Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Το Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρησης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου ομόφωνα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στησυγχώνευση του Φορέα, με αυτόν του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου.



Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου κατά την συνεδρίασή του, στις 3-4-2012, συζήτησε διεξοδικά το θέμα των δρομολογούμενων συγχωνεύσεων και καταργήσεων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και συγκεκριμένα την πρόταση του ΥΠΕΚΑ περί συγχώνευσης του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με τον Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου.

Το Συμβούλιο του ΦΔ ομόφωνα εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στη γενικότερη λογική και πολιτική των συγχωνεύσεων και καταργήσεων ΦΔΠΠ, αλλά και στην ειδικότερη της συγχώνευσης του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με τον Φ.Δ. του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου. 
Ιδιαίτερα τονίσθηκε ότι:
-Το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου αποτελεί ήδη προϊόν συγχώνευσης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα) με αποτέλεσμα την δημιουργία της μεγαλύτερης χερσαίας Προστατευόμενης Περιοχής της χώρας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2.000.000 στρέμματα. Τα πολλαπλά προβλήματα και αρρυθμίες από την πρώτη αυτή συγχώνευση έχουν σήμερα, μετά από πέντε έτη, σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, με επίπονη όμως προσπάθεια, προσεκτική και ισορροπημένη λειτουργία και δράση του ΦΔ.

-Η νέα συγχώνευση του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα και οξύτερα προβλήματα, που θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να γεφυρωθούν και αμβλυνθούν. Οι δύο περιοχές δεν αποτελούν φυσική γεωγραφική συνέχεια και δεν παρουσιάζουν, παρά τον ορεινό χαρακτήρα τους, συνάφεια ως προς τα προστατευταία αντικείμενα. Η κάθε μία έχει τις ιδιαιτερότητές της, απαιτεί διαρκή εμπεριστατωμένη παρακολούθηση και αποτελεσματική φύλαξη, η οποία όπως είναι φυσικό δεν θα μπορεί εύκολα να ασκηθεί σε μία αχανή έκταση, που θα προσεγγίζει τα 3.000.000 στρέμματα. Το νέο διοικητικό σχήμα με τα σημερινό, αλλά και διπλάσιο στελεχικό δυναμικό, δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του και έτσι η όλη προσπάθεια θα οδηγηθεί σε ναυάγιο. Αυτό ελπίζουμε πως δεν το επιθυμεί κανείς και σίγουρα δεν το επιθυμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδοτούν αποκλειστικά το έργο των ΠΠ.

-Σε ό,τι αφορά στο νέο διοικητικό σχήμα, η χωρική αρμοδιότητά του θα εκτείνεται σε τρεις διοικητικές περιφέρειες - Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας - καθιστώντας την λειτουργία, αλλά και την τοπική εκπροσώπηση σε αυτό, ιδιαιτέρως προβληματική. Η δε σύγκληση του ΔΣ και δημιουργία απαρτίας θα αποτελεί τιτάνιο έργο για τον εκάστοτε πρόεδρο.

Επιπλέον οι δύο Φορείς Διαχείρισης έχουν σήμερα μεγάλη διαφορά στην οργάνωσή τους και στην εμπειρία εφαρμογής διαχειριστικών δράσεων στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς ο ΦΔ Τζουμέρκων είναι νεοσύστατος ενώ ο ΦΔ Βόρειας Πίνδου, λειτουργεί στελεχωμένος από το 2007. Οι καθυστερήσεις στην άσκηση αποτελεσματικής διαχείρισης, προκειμένου το νέο σχήμα να ισορροπήσει και να βρει ικανοποιητικό διαχειριστικό και διοικητικό ρυθμό, αναμένεται να είναι μεγάλες, με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση, τόσο των ασκούμενων διαχειριστικών δράσεων, όσο και του προστατευταίου αντικειμένου.

Με βάση όσα σε συντομία αναφέρθηκαν, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου ομόφωνα ζητεί από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την ακύρωση της δρομολογούμενης συγχώνευσης των δύο Φ.Δ. και την παραμονή του Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου με τη σημερινή του μορφή και περιοχή αναφοράς, στην οποία περιέχονται δύο Εθνικοί Δρυμοί, έντεκα περιοχές του δικτύου Natura 2000 και ένα Γεωπάρκο. Ο μοναδικός αυτός φυσικός πλούτος, συνοδευόμενος από σπουδαία παράδοση και πλούσιο πολιτισμό, πρέπει να προστατευθεί, αναδειχθεί και προβληθεί κατάλληλα. Αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των ευρύτερων περιοχών, για το λόγο αυτό το ΔΣ ζητεί από τους Δημάρχους των περιοχών και των δύο Εθνικών Πάρκων να τοποθετηθούν επίσημα επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: