γινόμαστε όλοι επιχειρηματίες.

Αλλά είπαμε, αυτοί είναι επενδυτές που αναπτύσσουν την οικονομία της περιοχής. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο περίφημος εξαγωγικός προσανατολισμός του «ΤΥΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΟΥ» καθόλου, μα καθόλου δεν εξασφαλίζει τον ηπειρωτικό ή θεσσαλικό χαρακτήρα της εταιρείας, απεναντίας, θα λέγαμε, τον βάζει σε κίνδυνο.

Δε νομίζουμε λοιπόν πως οι προτάσεις του «ΒΙΚΟΥ» και της «ΤΥΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΟΥ» διαφέρουν από αυτές της «ΣΙΜΟΣ» και της «Lactalis». Η διαφορά βρίσκεται στο επίπεδο των παρεμβάσεων και των διαδρομών ανάμεσα στα επιχειρηματικά lobby, στις τράπεζες και στα υπουργικά γραφεία. Η διαφορά βρίσκεται στη δύναμη και την ισχύ των συμφερόντων ή των ομάδων συμφερόντων. Η όποια έκβαση της σύγκρουσης των μεγάλων και μικρών ενδοκαπιταλιστικών συμφερόντων τίποτε καλό δεν προμηνύει για τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους.

Κατά συνέπεια αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι, οι κτηνοτρόφοι, ο εργαζόμενος λαός της Ηπείρου και όχι μόνο να προχωρήσει δίχως αυτούς. Ακόμη καλύτερα να προχωρήσει εναντία τους, συσπειρωμένος γύρω από τις ανάγκες και τα θεμελιώδη δικαιώματα του, σε σύγκρουση με τους επιχειρηματίες, ντόπιους, έλληνες και ξένους. Σε σύγκρουση με την Ε.Ε. και την τρόικα, τις κυβερνήσεις και τις τοπικές εξουσίες, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και το θίασο των περιφερειαρχών και των δημάρχων.

Υπ΄ αυτήν την πολιτική οπτική, η δημιουργία του Πανηπειρωτικού Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων - εισκομιστών, είναι η σωστή κίνηση. Είναι ανάγκη η «ΔΩΔΩΝΗ» να περάσει στα χέρια των παραγωγών με παράλληλη κρατική στήριξη. Και αυτή δεν είναι μια πρόταση διαχείρισης, αλλά δρόμος ελπίδας και αντίστασης μέσα στην αδιέξοδη πραγματικότητα της μνημονιακής κατάθλιψης. Είναι πρόταση αγώνα και ανατροπής, είναι πρόταση συγκρότησης μετώπου αγώνα εργαζόμενων, κτηνοτρόφων, μαζικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων που θα έχουν σκοπό να ανατρέψουν την τρικολόρ μνημονιακή κυβέρνηση, τα μέτρα της λιτότητας, της φτώχειας και της καταστολής, την πολιτική που ξεπουλάει τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Είναι σημαντικό όλες οι πολιτικές και εργατικές δυνάμεις που δρουν μέσα στο μαζικό κίνημα να μπουν σ' αυτόν τον αγώνα. Υπό την έννοια αυτή καλούμε την ΠΑΣΥ να αγωνιστεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων και των εργαζόμενων, επιλέγοντας την ενωτική πάλη και όχι τη διάσπαση και την απομόνωση όπως κακώς επέλεξαν οι σύντροφοι του ΠΑΜΕ αποχωρώντας από την τελευταία συνέλευση του ΕΚΙ και επιτρέποντας ουσιαστικά στην ΠΑΣΚΕ να το διαλύσει.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει και στηρίζει την αγωνιστική πρόταση του Πανηπειρωτικού Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων. Γιατί η «ΔΩΔΩΝΗ» δεν πρέπει να χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Γιατί μια τέτοια «ΔΩΔΩΝΗ», σε δίκτυο με άλλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις μπορεί να θρέψει το λαό μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Πολύ περισσότερο γιατί η πρόταση αυτή είναι μια πρόταση για το τώρα κι όχι για το μακρινό μέλλον του σοσιαλισμού.

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα κι όχι στα παζαρέματα, το συμβιβασμό και την υποταγή. Μπορούμε τώρα να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων, όπως μέχρι τώρα εμποδίσαμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Μπορούμε τώρα να ακολουθήσουμε το δρόμο της λαϊκής εξέγερσης που θα οικοδομήσει μια άλλη πραγματικότητα, μια άλλη ζωή για τον περιφρονημένο από τους πλούσιους και τους ισχυρούς κόσμο των «κάτω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: