Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

"Η αθωότητα των μουσουλμάνων" και "ο Γέρων Παστίτσιος".



Όλη την τελευταία εβδομάδα κάθεται ο δυτικός κόσμος και ενοχλείται από τις εξεγέρσεις των μουσουλμάνων στον Αραβικό κόσμο γιατί τους εξόργισε η ταινία "η αθωότητα των μουσουλμάνων", που προσβάλει τα ήθη και τις επιταγές της θρησκείας τους, αφού απεικονίζει τον Μωάμεθ, κάτι που απαγορεύεται από τις παραδόσεις τους (αλλά στο Κοράνι δεν αναφέρεται κάτι).

Η Γαλλία κλείνει πρεσβείες, οι ΗΠΑ έχασαν έναν πρέσβη (και αποτελεί ενδιαφέρον ερώτημα για το πως θα αντιδράσουν μόλις κοπάσει η ένταση - εκτός και αν τους συμφέρει), και εδώ, στην Αθήνα, χθες είχαμε επεισόδια.

Όλοι θεωρούν τελείως παράλογη την στάση και τον φανατισμό των μουσουλμάνων. Παραβλέπεται, όμως, ο φανατισμός των χριστιανών.

Σε εκνευριστικό βαθμό διάφορα "εθνο-πατριωτικά" ΜΜΕ προωθούσαν τα λεγόμενα του Γέροντα Παΐσιου. Χωρίς αμφιβολία, ενδιαφέρουσα μορφή. Τώρα κατά πόσο μπορεί να ερμηνεύονται τα λεγόμενά του διά παντός επιστητού είναι άλλο θέμα. Παρόλα αυτά, ο Γέρων Παΐσιος έγινε δημοφιλές αποτέλεσμα στις μηχανές αναζήτησης, οπότε δως του όλοι αναρτήσεις με τον ίδιο.

Έτσι, λοιπόν, κάποιος κύριος αποφάσισε να φτιάξει μια σελίδα στο facebook σατυρικού περιεχομένου (κάτι σαν τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ ένα πράγμα) με το όνομα Γέρων Παστίτσιος. Δεν υπάρχει η πρόθεση να κριθεί η αίσθηση του χιούμορ του εμπνευστή - άλλωστε αυτό είναι υποκειμενικό.

Αλλά δεν είναι δυνατόν να κατακρίνει ένας κόσμος ολόκληρος την αντίδραση (που λόγω γνωστής ιδιοσυγκρασίας ήταν αναμενόμενη) των μουσουλμάνων, με την αιτιολογία ότι "εδώ είμαστε Δύση, και η κριτική και η σάτυρα προστατεύονται και είναι ελεύθερες και οι φανατικοί της Ανατολής θα πρέπει να συμβιβαστούν", και την ίδια στιγμή επειδή οι άλλοι φανατικοί, οι χρυσαυγίτες, έθεσαν θέμα προσβολής του Παΐσιου να συλλαμβάνεται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο διαχειριστής της σελίδας "Γέρων Παστίτσιος".

Ας επιλέξουμε (χωρίς ντροπές) τι θα πρεσβεύουμε πάντα, και όχι ανάλογα με το συμφέρον: είμαστε Δύση ή Ανατολή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: