Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Δύο χρόνια «ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ». Ένας διετής απολογισμός παρουσίας και δράσης της δημοτικής Πρεβεζάνικης κίνησης.

Τις ημέρες αυτές, η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα - Λούρος - Ζάλογγο» έκλεισε δύο χρόνια ζωής και καθημερινής δράσης. Στο «μανιφέστο» μας της 18ης Σεπτεμβρίου 2010, με τίτλο «Ράμματα και οράματα για την Πρέβεζα και τον ενωμένο Δήμο Πρέβεζας - Λούρου - Ζαλόγγου», που απευθύναμε προς τους συνδημότες μας, λέγαμε: «Ο "Δημόσιος χώρος Πρέβεζα - Λούρος - Ζάλογγο" αντλεί εν μέρει τη νομιμοποίησή του από δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στον ανοιχτό και δημόσιο χώρο της Πρέβεζας με στόχο την διεκδίκηση και την προστασία του "δικαιώματος στην πόλη". Στις "κινηματικές" και "λόγιες" παρεμβάσεις μας των τελευταίων ετών, που έγιναν ανεξάρτητα από πολιτικά κόμματα, καταγγείλαμε την αδυναμία των εκπροσώπων των κρατικών αρχών και την αδιαφορία τους να σκύψουν με ανθρωπιά στα ζητήματα χώρου του Δήμου». Η προβληματική του χώρου, σαν καθρέφτη παρατήρησης της ζωής του Δήμου, μέσα από το ιδεώδες της ήπιας διαχείρισης, παραμένει, ακόμα σήμερα, κυρίαρχη, στη συλλογιστική μας για ίσα δικαιώματα, τίμια οικονομική λειτουργία - ανάπτυξη στην πόλη μας και ζωογόνηση του παραγωγικού δυναμικού σε όλο το δημοτικό έδαφος.

Η δράση μας αναπτύχθηκε σε πέντε άξονες καθημερινής δουλειάς και συνεργασίας, που θα κατατάσσαμε ως εξής: Ενημερωτική (με αναλύσεις σε εφημερίδες, ομιλίες, συνεντεύξεις και 350 σημειώματα στο ιστολόγιό μας, σε μεγάλη ποικιλία διατύπωσης θέσεων δημοτικής πολιτικής), κινηματική (με τη συμμετοχή των συνεργατών μας και την προσωπική μας παρουσία σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις δημόσιου χώρου), θεσμική (με τη συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα λοιπά όργανα του Δήμου και τις αναλήψεις εκπροσώπησης σε εθνικά όργανα), παραταξιακή (με τις δημόσιες ταχτικές συναντήσεις προετοιμασίας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με συμμετοχή φίλων και συνεργατών) και κοινωνική (με την ανακοίνωση της ίδρυσης του Κοινωνικού Ιατρείου, αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών του 2010 και την ανάληψη της στέγασής του).

Οι δράσεις αυτές βασίστηκαν στην αλληλοβοήθεια των συνεργατών του «Δημόσιου Χώρου», στη συνεχή εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των υποψηφίων στο φηφοδέλτιό μας, στη συμβολή των Πρεβεζάνων φίλων, εδώ και σε άλλες πόλεις, που αντιμετώπισαν με συμπάθεια και ειλικρίνεια την κίνησή μας, στη σημαντική βοήθεια από δημότες που μας εμπιστεύθηκαν προβλήματα και προτάσεις για την καλή λειτουργία του Δήμου, και στην ανεκτίμητη συμβολή των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης που θέλησαν να δώσουν μεγαλύτερη δύναμη στη φωνή μας.

Σαν στοιχείο που κατέστησε αποτελεσματικότερη την παρουσία της παράταξής μας, πρέπει να συμπεριλάβουμε τη, σε μεγάλο βαθμό, συλλογικότητα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μας. Αυτή καθορίστηκε από την προσωπικότητα του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και την υπευθυνότητα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Εξάλλου, η ενεργός συμμετοχή όλων των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων στο συνεχή προβληματισμό για την αναζήτηση λύσεων, μας επέτρεψε να διευρύνουμε την αγωνιστική οπτική μας και να βαθύνουμε, με την πολύτιμη βοήθεια των δημοτικών μας υπάλληλων, τις θέσεις μας.

Γιάννης Ρέντζος
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
«Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα - Λούρος - Ζάλογγο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: