Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Στοιχεία - σοκ για την παραβατικότητα στην εργατική νομοθεσία προκύπτουν από τους ελέγχους των αρμόδιων φορέων.


Στοιχεία - σοκ για την παραβατικότητα στην εργατική νομοθεσία προκύπτουν από τους ελέγχους των αρμόδιων φορέων πανελλαδικά στο πρώτο επτάμηνο του 2012. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αχαΐας όπου σε 78 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τις περιφερειακές επιθεωρήσεις επιβλήθηκαν 75 κυρώσεις διαμορφώνοντας το ποσοστό παραβατικότητας των επιχειρήσεων στο 96,2%. Στα ίδια περίπου επίπεδα βρίσκεται και η Ροδόπη με 74 κυρώσεις σε 77 ελέγχους.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις» για την εφαρμογή των διατάξεων εργατικής νομοθεσίας, στους εν λόγω νομούς πρέπει να γίνουν συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους 521 και 471 έλεγχοι αντίστοιχα. Που σημαίνει ότι τα παραπάνω ποσοστά παραβατικότητας μπορεί να αλλάξουν σημαντικά καθώς αφορούν μόλις το 15% του αριθμού των ελέγχων που οφείλουν να κάνουν οι επιθεωρητές.

Αλλες περιοχές όπου παραβιάζεται κατά κόρον η εργατική νομοθεσία είναι οι νομοί Ηλείας με τις παραβάσεις να φτάνουν το 75% του συνολικού αριθμού ελέγχων, Κορινθίας (67,7%), Χανίων (66,2%), Χαλκιδικής (65,7%), Γρεβενών (55%), Ηρακλείου (52,7%). Και σε αυτές τις περιοχές θα υπάρξει εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων από το ΣΕΠΕ.

Βάσει του σχεδίου «Αρτεμις», στο στόχαστρο των επιθεωρητών φέτος έχουν μπει τα ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας και εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, συνεργεία καθαρισμού και σεκιούριτι, σουπερμάρκετ και πολυκαταστήματα, διανομές, ταχυμεταφορές, επιχειρήσεις που απασχολούν επαγγελματίες οδηγούς, εργολάβοι και υπεργολάβοι σε κατασκευές και τεχνικά έργα, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές, ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις και διάφοροι άλλοι κλάδοι.

Από την πλευρά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ειδικό βάρος θα δοθεί στους ελέγχους εργοδοτών που παραβιάζουν συστηματικά και κατ' εξακολούθηση τον νόμο την τελευταία πενταετία. Τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν, θα αναπροσαρμοστούν και θα εξεταστούν εντός του Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι στοχευμένοι έλεγχοι.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: