Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μέδουσες καταστρέφουν τα ψάρια του Αμβρακικού.












Σε απόγνωση είναι οι ψαράδες γαρίδας στον Αμβρακικό, που απειλούνται με οικονομική εξαθλίωση. Αιτία, όπως έγινε γνωστό, οι χαμηλές τιμές πώλησης χονδρικής και τα πλήθη των μεδουσών που έχουν γεμίσει τον Κόλπο καταστρέφοντας τα δίχτυα τους.
Ειδικά τον Αύγουστο οι μέδουσες ή κορέλια όπως τα ονομάζουν οι ψαράδες, απλώθηκαν σε όλο τον Κόλπο ως τις ακτές, με αποτέλεσμα να μην ψαρεύουν και να μένουν άνεργοι.

Επιδείνωση.
Όπως αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι «Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού», οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο περιοδικό και ότι εμφανίζεται κάθε 10 χρόνια, αλλά στον Αμβρακικό άρχισε το 2008 και κάθε χρόνο επιδεινώνεται. Και αυτό «λόγω των πολλών οργανικών - ρυπαντικών φορτίων που δέχεται καθημερινά ο Κόλπος, τόσο από την άναρχη και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των θαλάσσιων ιχθυοκαλλιεργειών, όσο και από τα αστικά λύματα, λύματα σφαγείων, τυροκομείων, ελαιοτριβείων και αγροτοπτηνοχοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων».

Υπερτροφικός.
Σύμφωνα με τους «Ενεργούς Πολίτες», όλα τα παραπάνω κάνουν τον Κόλπο υπερτροφικό, μειώνουν σε μεγάλα μεγέθη το οξυγόνο του κλειστού Κόλπου, μειώνοντας παράλληλα και τον θαλάσσιο ζωτικό χώρο των ψαριών, των χελωνών καρέτα-καρέτα και των δελφινιών, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος και να έχει κυριολεκτικά πλημμυρίσει από μέδουσες.

/www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: