Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Επιτροπή Ανταγωνισμού. ''Καρτέλ από εργολάβους οικοδομών κρατούσαν ψηλά τις τιμές των κατοικιών''.

Καρτέλ από εργολάβους οικοδομών κρατούσαν ψηλά τις τιμές

Καρτέλ από εργολάβους οικοδομών στην Αττική που κρατούσαν τεχνηέντως υψηλά τις τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων για οκτώ χρόνια διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πρόκειται για το γνωστό θέμα της «φούσκας» στην αγορά των ακινήτων και το οποίο ερεύνησε η ανεξάρτητη διοικητική αρχή και προχωρά σε εκδίκαση της υπόθεσης την 1η Νοεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα όπως έκανε χθες γνωστό η Επιτροπή Ανταγωνισμού η γενική διεύθυνση ολοκλήρωσε την εισήγησή της μετά από τους ελέγχους που έκανε στην Ένωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας η οποία και εκπροσωπεί το 14% των κατασκευαστών κατοικιών στην Αττική. Η αυτεπάγγελτη έρευνα διενεργήθηκε μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων στον τύπο σχετικά με τις υψηλές τιμές των ακινήτων, καθώς και ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, η οποία ανέφερε: «Συνάδελφοι, μην προχωρείτε σε ανεγέρσεις νέων κτιρίων, αν προηγουμένως δεν έχετε διαθέσει το 70% των ακινήτων που έχετε προς πώληση». 

Με απλά λόγια η Ένωση συνιστούσε στα μέλη της να μην κάνουν νέες κατασκευές αν προηγουμένως δεν πουλήσουν τα διαμερίσματα που είχαν έτοιμα, με απώτερο σκοπό να κρατούν τις τιμές ψηλά.

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού από την τη έρευνα προέκυψε ότι η Ε.Κ.Κ.Ε., μέσα από διαρκείς αποφάσεις ή και συστάσεις προς τα μέλη της τα έτη 2002 έως και 2009 συνέβαλλε στον περιορισμό της παραγωγής και διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών και στον έμμεσο καθορισμό των τιμών τους, που συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.

Με τις ενέργειες της αυτές η Ε.Κ.Κ.Ε υποκατέστησε τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη διατήρηση των τιμών πώλησης των κατοικιών στις διαμορφωμένες υψηλές τιμές.

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: