Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Στο δρόμο οι κτηνοτρόφοι και οι φορείς τους.


Σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από αύριο στις 11 το πρωί προχωρούν οι κτηνοτρόφοι και οι φορείς τους, με τη συμπαράσταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηντοροφίας, στο υπουργείο Οικονομικών, στην Αθήνα. Οι παραγωγοί διεκδικούν χρηματοδότηση για την αγορά ζωοτροφών και ρύθμιση των δανείων μας προς τις τράπεζες, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής τους. 

Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, την εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αλλά και τον ιδιαίτερα σημαντικό περιορισμό των τραπεζικών πιστώσεων, βάσιμες εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου κάνουν λόγο για σημαντική μείωση της αγροτικής παραγωγής εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας απόλυτα αναγκαίων εφοδίων - κυρίως ζωοτροφών, με συνέπεια να είναι ήδη ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του κλάδου της κτηνοτροφίας. 

Από την άλλη πλευρά, οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν ήδη περιορίσει σημαντικά την παραγωγή, αλλά και τα αποθέματα σιτηρών για ζωοτροφές (αραβόσιτος) με αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο των τιμών τους σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο. 

Είναι ενδεικτικό πως εξαιτίας της πρωτοφανούς ξηρασίας στην Αμερική, η οποία αποτελεί μακράν την πρώτη εξαγωγική χώρα αραβοσίτου σε παγκόσμιο επίπεδο, με μερίδιο 40% περίπου, προβλέπεται μείωση της παραγωγής κατά 13%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 40 εκατ. τόνους. Μειωμένη επίσης αναμένεται η παραγωγής της Ουκρανίας (-7%), της Σερβίας (-13%), αλλά και της ΕΕ 27 (-6%). Εξαιτίας αυτών των συνθηκών τα αποθέματα τέλους κατά την περίοδο 2011/2012 αναμένεται να μειωθούν κατά 10% περίπου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη ως συνέπεια την εξαιρετικά σημαντική αύξηση των τιμών του αραβοσίτου, τόσο στην Αμερική (από 230 δολ./τόνο τον Αύγουστο του 2011 σε 302 δολ./τόνο τον Αύγουστο του 2012, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 31% και πλέον) όσο και στην Ευρώπη. Ήδη στην Ιταλική αγορά οι τιμές παραγωγού στον αραβόσιτο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου του 2012 υπερέβησαν το επίπεδο των 275 ευρώ/τόνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 26% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Στην εγχώρια αγορά, τώρα, σημειώνεται ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στις τιμές σιτηρών για ζωοτροφές. Ειδικότερα, οι τιμές αραβοσίτου από 17-19 λεπτά/κιλό κυμαίνονται ήδη στο επίπεδο των 25-26 λεπτών/κιλό (αύξηση 45% περίπου), ενώ περσινά αποθέματα διαθέτονται στην αγορά σε τιμές παραγωγού που πλησιάζουν τα 32 λεπτά/κιλό. Ανάλογες αυξήσεις σημειώνονται στο κριθάρι (από 18 λεπτά/κιλό σε 30 λεπτά/κιλό), αλλά και στη μηδική (από 16-18 λεπτά/κιλό σε 25 λεπτά/κιλό σήμερα) η παραγωγή της οποίας αναμένεται να σημειώσει μεγάλη κάμψη (40% περίπου) εξαιτίας της ανομβρίας και της ξηρασίας. Σημειώνεται επίσης ότι δεν θα είναι διαθέσιμες στην εγχώρια αγορά ζωοτροφών ποσότητες σκληρού σίτου, μια και το σύνολο σχεδόν του προϊόντος αυτού, εξαιτίας της πολύ καλής ποιότητάς του, θα διατεθεί για ανθρώπινη διατροφή. 

Επισημαίνεται ότι η παραγωγή της χώρας σε αραβόσιτο βρισκόταν κατά το 2011 στο επίπεδο των 2,1 εκατ. τόνων περίπου, με εισαγωγές ύψους 420 χιλ. τόνων και εξαγωγές 31 χιλ. τόνων περίπου. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά κατά το τρέχον έτος, με σημαντική πτώση της παραγωγής αραβοσίτου (της τάξεως του 10% περίπου) αλλά και σημαντική αύξηση των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να καταστεί εξαιρετικά δυσχερής η διάθεση ζωοτροφικού αραβόσιτου για τους κτηνοτρόφους. 

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της παραγωγής σε ορισμένα σημαντικά προϊόντα του κτηνοτροφικού κλάδου. Χαρακτηριστικά, στο αιγοπρόβειο γάλα η εγχώρια παραγωγή δεν αναμένεται να υπερβεί τους 600 χιλ. τόνους έναντι των 650 χιλ. τόνων του 2011. Επίσης σημαντική αναμένεται η μείωση της παραγωγής στο αγελαδινό γάλα, μια και από 638 χιλ. τόνους το 2011 δεν αναμένεται να υπερβεί το 2012 τους 630 χιλ. τόνους. Εξαιτίας μάλιστα της πτώσης αυτής, η απόσταση της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος από την εθνική ποσόστωση (861 χιλ. τόνοι κατά την περίοδο 2011/2012) αναμένεται να υπερβεί το επίπεδο των 200 χιλ. τόνων. Να σημειωθεί ότι η απόσταση αυτή την περίοδο 2006/2007 κυμαίνονταν στο επίπεδο των 44 χιλ. τόνων περίπου. 

Εξαιτίας των δυσμενών αυτών εξελίξεων - και όχι μόνο, η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων βρίσκεται σε οριακό σημείο και ήδη αδυνατούν να ανταποκριθούν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους (προς Τράπεζες και Δημόσιο) προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες καθημερινής διαβίωσής τους. 

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για την εκκαθάριση της ΑΤΕ, μια και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις στην υπό εκκαθάριση "Αγροτική" περιλαμβάνεται ένας σημαντικός αριθμός αγροτών-κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών δανείων τους, οι οποίες είναι υπερήμερες άνω των 90 ημερών. Αδυνατούν έτσι να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση δανείων, όπως εκείνα που είχαν χορηγηθεί προηγούμενα (πριν την από 27.7.2012 απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για την εκκαθάριση της ΑΤΕ) και βρίσκονταν σε ρύθμιση με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και στην εξυπηρέτηση άλλων κατηγοριών δανείων (βραχυπρόθεσμα, επενδυτικά, δάνεια κεφαλαίων κίνησης, στεγαστικά κλπ.). 

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη κινηθεί για να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα, πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι χρειάζεται η Κομισιόν να δώσει την έγκρισή της. Νεότερα πάντως αναμένονται το διάστημα περί τις 20 του Σεπτέμβρη. 

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους και ο Σύνδεσμός τους αγωνιούν καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής και με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας, δημιουργούνται φαινόμενα υποσιτισμού των ζώων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό ύψος παραγωγής και την επάρκεια σε κτηνοτροφικά προϊόντα στο εσωτερικό της χώρας.

www.topogoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: