Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Σύγκρουση κορυφής για την εκλογή Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.


Η Ελλαδική Εκκλησία έχει αναγάγει σε μείζον θέμα την εκλογή νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Πέρα από τα ονόματα που φέρονται ως υποψήφια για τη θέση (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ) και ενημερωθήκατε γι' αυτά, φαίνεται πως η εκλογή θα προκύψει από «σύγκρουση» σε κορυφαίο επίπεδο, ανάμεσα σε δύο διαφορετικές φιλοσοφίες περί λειτουργίας και ρόλου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διαμορφώνονται «συμμαχίες» αυτή τη στιγμή για την τελική «αντιπαράθεση» στην συνεδρίαση της Ιεραρχίας για την εκλογή του Μητροπολίτη, που θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Διαβάζουμε στο sotirioslogos.gr:
«Εντός των επομένων εβδομάδων, στις αρχές Οκτώβρη, η Εκκλησία της Ελλάδος, καλείται να επιλέξει τον διάδοχο του Μελετίου!
Ελπίζαμε μέχρι τώρα, ότι στην τελική απόφαση θα έπαιζαν ρόλο και θα βάρυναν όλα τα προηγούμενα και ο διάδοχος του Μελετίου θα είναι ένας άνθρωπος που θα ενώσει τα διεστώτα και θα συγκεράσει με σοφία και σύνεση, τα όσα πέρασε η Μητρόπολη τα τελευταία σαράντα χρόνια!

Δυστυχώς οι σημερινοί Ιεράρχες μας, φαίνεται οτι στην μεγάλη πλειοψηφία τους σκέφτονται υποκειμενικά και λειτουργούν με βάση τις προσωπικές τους επιλογές, επιδιώξεις και τα συμφέροντα!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέχρι στιγμής δεν έχει αποφανθεί για την δική του προτίμηση!
Οι κυρίαρχες τάσεις που έχουν δημιουργηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή,είναι δύο...


Μία τάση της Ιεραρχίας θέλει τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Αρχιμ. Θεοδόσιο Μαρτζούχο, πνευματικό ανάστημα του Μελέτιου, ως επόμενο Ποιμενάρχη της Αποστολικής Μητρόπολης!

Τον Θεοδόσιο στηρίζουν ο Γέρων Σπάρτης Ευστάθιος- από πνευματική υποχρέωση προς τον αείμνηστο Μελέτιο, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει μαζί από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας- καθώς και ένας σημαντικός αριθμός επαμφοτεριζόντων Ιεραρχών- οπαδών του νεωτερισμού των μεταφρασμένων κειμένων- όπως οι Δημητριάδος Ιγνάτιος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, Αιτωλίας Κοσμάς, Μεσσηνίας Χρυσόστομος κ.ά., οι οποίοι στο πρόσωπο του Θεοδόσιου θα βρουν τον μεγάλο κυματοθραύστη εντός της Ιεραρχίας για το θέμα αυτό και τον άφοβο υποστηρικτή της ιδέας των μεταφράσεων.

Στην ομάδα αυτή, υποστηρικτών του Θεοδοσίου, εντάσσονται και μερικοί ακόμη Αρχιερείς για άλλους, όμως, λόγους. Όπως για παράδειγμα ο Κιλκισίου Εμμανουήλ και ο Θηβών Γεώργιος- ο οποίος προτιμά τον Θεοδόσιο- γιατί λέει ήταν συμφοιτητής του αλλά και διότι, κατά τη γνώμη του, πρέπει να προωθούνται και να προάγονται οι πρωτοσύγκελοι των Μητροπόλεων που ξέρουν πρόσωπα και πράγματα...
Βέβαια στην περίπτωση της εκλογής του Θηβών δεν ίσχυσε αυτό... Αντί του επι 20ετία πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας, Αρχιμ.Φιλόθεου Θεοδωρόπουλου (ασχέτως ποιοτικών προσόντων του καθενός) προτιμήθηκε για Θηβών ο Γεώργιος που ήταν Ηγούμενος της Μονής του Οσίου Λουκά και από τον Φιλόθεο ζήτησε ο Γέωργιος ευθύς ως εξελέγη να παραιτηθεί! Βέβαια τα τόσο φιλάδελφα αισθήματα που υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία, δεν μας εκπλήσσουν...

Αυτό που μας τρομάζει είναι το περίσσευμα υποκρισίας που κυριαρχεί μεταξύ των κληρικών- ορισμένων κληρικών- όλων των βαθμίδων!!
Έτσι για να μαθαίνουμε πώς γράφεται η σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία...


Η άλλη τάση που έχει δημιουργηθεί στην Ιεραρχία, προωθεί τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Τσιρίγκα, Γραμματέα της Επιτροπής Νομοκανονικών, από τους παλαιότερους Συνοδικούς Γραμματείς - και ίσως- ο παλαιότερος!

Της ομάδας στήριξης του Χρυσόστομου Τσιρίγκα, ηγείται ο παλαιός Μητροπολίτης Τρίκκης Αλέξιος, (για τον οποίο λέγεται ότι διαδίδει ο ίδιος ότι αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε αποδεκτή την υποψηφιότητα Χρυσοστόμου θα θύμωνε πολύ...και τότε;;;;;!! Θού Κύριε φυλακή τω στόματί μου).

Από κοντά με τον Τρίκκης Αλέξιο και οι Μητροπολίτες Γρεβενών Σέργιος (άσχετον: γιατί στα Γρεβενά λένε τα λεφτά είναι πολλά;; Τί εννοούν;; Το ψάχνουμε γιατί τα emails που μας έρχονται και το καταγγέλουν είναι εξίσου πολλά). Επίσης ο Νικαίας Αλέξιος, ο Πειραιώς Σεραφείμ, (ο οποίος θεωρεί τον Χρυσόστομο διάδοχό του στη Συνοδική Γραμματεία Νομοκανονικών και επομένως πρέπει πια να προαχθεί) καθώς και μία ομάδα νέων Ιεραρχών, προσφάτως προαχθέντων, οι οποίοι συνυπηρέτησαν με τον Χρυσόστομο στα Συνοδικά γραφεία.

Η υποβόσκουσα υποψηφιότητα του Αρχιμ. Κλήμη Κουτσομύτη, Α ´ Γραμματέα της Συνόδου, δεν καρποφόρησε καθώς φαίνεται, μετά την αινιγματική στάση του Αρχιεπισκόπου στο θέμα αυτής της εκλογής.

Οι δύο προηγούμενοι υποψήφιοι, Θεοδόσιος και Χρυσόστομος, έχουν βρεί ισχυρούς υποστηρικτές Ιεράρχες, για να τους προβάλλουν στην Ιεραρχία. Ο τρίτος φερόμενος, μέχρι τελευταία ,ως υποψήφιος, Αρχιμ. Κλήμης, που τυγχάνει πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, δεν έτυχε ανάλογης υποστήριξης από τον Γέροντά του Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος, δεν φαίνεται να επιθυμεί αυτή τη στιγμη την προαγωγή του Αρχιμ. Κλήμη, ο οποίος μολονότι είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους άλλους δύο υποψήφιους, αναγκάζεται να μείνει για μία ακόμη φορά στη γωνία, εκτός μάχης!

Φαίνεται ότι θα πληρώνει για πολύ ακόμη,την θετική του απόκριση στο κάλεσμα του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, να έλθει ύστερα από εισήγηση του τότε Αρχιγραμματέως της Συνόδου, νυν Καισαριανής Δανιήλ, να υπηρετήσει την Εκκλησία στην κεντρική δοίκηση, στη Σύνοδο.

Οι πληροφορίες λένε ότι μολονότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν έδωσε επισήμως το χρίσμα σε κανέναν από τους υποψήφιους είπε στους ενδιαφερόμενους υποστηρικτές των δύο υποψηφίων που του μίλησαν για τις προθέσεις τους, να προχωρήσουν στην προβολή της υποψηφιότητας του εκλεκτού τους και στο τέλος ας βγεί όποιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Ιεραρχίας.

ΤΟ "ΑΙΝΙΓΜΑ"ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ...
Η ''αινιγματική'' μέχρι στιγμής, στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, έχει αφήσει άφωνους πολλούς Ιεράρχες και παράλληλα έχει προβληματίσει δεδομένου ότι είναι πολλοί εκείνοι που φοβούνται ότι η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, θα αποτελέσει την απαρχή νέων δεινών και τη δημιουργία ανεξέλεγκτων καταστάσεων στο εσωτερικό της Εκκλησίας!

Ήδη έχουν σχηματισθεί δύο ισχυρά μέτωπα, τα οποία θα κονταροχτυπηθούν στην επερχόμενη τακτική Ιεραρχία του Οκτωβρίου.

Ο αγώνας που θα δοθεί, δε θα είναι μόνο για την επικράτηση ενός προσώπου έναντι του άλλου, αλλά για την επικράτηση αυτών που θέλουν την επιβολή μεταφράσεων στα Ιερά κείμενα της Θείας Λατρείας και των λοιπών Ιερών Ακολουθιών, εν ονόματι ενός ατελέσφορου εκσυγχρονισμού, έναντι εκείνων που θεωρούν ότι κάθε καινοτομία που γίνεται βιαστικά και χάριν ανέξοδων εντυπωσιασμών, βλάπτει σοβαρά την ενότητα της Εκκλησίας!

Αυτά ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Κάποιοι μάλιστα παλιοί Ιεράρχες, με εμπειρία στη Βυζαντινή καμαρίλα, θεωρούν και ερμηνεύουν τη στάση αυτή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ως πρόθεσή του να αιφνιδιάσει δήθεν, την τελευταία στιγμή, με άλλο νέο πρόσωπο της δικής του επιλογής.

Μετά την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου από τη Σαντορίνη λένε ορισμένοι οτι θα καταλάβουμε πολλά και θα φανεί προς τα πού κλίνει!

Άλλωστε πάντα ισχύει το παλιό και χιλιοειπωμένο:" η νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: