Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Καταλονία: Η οικονομική κρίση διογκώνει το αίτημα για ανεξαρτησία.


Τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν μέρος στη χθεσινή ετήσια διαδήλωση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας στη Βαρκελώνη, κυματίζοντας τη σημαία της περιοχής. Η φετινή διαδήλωσή διοργανώθηκε με στόχο να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ και αποτέλεσε παράλληλα με μια διαμαρτυρία για τους φόρους που επιβάλλει η ισπανική κυβέρνηση στην περιοχή. 

Τελικά η διαδήλωση ήταν τόσο μαζική που οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να αλλάξουν την πορεία της, ενώ εξαιτίας της ευρείας χρήσης των κινητών τηλεφώνων, έπεσε για ώρες το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας. 



«Όλες οι σημαίες που βλέπω εδώ είναι υπέρ της ανεξαρτησίας. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσες πολλές σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας. Ποτέ σε όλη μου τη ζωή» δήλωσε ο Άλφρεντ Μπος, βουλευτής της αριστεράς στην Καταλονία.



«Αυτό είναι ένα πλήγμα για την κυβέρνηση. Άνθρωποι σαν εμένα ήρθαν από παντού. Δεν νομίζω ότι περίμεναν κάτι τόσο μεγάλο» σημείωσε μια διαδηλώτρια. 

Η Καταλονία ζητά από τη Μαδρίτη αναθεώρηση της φορολογικής συμφωνίας και παράλληλα ένα σχέδιο διάσωσης. Οι Καταλανοί υποστηρίζουν ότι πληρώνουν δυσανάλογο ποσοστό φόρων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε σχέση με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν.



Επιπλέον, η οικονομική κρίση της Ισπανίας, η οποία έχει αφήσει έναν στους τέσσερις ανέργους, εντείνει στην Καταλονία, το αίτημα για δημοσιονομική αλλά και πολιτική ανεξαρτησία από την Ισπανία. Πιο συγκεκριμένα οι Καταλανοί θεωρούν ότι θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για μια ενδεχόμενη αύξηση των φόρων οι οποίοι, ωστόσο, θα παραμένουν στην Καταλονία, εξυπηρετώντας τη δική της οικονομική πολιτική. 



Τον περασμένο μήνα, η Καταλονία ζήτησε ένα σχέδιο διάσωσης από τη Μαδρίτη ύψους 5 δισ. ευρώ υποστηρίζοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση το οφείλει στην περιοχή εξαιτίας της πολύ υψηλής φορολογίας που επιβάλλει.



Η Καταλονία αντιμετωπίζει, όπως και η υπόλοιπη Ισπανία, τεράστια οικονομικά προβλήματα. Φέτος θα χρειαστεί ένα δάνειο 13 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: