Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Οι υψηλές τιμές κυρίως σε τρόφιμα «καίνε» τους Ηπειρώτες.Τ α εισοδήματα των πολιτών έχουν μειωθεί δραματικά και. η ακρίβεια οδηγεί σε απόγνωση.

Ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής στα ελληνικά προϊόντα.

«Παραμιλούν» οι καταναλωτές από το διαρκώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας, που «χτύπησε» τα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως τα τρόφιμα. Σε μια εποχή που το βιοτικό επίπεδο των περισσότερων έχει μειωθεί δραστικά, οι τιμές των προϊόντων «τραβούν την ανηφόρα» και μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας, για μεταστροφή του κλίματος, γεγονός που φέρνει σε απόγνωση τους πολίτες. 

Το «τσουνάμι» ακρίβειας πλήττει σφόδρα την Ήπειρο, και αυτό παρά το γεγονός, ότι εδώ πολλοί έχουν την δυνατότητα να προμηθεύονται ορισμένα προϊόντα από τους κήπους στα χωριά τους. 

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι νιώθουν τη. θηλιά της ακρίβειας να σφίγγει όλο και πιο πολύ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο βασικός μισθός βρίσκεται πλέον, στα επίπεδα του 1999, όμως οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης έχουν «εκτιναχθεί» πάνω από 80%! Τρόφιμα, καύσιμα κ.α. είδη είναι απαγορευτικά για τους περισσότερους. Αρκεί να σκεφθεί κανείς, ότι το 1999 η βενζίνη κόστιζε 52 λεπτά το λίτρο και τώρα ξεπερνά το 1,8 ευρώ! Και είναι βέβαιο, ότι όσο δεν λαμβάνονται μέτρα επίλυσης αυτής της μάστιγας, τόσο το πρόβλημα θα εξαπλώνεται. 

Οι φόροι. 
Ένας από τους λόγους που εξηγούν την ακρίβεια είναι οι υψηλοί συντελεστές του ΦΠΑ, που υπάρχουν στη χώρα μας. Όπως είναι γνωστό, αυτοί διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 13% και 23%, αρκετά υψηλότερα από την Ισπανία (οι αντίστοιχοι είναι 8% και 18%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5% και 20%).
Δεν είναι όμως μόνο οι φόροι που «ευθύνονται» για την ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα. Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), μια από τις αιτίες των υπερβολικά υψηλών τιμών είναι η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού και λιανικού εμπορίου, με μυστικές συμφωνίες με πιο πρόσφατο παράδειγμα το «καρτέλ» στην αγορά κοτόπουλου, που εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ή το καρτέλ στο χονδρεμπόριο των νωπών οπωροκηπευτικών, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
«Η διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς, παρά την ύφεση» είναι μια ακόμη αιτία, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ. Τι σημαίνουν αυτά; Ότι ουσιαστικά, η αιτία της ακρίβειας δεν οφείλεται αποκλειστικά στον υψηλό ΦΠΑ, αλλά στην τάση ορισμένων παραγόντων της αγοράς να βγάλουν υψηλό κέρδος, με τη μικρότερη δυνατή απόδοση! 

Αθρόες εισαγωγές. 
Και εδώ ακριβώς μπορεί κάποιος να συνδέσει το υψηλό «κύμα» ακρίβειας με τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων, ακόμη και κάποιων που αφειδώς παράγονται στην Ελλάδα και στην Ήπειρο, όπως τα πορτοκάλια. Επειδή όμως αυτή η παραγωγή κοστίζει πολύ ακριβά, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται και βεβαίως συνεχίζουν την ανοδική πορεία, περνώντας από τους μεσάζοντες, μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή. 
Από την άλλη, τα εισαγόμενα προϊόντα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά, δηλαδή πιο φθηνά (στην παραγωγή, αλλά και στη μεταφορά), και ως εκ τούτου φθάνουν με μειωμένη τιμή στο πιάτο ή στο ράφι του καταναλωτή. 
Αυτή τη στιγμή, σε σούπερ- μάρκετ των Ιωαννίνων μπορεί κάποιος να βρει αρκετά ελληνικά προϊόντα, κυρίως οπωροκηπευτικά, που πωλούνται σε τιμές, οι οποίες σαφώς δεν θεωρούνται φθηνές. Από την άλλη, δίπλα στα ελληνικά προϊόντα υπάρχουν κουνουπίδια και μπρόκολα Ολλανδίας, γλυκοπατάτες Ιταλίας κ.α., σε τιμές πολύ πιο προσιτές. 

Συνεργασία. 
Όπως εξηγούν παραγωγοί, αποτελεσματική λύση για την καλύτερη προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές -που είναι και το βασικό ζητούμενο σήμερα- θα ήταν η συνεργασία μεταξύ κτηνοτρόφων και γεωργών, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος των ζωοτροφών, ενώ άκρως απαραίτητη θεωρείται και η παράκαμψη των μεσαζόντων. 
«Πρέπει τα προϊόντα μας να φθάνουν άμεσα στους καταναλωτές, σε χαμηλές τιμές. Έτσι, θα μειωθεί το δικό μας κόστος παραγωγής, αλλά και η τελική τιμή των προϊόντων. Είναι θέμα βούλησης μεταξύ των παραγωγών, αλλά και της Πολιτείας.» υποστηρίζουν. 
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό χθες, το «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες» θα επεκταθεί και σε νέα προϊόντα, όπως όσπρια, αλεύρι, φρούτα και λαχανικά. Ακόμη, το «Κίνημα» παρουσίασε τη συσκευασία προϊόντος με την ένδειξη «Χωρίς Μεσάζοντες». Πρόκειται για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το οποίο παράγεται στην Κατερίνη και θα διατίθεται προς 5,90 ευρώ σε συσκευασίες των 10 κιλών, δηλαδή 59 λεπτά/κιλό, όταν στην αγορά πουλιέται σχεδόν σε διπλάσια τιμή!

Οι στρεβλώσεις. 
Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μια από τις κυριότερες αιτίες για την ακρίβεια στην αγορά είναι οι στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές, όπως στις μεταφορές. Είναι γεγονός, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η μεταφορά τροφίμων π.χ. από τα Γιάννινα στην Κρήτη είναι ακριβότερη απο την μεταφορά του ίδιου φορτίου από τα Γιάννινα στην Ολλανδία. 
Αυτές οι στρεβλώσεις «εξαιτίας της ιδιομορφίας τους, εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και συμβάλλουν στη διόγκωση των τελικών τιμών π.χ. απαγόρευση συνδυαστικών μεταφορών νωπών με άλλα προϊόντα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΕΣΕΕ. 
Και καταλήγει λέγοντας ότι «κάποιοι δεν αφήνουν τις ανταγωνιστικές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις να αγοράσουν φθηνά, για να τις αναγκάσουν -με δικαιολογία την κρίση- σε κλείσιμο. Νομίζουν ότι όταν ανεβαίνει η στάθμη του νερού, εμείς οι «κοντοί της αγοράς» θα πνιγούμε πρώτοι, ώστε να μείνουν μόνοι και να ολιγοπωλήσουν την ελληνική αγορά. Κάνουν λάθος!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: