Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

«Στεγνώνουν» τη χρηματοδότηση προς το ΚΕΠΡΟΝΑ Πρέβεζας

«Στεγνώνουν» τη χρηματοδότηση προς το ΚΕΠΡΟΝΑΠ

Στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι και τη 1 το μεσημέρι, έκαναν χθες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών της Πρέβεζας, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των εργαζομένων στα ΚΕΠΡΟΝΑΠ ολόκληρης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες διαμαρτύρονται για την φειδωλή χρηματοδότηση των Υπουργείων προς τα Κέντρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Το www.atpreveza.gr επισκέφτηκε το ΚΕΠΡΟΝΑΠ Πρέβεζας και συνομίλησε με τον κ. Γιώργο Γέρο, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου.

Αναφορικά με τους λόγους της στάσης εργασίας, ο κ. Γέρος τόνισε: «Η στάση εργασίας που κάνουμε έχει να κάνει με τις χαμηλές επιχορηγήσεις των Υπουργείων τα τελευταία έτη, τις συσσωρευμένες οφειλές τόσο του Υπουργείου Εσωτερικών που μας στηρίζει, όσο και του Υπουργείου Υγείας, αλλά επίσης έχει να κάνει και με την έλλειψη χρηματοδότησης από τους τοπικούς φορείς που μας στηρίζουν, Περιφέρεια, Δήμος και λοιποί σύλλογοι. Έχουν εξαληφθεί τα έσοδα και από εκεί.

Περισσότερο θα ήθελα να αναφερθώ στα δύο Υπουργεία, το Εσωτερικών και το Υγείας, καθώς έχουμε μείωση των κονδυλίων τα τελευταία χρόνια, η εισροή των χρημάτων είναι χαμηλή. Θα αναφερθώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, αν δεν δεν κάνω λάθος, οφείλει στα 72 κέντρα σε όλη την Ελλάδα το ποσό των 19 εκατομμυρίων ευρώ. Το Υπουργείο Υγείας έχει επίσης εξαγγείλει μείωση κατά 50% του προϋπολογισμού των Κέντρων.

Αυτό συμβαίνει γιατί το Υπουργείο Οικονομικών είναι ιδιαίτερα φειδωλό ως προς τη χρηματοδότηση των άλλων δύο Υπουργείων και με τη σειρά τους είναι φειδωλά προς τα Κέντρα».

Για τις δράσεις του ΚΕΠΡΟΝΑΠ, ο κ. Γέρος ανέφερε: «Έστω και με αυτή την πενιχρή ενίσχυση προσπαθεί το Κέντρο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Οι δράσεις μας θα συνεχιστούν, ωστόσο θα υπάρχει κάποια δυσκολία στο να εκτυπώσουμε κάποια φυλλάδια, που ενδεχομένως να χρειαστούν, Ο σχεδιασμός έχει να κάνει με τις κύριες ομάδες στόχου του Κέντρου, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί κατά πρώτο λόγο, οι γονείς και τα παιδιά, εάν και εφόσον μπορούμε να παρέμβουμε. Και μπορούμε να παρέμβουμε με κάποιες συναντήσεις πρωινές.

Όσοι θέλουν να απευθυνθούν στο Κέντρο μπορούν να το κάνουν τηλεφωνικά στο 2682060778 και αφορά χρήστες και εξαρτημένους, καθώς και συγγενείς αυτών, που θέλουν να πάρουν μία πρώτη βοήθεια, με σκοπό να τους παραπέμψουμε αν χρειάζεται κάτι τέτοιο σε αρμόδιες θεραπευτικές μονάδες. Το ΚΕΠΡΟΝΑΠ ασχολείται πρωτίστως με την πρόληψη και την εκπαίδευση ενηλίκων και νέων, αλλά και με το να βλέπει κάποια περιστατικά».
Το σωματείο των εργαζομένων στο ΚΕΠΡΟΝΑΠ μάλιστα εξέδωσε και την παρακάτω ανακοίνωση:
«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα 72 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων της χώρας προχωρούμε σε στάση εργασίας (από τις 9πμ. ως τις 1μμ.), την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου. Καθώς οι δομές μας αναγκάζονται να λειτουργούν με το 25% περίπου της προβλεπόμενης κεντρικής χρηματοδότησής τους, τουλάχιστον 20 Κέντρα Πρόληψης έχουν ήδη οδηγηθεί σε αδυναμία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών και μισθοδοσίας.
Διεκδικούμε:
1). Όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης ανοιχτά στον λαό. Όλες και όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, ενισχυμένοι με νέο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι οξυμένες ανάγκες των κατοίκων της χώρας για δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
2). Άμεση καταβολή των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΟΚΑΝΑ, που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ.
3). Καμία περαιτέρω περικοπή της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης. Συνέχιση της υποχρηματοδότησης των δομών μας, πόσο μάλλον περαιτέρω μειώσεις, με ήδη περικομμένο, πρακτικά, το 75% της επιχορήγησής τους, ισοδυναμεί με απόφαση άμεσου κλεισίματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κέντρων Πρόληψης.
4). Επίλυση του θεσμικού προβλήματος των δομών, με ενιαίο, διαφανές και δημοσίου χαρακτήρα πλαίσιο λειτουργίας.
5). Ισότιμη στήριξη και ανάπτυξη όλων των δομών Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, Ψυχικής Υγείας και γενικότερα Κοινωνικής Πρόνοιας, με σαφή τον καθολικό, άρα δημόσιο, χαρακτήρα τους και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους.
Ως Σωματείο Εργαζομένων σε αποκεντρωμένες δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, με την δουλειά μας και με την συμμετοχή μας στους κοινωνικούς αγώνες θα παλέψουμε, όχι μόνο για να διασώσουμε τις δομές μας, που εδώ και χρόνια ψυχορραγούν, αλλά για να συμβάλουμε ενεργά στην ανατροπή μιας ενιαίας ζοφερής πραγματικότητας, που οδηγεί τον Άνθρωπο σε υλική, συναισθηματική και πνευματική εξαθλίωση.
Σε περίπτωση που η Πολιτεία συνεχίσει την τακτική του «Ποντίου Πιλάτου», χρεώνοντας την εμπρόθετη καταστροφή των δομών μας σε κάποιο «φυσικό φαινόμενο Μνημόνιο», απέναντι στο οποίο αλλά και στις επιπτώσεις του δήθεν δεν έχει νόημα να οχυρωθεί, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με κάθε μέσο. Η προστασία της Υγείας των κατοίκων της χώρας είναι καθήκον της Πολιτείας και όχι δημοσιονομική ρουλέτα.
Χαιρετίζουμε τις παράλληλες κινητοποιήσεις των Αιρετών της Αυτοδιοίκησης για χρηματοδότηση των Δήμων, ώστε να μείνουν ανοιχτές στον δοκιμαζόμενο λαό όλες οι υπηρεσίες Πρόνοιας, στο πλαίσιο των οποίων χιλιάδες εργαζόμενοι παρέχουμε δωρεάν τις υπηρεσίες μας ανά την Ελλάδα υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Καλούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και από πλευράς των Αιρετών, ώστε να συμβάλουν σε μια δυναμική κοινωνική πίεση προς την υποτελή μνημονιακή κυβέρνηση».

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: