Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Έρχεται ακριβός χειμώνας στην Ήπειρο.

Ο χειμώνας μπήκε κάπως απότομα με τη βροχή, αλλά οι κάτοικοι της Ηπείρου και ιδιαίτερα των ορεινών των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Θεσπρωτίας, εδώ και αρκετό καιρό ήδη προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τους επόμενους κρύους, αλλά και ακριβότερους από ποτέ, μήνες που έρχονται.

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Ένα μήνα ακριβώς πριν την έναρξη της διάθεσής του, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ούτε εάν η τιμή του θα εξισωθεί πλήρως με αυτή του πετρελαίου κίνησης, ούτε πώς θα υπάρξει επιστροφή σε ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. Το σενάριο της απόλυτης εξίσωσης έχει επιστρέψει στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες καθώς η ανάγκη για έσοδα αναπροσαρμόζει τα περσινά σχέδια (πρόβλεψη για εξίσωση στο 80%) και αν τελικά επαληθευτεί, θα φέρει το λίτρο κοντά στο 1,60?.
Πώς αντιδράνε όμως οι κάτοικοι των Ιωαννίνων ενώπιον του διπλασιασμού της δαπάνης για θέρμανση, σε μια περιοχή που έχει σκληρούς χειμώνες; Τον τελευταίο μήνα επισκέπτονται κυριολεκτικά κατά κύματα, εταιρίες και ειδικούς που ασχολούνται με τις εγκαταστάσεις συστημάτων θέρμανσης, με κοινό παρονομαστή, το αίτημα για «κάτι φθηνότερο» από το πετρέλαιο, χωρίς όμως να ξέρουν κατ' ανάγκη τι θέλουν. «Έχουμε φτάσει σε σημείο να κάνουμε ενημερώσεις σε ομάδες πελατών. Έχουμε περίπου 80 με 100 άτομα την ημέρα» λέει στον «Η.Α.» ο Κώστας Τσιούρης της εταιρίας Saturn και συνεχίζει: «Ο κόσμος θέλει να εξοικονομήσει χρήματα, ψάχνει ακόμα πιο φθηνές λύσεις από το υγραέριο ή το πέλετ».
Ποιες είναι αυτές; Τοποθετούνται ακόμα και ξυλόσομπες σε σπίτια και μάλιστα σε καινούργια. Η. αναγκαστική μόδα της ξυλόσομπας είναι πολύ διαδεδομένη φέτος στα Γιάννενα, με τα καταστήματα να κάνουν εγκαταστάσεις ακόμα και σε καινούργια σπίτια, στα οποία οι ιδιοκτήτες μπαίνουν για πρώτη φορά φέτος!
Πού θα βρούμε πέλλετ;
Φυσικά, υπάρχουν και όσοι αντικαθιστούν τους καυστήρες πετρελαίου με πιο εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις, όπως το υγραέριο και το πέλλετ. Παρότι αμφότερα παραμένουν πιο φτηνά, δεν λείπουν και τα προβλήματα. Ειδικά στην περίπτωση του πέλλετ, των συμπιεσμένων υπολειμμάτων ξυλείας, υπάρχει το θέμα της προμήθειας της ελληνικής αγοράς. Η ποιότητά του δεν είναι πάντα δεδομένη και πολύ συχνά, το πιστοποιημένο καύσιμο είναι και αρκετά ακριβό, σε σημείο που οι καταναλωτές έχουν ενδοιασμούς εάν θα το χρησιμοποιήσουν. Πέρυσι τέτοιον περίπου καιρό, σχεδιαζόταν η λειτουργία ενός εργοστασίου στην Κόνιτσα, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει ακόμα. Το εργοστάσιο της εταιρίας Agroenergy έχει «παγώσει» λόγω οικονομικών προβλημάτων και δεν προβλέπεται, σύμφωνα με την εταιρία, να ξεκινήσει η λειτουργία του σύντομα. Την ίδια στιγμή, πολλά ξυλουργεία της περιοχής προσπαθούν να βρουν τρόπο να διοχετεύσουν τα υπολείμματα των εργοστασίων, προκειμένου να προσθέσουν εισόδημα.

Κόψτε ξύλα, αλλά όχι παράνομα.
Μια σίγουρη λύση επίσης, είναι η «πρωτόλεια» ξυλεία, για κάψιμο στο τζάκι. Κι εδώ όμως δεν λείπουν τα «παρατράγουδα» καθώς αρκετοί συμπολίτες καταφεύγουν στην παράνομη υλοτομία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα ξύλα του χειμώνα. «Έχουμε αρκετές καταγγελίες, περισσότερες σίγουρα από πέρυσι» λέει ο δασάρχης Κόνιτσας Κώστας Τριάντης. Για αρκετές από τις περιπτώσεις, έχουν ασκηθεί ήδη μηνύσεις.
Εν τέλει, ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος και κρύος. Λύσεις υπάρχουν βέβαια και με μια ψύχραιμη και λίγο οικολογικότερη από ό,τι συνήθως σκέψη, μπορούν τα πράγματα να βελτιωθούν. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που το επίδομα θέρμανσης ίσως να μη δοθεί φέτος καθώς στον προϋπολογισμό του 2012 δεν έχει εγγραφεί σχετικό κονδύλι. Μια εναλλακτική λύση είναι να αντικατασταθεί το επίδομα με κλιμακωτές επιστροφές φόρου. Όσο όμως πηγαίνει επί μακρόν η ιστορία των «νέων μέτρων» (ήδη μιλάμε γι αυτά ένα μήνα και πλέον, χωρίς να τα γνωρίζουμε ακόμα) και διαιωνίζεται η οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και αυξάνονται οι άνθρωποι που λόγω περικοπών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ο χειμώνας θα προβλέπεται δύσκολος.

www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: